Σαουδική Αραβία: Ποιος είναι ο 31χρονος νέος διάδοχος του θρόνου και τι προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει

Σαουδική Αραβία: Ποιος είναι ο 31χρονος νέος διάδοχος του θρόνου και τι προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει Facebook Twitter
0

Ο βασιλιάς Σάλμαν της Σαουδικής Αραβίας διόρισε σήμερα πρίγκιπα διάδοχο τον γιο του, Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο την ανοδική πορεία προς την εξουσία του 31χρονου, την ώρα που παραμένει ανοικτή η κρίση με το Κατάρ και συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος στην Υεμένη.


Σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα, αντικαθίσταται ο ανιψιός του βασιλιά, Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ, στη θέση του πρίγκιπα διαδόχου από τον 31χρονο Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν.

Ο 31χρονος πρίγκιπας είχε αναχθεί σε ισχυρό άνδρα της Σαουδικής Αραβίας μετά την ανάληψη του θρόνου από τον πατέρα του τον Ιανουάριο του 2015, ενώ μέχρι τώρα ήταν υπουργός Άμυνας. Βάσει του διατάγματος, ο Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν διορίζεται επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αντίθετα, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σάγεφ, που χαίρει εκτίμησης από τη Δύση για τη δράση του κατά των εξτρεμιστικών οργανώσεων, χάνει όλα του τα αξιώματα. Εκτός από πρίγκιπας διάδοχος ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών. Νέος υπουργός Εσωτερικών διορίστηκε ο πρίγκιπας Άμπντελ Αζίζ μπιν Σαούντ.


Ο Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν έχει τη φήμη μεταρρυθμιστή και πλέον είναι ειδικός σύμβουλος του βασιλιά και κυρίως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση της Saudi Aramco, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό εταιρεία του κόσμου.


Διορίζοντας τον γιο του πρίγκιπα διάδοχο, ο βασιλιάς Σάλμαν, 81 ετών, τροποποιεί με διάταγμα τη σειρά διαδοχής, που εδώ και καιρό ήταν αποκλειστικό προνόμιο των άμεσων γιων του ιδρυτή του βασιλείου, επεκτείνοντάς το και στους εγγονούς του.


Ωστόσο βάσει της μεταρρύθμισης ο μελλοντικός βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορεί να διορίσει έναν από τους γιους του διάδοχο του θρόνου, σε μια προφανή προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι διάφορες οικογένειες των αλ Σαούντ. Η σημαντική αυτή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο προς τον θρόνο σε μια δεύτερη γενιά των αλ Σαούντ.


Ο νέος πρίγκιπας διάδοχος έχει τρία μεγάλα μέτωπα ανοικτά: τον πόλεμο στην Υεμένη, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας και την κρίση με το Κατάρ.

Πόλεμος στην Υεμένη

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ ήταν ήδη υπουργός Άμυνας όταν η Σαουδική Αραβία αποφάσισε τον Μάρτιο του 2015 να επέμβει στρατιωτικά στην Υεμένη κατά των σιιτών ανταρτών Χούτι.


Τον Μάιο του 2017 είχε εκτιμήσει ότι η χώρα του δεν είχε άλλη επιλογή από το να επέμβει σε αυτό τον πόλεμο, το ανθρώπινο και στρατιωτικό κόστος του οποίου έχουν αρχίσει να προκαλούν αντιδράσεις.

«Μπορούμε να εκδιώξουμε σε μερικές ημέρες τους Χούτι και τον σύμμαχό τους (τον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ), αλλά το κόστος θα ήταν χιλιάδες νεκροί μεταξύ των στρατιωτών μας και ο αριθμός των απωλειών μεταξύ των αμάχων θα ήταν πολύ αυξημένος», σχολίασε.

«Ένας μακροχρόνιος πόλεμος είναι προς όφελός μας», τόνισε ο Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν, εξηγώντας ότι η συμμαχία έχει τη δυνατότητα να μπορεί να εφοδιάζεται με όπλα και εξοπλισμό και να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις του.

Οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είναι ο αρχιτέκτονας ενός τεράστιου σχεδίου μεταρρύθμισης της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, με την ονομασία «Όραμα 2030», που αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο του 2016. Στόχος του είναι να περιορίσει την οικονομική εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο.

Κρίση με το Κατάρ

Ο πρίγκιπας διάδοχος είναι ένας από τους πρωτεργάτες της απομόνωσης του Κατάρ και πλέον με τον νέο του ρόλο θα πρέπει να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM