«Σας ζητώ συγγνώμη»: O Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε την παραίτησή του

«Σας ζητώ συγγνώμη»: O Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε την παραίτησή του Facebook Twitter
Ο Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε την παραίτησή του (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι παραιτείται από πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που υπήρχαν νωρίτερα.

«Τα προβλήματα υγείας δεν πρέπει να επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις. Από τη στιγμή που δεν είμαι σε θέση να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του λαού της Ιαπωνίας, αποφάσισα ότι δεν μπορώ να παραμείνω πρωθυπουργός και θα παραιτηθώ», δήλωσε ο Άμπε, που ζήτησε συγγνώμη από τους Ιάπωνες για αυτή την αιφνίδια απόφασή του.

«Στην πολιτική, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχεις αποτελέσματα, Για επτά χρόνια και 8 μήνες, έκανα το καλύτερο που μπορούσα για να φέρω αποτελέσματα, αλλά πασχίζω με την ασθένειά μου και χρειάζομαι θεραπεία», συνέχισε ο Σίνζο Άμπε, που υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

Ο αναπληρωτής του Άμπε, ο υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο, θα μπορούσε να αναλάβει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Όμως η παραίτηση του 65χρονου θα πυροδοτήσει μια «μάχη» για την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, αναφέρει ο Guardian. Στις δηλώσεις του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν έκανε σχόλιο για το ποιος μπορεί να τον διαδεχθεί.

 

Ο Άμπε είπε ότι είχε καταφέρει να διαχειριστεί την ασθένειά του έως πρόσφατα. Από νεαρή ηλικία, πάσχει από ελκώδη κολίτιδα. Όμως, τον Ιούνιο ένα τσεκ απ αποκάλυψε ότι η ασθένεια είχε επανέλθει, ενώ η υγεία του επιδεινώθηκε από τα μέσα του Ιουλίου.

«Έχω χάσει σε μεγάλο βαθμό την ενέργεια και τη δύναμή μου», παραδέχθηκε και ανέφερε ότι θα ξεκινήσει να παίρνει ένα φάρμακο, η αποτελεσματικότητα του οποίου όμως δεν είναι εγγυημένη. «Δεν θέλω να δημιουργήσω ένα ξαφνικό κενό εξαιτίας της ασθένειάς μου, για αυτό αποφάσισα να παραιτηθώ όταν έλαβα τα αποτελέσματα των τελευταίων εξετάσεών μου αυτή την εβδομάδα», εξήγησε ο Άμπε.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναστάτωση σε αυτό το θέμα», υπογράμμισε ο 65χρονος, η θητεία του οποίου θα ολοκληρωνόταν τον Σεπτέμβριο του 2021.

Φήμες για την υγεία του Άμπε είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα. Μία από τις πρόσφατες επισκέψεις του σε νοσοκομείο κράτησε πάνω από 8 ώρες. Το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας ήταν εν μέρει ο λόγος που αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2007 μόλις έπειτα από ένα χρόνο θητείας την πρώτη φορά που εξελέγη πρωθυπουργός. Όταν επανεξελέγη το 2012, είχε πει ότι ήταν σε θέση να ελέγχει τα συμπτώματα, χρησιμοποιώντας φάρμακα που δεν ήταν διαθέσιμα στην πρώτη θητεία του. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Θεαματικά κέρδη για την βασιλική οικογένεια από αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα ανάκτορα

Διεθνή / Βρετανία: Θεαματικά κέρδη για την βασιλική οικογένεια από αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα ανάκτορα

Τα έσοδα του Crown Estate, που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία της βασιλικής οικογένειας, ανήλθαν σε 1.1 δισ. λίρες το τρέχον έτος σε αντίθεση με το 2023, που ήταν 443 εκατ. λίρες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

Διεθνή / Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

«Η παρουσία της στο Παρίσι δεν είναι σύμπτωση», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού - Η τραγουδίστρια του «My heart will go on» έφτασε στην γαλλική πρωτεύουσα την Τρίτη 23 Ιουλίου
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ