Παραιτείται ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε - «Χειροτερεύει η υγεία του»

Παραιτείται ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε - «Χειροτερεύει η υγεία του» Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε θα παρατηθεί από πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας. 

Το κρατικό κανάλι NHK μετέδωσε προ ολίγου πως ο Άμπε θα ανακοινώσει την παραίτησή του σήμερα. Ο λόγος είναι η επιδείνωση της υγείας του σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Μέσα στην εβδομάδα, ο 66χρονος Άμπε επισκέφτηκε δύο νοσοκομεία χωρίς να δοθούν άλλες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα. 

Σε μία από αυτές τις επισκέψεις, ο Άμπε έμεινε 8 ώρες στο νοσοκομείο. Βγαίνοντας από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Keio, ο Άμπε είχε δηλώσει πως «θέλει απλώς να προσέξει την υγεία του και να συνεχίσει την δουλειά του». Αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος LDP διέψευδαν νωρίτερα τις φήμες πως ο Άμπε ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη θητεία του, που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021. Όμως πλέον διαρρέει πως ο Άμπε θα παραιτηθεί χωρίς αμφιβολία. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Τάρο Άσο είναι ο άνθρωπος που θα κληθεί να εκτελέσει τα πρωθυπουργικά καθήκοντα, αλλά η αναμενόμενη παραίτηση είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει εσωκομματικές ανακατατάξεις με φόντο την κούρσα της διαδοχής στο LDP. 

Το 1993, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Άμπε είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής, στην περιφέρεια Γιαμαγκούτσι. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2006, εξελέγη πρόεδρος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και διαδέχθηκε τον Γιουνισίρο Κοϊζούμι στην πρωθυπουργία έξι ημέρες αργότερα.

Έγινε έτσι ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας και ο πρώτος που γεννήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά αντιμετωπίζοντας ελκώδη κολίτιδα παραιτήθηκε αιφνιδίως στις 12 Σεπτεμβρίου 2007.

Μετά τη συντριπτική νίκη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 2012, έγινε εκ νέου πρωθυπουργός στις 26 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους. Τότε ο Άμπε είχε διαβεβαιώσει πως ήταν πλέον σε θέση να ελέγχει τα συμπτώματα με φάρμακα που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη θητεία του

Η οικογένεια του Σίνζο Άμπε είχε σημαντική παρουσία στην πολιτική σκηνή της Ιαπωνίας. Ο παππούς του Καν Άμπε και ο πατέρας του Σίνταροου Άμπε υπήρξαν βουλευτές, ενώ η μητέρα του, Γιόκο Κίσι, ήταν κόρη του Πρωθυπουργού της Ιαπωνία Νομπουσούκε Κίσι .


Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Σεϊκέι και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αμερική όπου συνέχισε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καλιφόρνιας. Τον Απρίλιο του 1979 ξεκίνησε να δουλεύει για λογαριασμό της βιομηχανίας παραγωγής χάλυβα Kobe Steel αλλά το 1982 παραιτήθηκε θέλοντας να ακολουθήσει πολιτική σταδιοδρομία. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM