Σαουδική Αραβία: Ποινή ρεκόρ σε ακτιβίστρια, για tweets- Φυλάκιση 34 ετών

Σαουδική Αραβία: Ποινή ρεκόρ σε ακτιβίστρια, για tweets- Φυλάκιση 34 ετών Facebook Twitter
Η Σάλμα αλ- Σεχάμπ με την οικογένειά της
0

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε σε φυλάκιση 34 ετών μία γυναίκα για αναρτήσεις στο Τwitter. Είναι η πιο βαριά ποινή που έχει επιβληθεί σε ειρηνικό ακτιβιστή στη χώρα και προκάλεσε ένα νέο κύμα φόβου για τους επικριτές της κυβέρνησης, σύμφωνα με οργανώσεις για τα δικαιώματα. 

Η Σάλμα αλ- Σεχάμπ συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2021 στη Σαουδική Αραβία, όπου έκανε διακοπές. Η μητέρα δύο παιδιών, πολίτης Σαουδικής Αραβίας, αναμενόταν λίγες ημέρες αργότερα να επιστρέψει στο σπίτι της στη Βρετανία. Όλες οι κατηγορίες που αντιμετώπισε η 33χρονη σχετίζονταν με τη δραστηριότητά της στο Twitter, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. 

Η Σεχάμπ είχε υπάρξει δραστήρια στην πλατφόρμα κατά τη διάρκεια εκστρατειών για την κατάργηση του συστήματος κηδεμονίας στη χώρα, που δίνει στους άνδρες τον νομικό έλεγχο συγκεκριμένων πτυχών της ζωής των γυναικών συγγενών τους. Επίσης, είχε ζητήσει την αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων. 

Η 33χρονη κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποιούσε το Twitter για «διατάραξη της δημόσιας τάξης, υπονόμευση της ασφάλειας της κοινωνίας και της σταθερότητας του κράτους και την υποστήριξη εκείνων που είχαν διαπράξει εγκληματικές ενέργειες με βάση τον νόμο κατά της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της», ανέφεραν τα δικαστικά έγγραφα σύμφωνα με την Washington Post. 

Υποστήριζε τέτοια άτομα «ακολουθώντας τους λογαριασμούς τους στα social media και αναδημοσιεύοντας τα tweets τους», ανέφεραν τα έγγραφα, στα οποία επίσης η 33χρονη κατηγορούνταν ότι διέσπειρες ψευδείς φήμες. 

Αρχικά, η Σεχάμπ καταδικάστηκα σε ποινή φυλάκισης έξι ετών, στα τέλη του 2021. Όμως, όταν έκανε έφεση, η ποινή της εκτινάχθηκε στα 34 χρόνια, η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί σε ειρηνικό ακτιβιστή, σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Μετά την έφεσή της, κρίθηκε ότι η ποινή φυλάκισης που της επιβλήθηκε ήταν υπερβολικά μικρή «λαμβάνοντας υπόψη τα εγκλήματά της» και πως η αρχική απέτυχε να «πετύχει τον περιορισμό και την αποτροπή», ανέφεραν τα δικαστικά έγγραφα. 

Επίσης, το δικαστήριο της επέβαλε απαγόρευση ταξιδιών για 34 χρόνια- που ξεκινούν αφού εκτίσει την ποινή φυλάκισής της- ενώ αποφάσισε να κατασχεθεί το κινητό τηλέφωνό της και να «κλείσει οριστικά» ο λογαριασμός της στο Twitter. 

Οι κατηγορίες σε βάρος της 33χρονης συχνά χρησιμοποιούνται εναντίον ακτιβιστών στη Σαουδική Αραβία. Μια χώρα που εδώ και καιρό εφαρμόζεται ο αντιτρομοκρατικός νόμος κατά των πολιτών των οποίων οι διαμαρτυρίες κρίνονται απαράδεκτες, ιδιαίτερα εάν επικρίνουν τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. 

Η οργάνωση ALQST προσπαθεί να μην κλείσει ο λογαριασμός της της Σεχάμπ. «Συνεργαζόμαστε με το Twitter προκειμένου να μην κλείσει τον λογαριασμό της, ή να τους ενημερώσουμε τουλάχιστον ότι εάν τους ζητηθεί να τον κλείσουν, ότι αυτό προέρχεται από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και όχι από την ίδια», δήλωσε η Λίνα αλ- Χάτλουλ, επικεφαλής επικοινωνιών της οργάνωσης. 

Η καταδίκη της Σεχάμπ δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, επεσήμανε η οργάνωση European Saudi Organization for Human Rights. Επιβεβαιώνει πως η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει ως τρομοκράτες όσους απαιτούν μεταρρυθμίσεις και τους επικριτές στα social media, συμπλήρωσε η οργάνωση, που επεσήμανε πως με την υπόθεση αυτή αποδεικνύεται ότι δεν είναι σοβαρές οι προσπάθειες της χώρας για εκσυγχρονισμό και βελτίωση των δικαιωμάτων των γυναικών. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM