Σαρωτική νίκη της Κλίντον στη Ν. Καρολίνα

Σαρωτική νίκη της Κλίντον στη Ν. Καρολίνα Facebook Twitter
0

Η Χίλαρι Κλίντον, η οποία διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών ώστε να είναι η υποψήφια του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, κατήγαγε μια εντυπωσιακά ευρεία νίκη επί του αντιπάλου της Μπέρνι Σάντερς χθες Σάββατο στη Νότια Καρολίνα, παίρνοντας κι άλλη ορμή ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησής τους την επόμενη εβδομάδα, τη «Σούπερ Τρίτη», όταν διεξάγονται εσωκομματικές διαδικασίες σε 11 αμερικανικές πολιτείες· την ημέρα εκείνη θα κριθούν συνολικά 875 θέσεις συνέδρων (το 18%, ενώ μέχρι τώρα δεν είχε κριθεί παρά το 3%) ενόψει του προεκλογικού συνεδρίου των Δημοκρατικών. Χρειάζεται πάνω από το ένα τρίτο από τους συνέδρους αυτούς ώστε η Κλίντον ή ο Σάντερς να εξασφαλίσει το χρίσμα.

«Σήμερα στείλατε ένα μήνυμα», είπε η Κλίντον σε υποστηρικτές της που την επευφημούσαν ηχηρά στην Κολούμπια μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα. «Στην Αμερική, όταν στεκόμαστε ο ένας πλάι στον άλλο, δεν υπάρχει φράγμα τόσο μεγάλο που να μην μπορούμε να το σπάσουμε», πρόσθεσε η υποψήφια.

Η νίκη της Κλίντον —την οποία προέβλεψαν σχεδόν όλα τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία— πιστεύεται ότι είναι σαρωτική. Η διαφορά σε αρκετές περιοχές είναι διψήφια, σε ορισμένες τεράστια. Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ εξασφάλιζε το 74% των ψήφων με το 55% καταμετρημένο, έναντι ενός 25% για τον Σάντερς.

Η Κλίντον πλέον έχει κερδίσει σε τρεις από τις τέσσερις εσωκομματικές αναμετρήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς συνεχίζει την εκστρατεία της για να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναδειχθεί στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Σάντερς αναγνώρισε την ήττα του αμέσως και συνεχάρη την Κλίντον. Η Κλίντον ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση εξαίροντας την καλή εκστρατεία του Σάντερς.

Η κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος αποκτά τώρα πολύ πιο ευρύ χαρακτήρα. Ψηφοφορίες θα διεξαχθούν σε ένδεκα πολιτείες, ανάμεσά τους έξι στο νότο όπου υπάρχουν μεγάλες κοινότητες έγχρωμων και οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην Κλίντον μεγάλο προβάδισμα, την Τρίτη και σε άλλες τέσσερις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. «Αύριο, αυτή η εκστρατεία αποκτά εθνικό χαρακτήρα», τόνισε η Χίλαρι Κλίντον.

Ο Σάντερς δεν φάνηκε να απογοητεύεται. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής για ένα πράγμα απόψε. Κερδίσαμε μια αποφασιστική νίκη στο Νιού Χάμσιρ. Εκείνη κέρδισε μια αποφασιστική νίκη στη Νότια Καρολίνα. Τώρα πάμε στη Σούπερ Τρίτη», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η εκστρατεία αρχίζει τώρα».

Το αποτέλεσμα πάντως ενέτεινε τις αμφιβολίες ορισμένων αναλυτών για το κατά πόσον ο Σάντερς, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Βερμόντ, μπορεί να ανταγωνιστεί την Κλίντον μακριά από την έδρα του. Η Κλίντον έχει δείξει πως διατηρεί μεγάλο προβάδισμα μεταξύ των αφροαμερικανών, που αποτελούν μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του κόμματος και αποτελούσαν πάνω από 50% όσων ψήφισαν στη Νότια Καρολίνα.

Ο Σάντερς, ο οποίος από τη δική του πλευρά προσελκύει μια μερίδα της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών και τους νέους, προσπαθεί να υπογραμμίσει το μήνυμά του —την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την τιθάσευση της Γουόλ Στριτ και των τραπεζών— και ψάχνει μια νίκη μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε κάποια πολιτεία-κλειδί για να κρατήσει το όνειρό του ζωντανό.

Τα περιθώρια για τον Σάντερς «κλείνουν πολύ γρήγορα», εκτίμησε ένας ανεξάρτητος διαμορφωτής στρατηγικής των Δημοκρατικών, καθώς οι υποψήφιοι που βασίζονται σε κινήματα βάσης εξαρτώνται από την «ορμή και την έξαψη», κι αυτά «χάνονται με τις ήττες». «Αυτό είναι το πρόβλημά του αυτή τη στιγμή», κατά το ίδιο στέλεχος του κόμματος.

Ο Σάντερς, που γνώριζε ότι είχε ελάχιστες πιθανότητες στη Φλόριντα, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας σε πολιτείες που θα ψηφίσουν μέσα στον Μάρτιο. Ενώ δημοσιοποιούνταν τα αποτελέσματα στη Νότια Καρολίνα εκείνος άρχιζε μια ομιλία στη Μινεσότα, μια από τις πολιτείες όπου η εσωκομματική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την «Σούπερ Τρίτη».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM