Σαλμάν Ρούσντι: Η πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την δολοφονική επίθεση

Σαλμάν Ρούσντι: Η πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την δολοφονική επίθεση που δέχτηκε Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση σε γκαλά για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης των συγγραφέων στη Νέα Υόρκη έκανε ο συγγραφέας, Σαλμάν Ρούσντι. 

Ο Σαλμάν Ρούσντι έπεσε θύμα επίθεσης με μαχαίρι τον περασμένο Αύγουστο στις ΗΠΑ, που παραλίγο να του στοιχίσει την ζωή. 

Ο 75χρονος συγγραφέας, που εμφανίστηκε φορώντας γυαλιά με μαύρο φακό στο δεξί μάτι, φωτογραφήθηκε στο κόκκινο χαλί του αμερικανικού μουσείου Φυσικής Ιστορίας κοντά στο Σέντραλ Παρκ στο Μανχάταν.

Ο Σαλμάν Ρούσντι, η παρουσία του οποίου στο γκαλά δεν είχε αναγγελθεί εκ των προτέρων, απευθύνθηκε συγκινημένος στους 700 προσκεκλημένους του.

«Η PEN America δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική» είπε ο συγγραφέας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ένωση που αγωνίζεται για την ελευθερία της έκφρασης.

«Η τρομοκρατία δεν θα πρέπει να μας τρομοκρατεί. Η βία δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει. Ο αγώνας συνεχίζεται» σημείωσε στα γαλλικά, τα ισπανικά και τα αγγλικά.

Το χρονικό της επίθεσης στον Σαλμάν Ρούσντι 

Στις 12 Αυγούστου, ο Ρούσντι είχε προσκληθεί σε λογοτεχνική εκδήλωση στην Τσοτάκουα, μικρή πολιτιστική πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Όταν πήρε τον λόγο, νεαρός Αμερικανός λιβανικής καταγωγής, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι υποστηρικτής του σιιτικού Ιράν, όρμησε πάνω του και τον μαχαίρωσε περίπου δέκα φορές.

Θεατές και φρουροί έθεσαν υπό έλεγχο τον επιτιθέμενο, ο οποίος συνελήφθη αμέσως. Σε αυτόν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και έχει προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης του.

Το μετατραυματικό στρες μετά την επίθεση

Τον Φεβρουάριο κατά την κυκλοφορία του πιο πρόσφατου μυθιστορήματος που εξέδωσε (Victory City), ο συγγραφέας είχε εκμυστηρευτεί στο περιοδικό «The New Yorker» στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρούσε μετά την επίθεση, ότι δυσκολεύεται πολύ να γράψει και ότι υποφέρει από μετατραυματικό στρες.

Προσφιλής στις ελίτ στη Δύση, μισητός στους εξτρεμιστές μουσουλμάνους στο Ιράν ή στο Πακιστάν - ορισμένοι χάρηκαν με την επίθεση που δέχθηκε -  ο Σαλμάν Ρούσντι είναι σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης.

Από το 1989 ζει υπό την απειλή θανάτου ύστερα από φάτουα που είχε εκδοθεί εναντίον του από το Ιράν μετά την κυκλοφορία του διάσημου βιβλίου του «Οι Σατανικοί Στίχοι».

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΟΥΔΑΝ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ

Διεθνή / Οι ξεχασμένοι φύλακες των πυραμίδων του Σουδάν: Πώς ο πόλεμος άδειασε τη Μερόη

Κάποτε ήταν από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Σουδάν - Σήμερα, μέσα στον πόλεμο, οι πυραμίδες της Μερόης στέκουν σχεδόν έρημες, με ελάχιστους ανθρώπους να παλεύουν να διατηρήσουν ζωντανή μια ιστορία 2.400 ετών.
THE LIFO TEAM
ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη χάνει 500 εκατ. ευρώ την ημέρα από την κρίση στη Μέση Ανατολή

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι έως το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτροδότηση, το οποίο θα περιλαμβάνει φιλόδοξο πανευρωπαϊκό στόχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ εξακολουθεί να απορρίπτει την πρόταση του Ιράν και συζητά την παράταση του ναυτικού αποκλεισμού

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε ότι ο Τραμπ εξετάζει μέτρα για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, καθώς και τρόπους περιορισμού των επιπτώσεων του ναυτικού αποκλεισμού στους Αμερικανούς καταναλωτές
THE LIFO TEAM