Σαλμάν Ρούσντι: Η πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την δολοφονική επίθεση

Σαλμάν Ρούσντι: Η πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την δολοφονική επίθεση που δέχτηκε Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση σε γκαλά για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης των συγγραφέων στη Νέα Υόρκη έκανε ο συγγραφέας, Σαλμάν Ρούσντι. 

Ο Σαλμάν Ρούσντι έπεσε θύμα επίθεσης με μαχαίρι τον περασμένο Αύγουστο στις ΗΠΑ, που παραλίγο να του στοιχίσει την ζωή. 

Ο 75χρονος συγγραφέας, που εμφανίστηκε φορώντας γυαλιά με μαύρο φακό στο δεξί μάτι, φωτογραφήθηκε στο κόκκινο χαλί του αμερικανικού μουσείου Φυσικής Ιστορίας κοντά στο Σέντραλ Παρκ στο Μανχάταν.

Ο Σαλμάν Ρούσντι, η παρουσία του οποίου στο γκαλά δεν είχε αναγγελθεί εκ των προτέρων, απευθύνθηκε συγκινημένος στους 700 προσκεκλημένους του.

«Η PEN America δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική» είπε ο συγγραφέας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ένωση που αγωνίζεται για την ελευθερία της έκφρασης.

«Η τρομοκρατία δεν θα πρέπει να μας τρομοκρατεί. Η βία δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει. Ο αγώνας συνεχίζεται» σημείωσε στα γαλλικά, τα ισπανικά και τα αγγλικά.

Το χρονικό της επίθεσης στον Σαλμάν Ρούσντι 

Στις 12 Αυγούστου, ο Ρούσντι είχε προσκληθεί σε λογοτεχνική εκδήλωση στην Τσοτάκουα, μικρή πολιτιστική πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Όταν πήρε τον λόγο, νεαρός Αμερικανός λιβανικής καταγωγής, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι υποστηρικτής του σιιτικού Ιράν, όρμησε πάνω του και τον μαχαίρωσε περίπου δέκα φορές.

Θεατές και φρουροί έθεσαν υπό έλεγχο τον επιτιθέμενο, ο οποίος συνελήφθη αμέσως. Σε αυτόν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και έχει προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης του.

Το μετατραυματικό στρες μετά την επίθεση

Τον Φεβρουάριο κατά την κυκλοφορία του πιο πρόσφατου μυθιστορήματος που εξέδωσε (Victory City), ο συγγραφέας είχε εκμυστηρευτεί στο περιοδικό «The New Yorker» στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρούσε μετά την επίθεση, ότι δυσκολεύεται πολύ να γράψει και ότι υποφέρει από μετατραυματικό στρες.

Προσφιλής στις ελίτ στη Δύση, μισητός στους εξτρεμιστές μουσουλμάνους στο Ιράν ή στο Πακιστάν - ορισμένοι χάρηκαν με την επίθεση που δέχθηκε -  ο Σαλμάν Ρούσντι είναι σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης.

Από το 1989 ζει υπό την απειλή θανάτου ύστερα από φάτουα που είχε εκδοθεί εναντίον του από το Ιράν μετά την κυκλοφορία του διάσημου βιβλίου του «Οι Σατανικοί Στίχοι».

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM
KATY PERRY RUBY ROSE ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Katy Perry: Η αστυνομία ερευνά τις καταγγελίες της Ruby Rose για σεξουαλική κακοποίηση σε νυχτερινό μαγαζί

Εκπρόσωπος της Perry αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες δημοσίευσε η Rose στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντάς τες «επικίνδυνα και απερίσκεπτα ψέματα»
THE LIFO TEAM