Ρωσία: Παραληρηματικές οι κατηγορίες του Ναβάλνι - «Ασθενής με μανία καταδίωξης»

Ρωσία: Παραληρηματικές οι κατηγορίες του Ναβάλνι - «Ασθενής με μανία καταδίωξης» Facebook Twitter
EPA/YURI KOCHETKOV
0

Η Ρωσία ανακοίνωσε μέτρα αντιποίνων στις ευρωπαϊκές κυρώσεις για τον δηλητηριασμό του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «παραληρηματικές» τις κατηγορίες που διατύπωσε ο ίδιος για την απόπειρα δολοφονίας του.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι έδωσε χθες στην δημοσιότητα βίντεο από τηλεφωνική επικοινωνία, όπου συνομιλεί κρύβοντας την ταυτότητά του με κάποιον Κονσταντίν Κουντριάτσεφ, ο οποίος παρουσιάζεται ως ειδικός στα χημικά όπλα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB), να περιγράφει τις λεπτομέρειες της απόπειρας δολοφονίας της οποίας έπεσε θύμα.

Θεωρώντας ότι συνομιλεί με μέλος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο Κουντριάτσεφ ομολογεί ότι συμμετείχε στην καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων και ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε από ουσία που τοποθετήθηκε σε πτυχή του εσωρούχου του.

«Είναι προφανές ότι ο ασθενής πάσχει από μανία καταδίωξης και ορισμένα συμπτώματα μεγαλομανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτηρίζοντας «φροϋδική» την αναφορά στο εσώρουχο.

Χθες, η FSB ανακοίνωσε ότι το βίντεο είναι «πλαστό» και προϊόν «προβοκάτσιας», «χωρίς αμφιβολία κατασκευασμένο με την βοήθεια ξένων μυστικών υπηρεσιών».

Η οργάνωση του Αλεξέι Ναβάλνι, το Ταμείο του Αγώνα κατά της Διαφθοράς, κατέθεσε προσφυγή κατά του Κονσταντίν Κουντριάτσεφ στην Επιτροπή Ερευνας της Ρωσίας,

Μετά την δημοσίευση στις 14 Δεκεμβρίου των αποτελεσμάτων της έρευνας του ιστότοπου Bellingcat σε συνεργασία με τον Ναβάλνι και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχθηκε ότι ο πολέμιος του Κρεμλίνου τελούσε υπό παρακολούθηση, αλλά δήλωσε με έπαρση ότι «θα ήταν νεκρός, αν θέλαμε να τον σκοτώσουμε».

Ο ανεξάρτητος ρωσικός Τύπος ωστόσο και οι επικριτές της ρωσικής εξουσίας κάνουν λόγο για ταπείνωση της FSB, της διαδόχου της KGB, που αποτελεί την ελίτ των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας και την οποία διηύθυνε ο Πούτιν στην δεκαετία του 1990.

Από τις στήλες της Novaya Gazeta, η Γιούλια Λατίνινα χαρακτηρίζει το χτύπημα Ναβάλνι «παγίδα αντάξια ενός Ηρακλή Πουαρό».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλαπλασιάζονται τα αστεία κατά της FSB, ενώ το βίντεο έχει 12,5 εκατομμύρια views σε λιγότερο από 24 ώρες.

«Βασικός κανόνας των μυστικών υπηρεσιών είναι να μην δέχεσαι ποτέ τηλεφωνική κλήση από κάποιον που δεν γνωρίζεις. Προφανώς, αυτό δεν το μαθαίνουν στην σχολή της FSB», κοροϊδεύει στο Twitter ο Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, επικεφαλής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας και ειδικός στο θέμα της έντασης Δύσης-Ρωσίας.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας αφιέρωσαν ελάχιστο χώρο στην υπόθεση.

Το ιστότοπος Bellingcat έχει αποκτήσει ειδικότητα στην αποκάλυψη των Ρώσων πρακτόρων. Εργάζεται με βάση δεδομένα που διαρρέουν ή πωλούνται στο ίντερνετ.

Πριν από την υπόθεση Ναβάλνι, ο Bellingcat είχε αποκαλύψει τους Ρώσους πράκτορες που θεωρεί ότι είναι οι δράστες της επιχείρησης κατά του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ με πρωταγωνιστή και πάλι το Novichok.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Πανεθνική απεργία σήμερα στη χώρα - Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Οι οικογένειες των ομήρων καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα αντί να συνάψει συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα

Διεθνή / Σερβία: Βίαιες διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα - Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

Σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη Σερβία από τον Νοέμβριο, μετά το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όπου σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM