Ρωσία: Τέλος πτήσεις τσάρτερ και τρόφιμα από την Τουρκία

Ρωσία: Τέλος πτήσεις τσάρτερ και τρόφιμα από την Τουρκία Facebook Twitter
0

Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει την εισαγωγή τροφίμων από την Τουρκία αλλά και τις πτήσεις τσάρτερ μεταξύ των δύο χωρών, "επικυρώνοντας" τις κυρώσεις της Μόσχας κατά της Άγκυρας για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα με τη Συρία. Ο κατάλογος των προϊόντων στα οποία επιβάλλεται εμπάργκο περιλαμβάνει πουλερικά, ντομάτες, αγγούρια, κρεμμύδια, πορτοκάλια, σταφύλια, μήλα, ροδάκινα και άλλα φρούτα και λαχανικά.

Η ρωσική κυβέρνηση αναφέρει μάλιστα ότι μετά τις πτήσεις τσάρτερ θα ελέγξει και τις προγραμματισμένες πτήσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, καθώς η κυβέρνηση αναφέρεται στο "ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων για την εξασφάλιση των μεταφορών (αεροπορικές μεταφορές) και της ασφάλειας κατά τη διεξαγωγή τακτικών πτήσεων με την Τουρκική Δημοκρατία".

Υπενθυμίζεται ότι έχει απαγορευτεί ακόμη η πρόσληψη Τούρκων εργαζομένων από Ρώσους εργοδότες, ενώ ακυρώνονται και τα ταξίδια χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες από την 1η Ιαν. 2016.Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι θα αναστείλει τις εργασίες της κοινής Ρωσο-τουρκικής Διακυβερνητικής Επιτροπής Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας.

Οι κυρώσεις δεν περιλαμβάνουν πάντως τον αγωγό Turkish Stream και τη σχεδιαζόμενη κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει το RT, μέχρι την ημέρα που έγινε η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους η Ρωσία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, ενώ οι ρώσοι  τουρίστες στην χώρα αποτελούσαν το 10% του συνόλου των επισκεπτών. Στους πρώτους εννέα μήνες του έτους είχαν επισκεφθεί τη γειτονική χώρα 3,3 εκατ. Ρώσοι.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Τούρκων ξενοδόχων TUROFED, η Άγκυρα θα μπορούσε να χάσει  4,5 δις δολάρια μόνο το τρέχον έτος από την απώλεια των ρώσων τουριστών. Η συνολική απώλεια θα μπορούσε να φτάσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Σε ό,τι αφορά στο εμπάργκο στα τρόφιμα, τουρκικά δημοσιεύματα σήμερα αναφέρονται στο πόσο νόμιμο είναι αυτό από την πλευρά των Ρώσων, καθώς, σύμφωνα με γνώμες ειδικών, παραβιάζονται κανονισμοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Διεθνή / Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται νομικά κατά του Ρούπερτ Μέρντοχ και της Wall Street Journal, καταγγέλλοντας δημοσίευμα για επιστολή του στον Τζέφρι Έπσταϊν — «Ο Μέρντοχ εξετάζει αν ο Τραμπ χάνει το ακροατήριό του», λένε πρώην συνεργάτες του μεγιστάνα
LIFO NEWSROOM
Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Διεθνή / Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Με τη συγκέντρωση περισσότερων από 500.000 υπογραφών, ο νόμος ενεργοποιεί τη διαδικασία για κοινοβουλευτική συζήτηση, υπό την προϋπόθεση να το ζητήσουν οι επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων ή επιτροπών
LIFO NEWSROOM
Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Διεθνή / Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Τα έσοδα από τις «έξυπνες» βόμβες GBU-39, τις οποίες χρησιμοποιεί το Ισραήλ, ρέουν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου – Παρά την αναστολή εξαγωγών όπλων από το Λονδίνο, ο όμιλος συνεχίζει τις αποστολές από τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Διεθνή / Συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει πως ενθαρρύνει τον γενικό Γραμματέα να κινηθεί «προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ρύθμιση του Κυπριακού»
LIFO NEWSROOM