Ρωσία: Παραληρηματικές οι κατηγορίες του Ναβάλνι - «Ασθενής με μανία καταδίωξης»

Ρωσία: Παραληρηματικές οι κατηγορίες του Ναβάλνι - «Ασθενής με μανία καταδίωξης» Facebook Twitter
EPA/YURI KOCHETKOV
0

Η Ρωσία ανακοίνωσε μέτρα αντιποίνων στις ευρωπαϊκές κυρώσεις για τον δηλητηριασμό του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «παραληρηματικές» τις κατηγορίες που διατύπωσε ο ίδιος για την απόπειρα δολοφονίας του.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι έδωσε χθες στην δημοσιότητα βίντεο από τηλεφωνική επικοινωνία, όπου συνομιλεί κρύβοντας την ταυτότητά του με κάποιον Κονσταντίν Κουντριάτσεφ, ο οποίος παρουσιάζεται ως ειδικός στα χημικά όπλα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB), να περιγράφει τις λεπτομέρειες της απόπειρας δολοφονίας της οποίας έπεσε θύμα.

Θεωρώντας ότι συνομιλεί με μέλος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο Κουντριάτσεφ ομολογεί ότι συμμετείχε στην καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων και ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε από ουσία που τοποθετήθηκε σε πτυχή του εσωρούχου του.

«Είναι προφανές ότι ο ασθενής πάσχει από μανία καταδίωξης και ορισμένα συμπτώματα μεγαλομανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτηρίζοντας «φροϋδική» την αναφορά στο εσώρουχο.

Χθες, η FSB ανακοίνωσε ότι το βίντεο είναι «πλαστό» και προϊόν «προβοκάτσιας», «χωρίς αμφιβολία κατασκευασμένο με την βοήθεια ξένων μυστικών υπηρεσιών».

Η οργάνωση του Αλεξέι Ναβάλνι, το Ταμείο του Αγώνα κατά της Διαφθοράς, κατέθεσε προσφυγή κατά του Κονσταντίν Κουντριάτσεφ στην Επιτροπή Ερευνας της Ρωσίας,

Μετά την δημοσίευση στις 14 Δεκεμβρίου των αποτελεσμάτων της έρευνας του ιστότοπου Bellingcat σε συνεργασία με τον Ναβάλνι και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχθηκε ότι ο πολέμιος του Κρεμλίνου τελούσε υπό παρακολούθηση, αλλά δήλωσε με έπαρση ότι «θα ήταν νεκρός, αν θέλαμε να τον σκοτώσουμε».

Ο ανεξάρτητος ρωσικός Τύπος ωστόσο και οι επικριτές της ρωσικής εξουσίας κάνουν λόγο για ταπείνωση της FSB, της διαδόχου της KGB, που αποτελεί την ελίτ των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας και την οποία διηύθυνε ο Πούτιν στην δεκαετία του 1990.

Από τις στήλες της Novaya Gazeta, η Γιούλια Λατίνινα χαρακτηρίζει το χτύπημα Ναβάλνι «παγίδα αντάξια ενός Ηρακλή Πουαρό».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλαπλασιάζονται τα αστεία κατά της FSB, ενώ το βίντεο έχει 12,5 εκατομμύρια views σε λιγότερο από 24 ώρες.

«Βασικός κανόνας των μυστικών υπηρεσιών είναι να μην δέχεσαι ποτέ τηλεφωνική κλήση από κάποιον που δεν γνωρίζεις. Προφανώς, αυτό δεν το μαθαίνουν στην σχολή της FSB», κοροϊδεύει στο Twitter ο Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, επικεφαλής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας και ειδικός στο θέμα της έντασης Δύσης-Ρωσίας.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας αφιέρωσαν ελάχιστο χώρο στην υπόθεση.

Το ιστότοπος Bellingcat έχει αποκτήσει ειδικότητα στην αποκάλυψη των Ρώσων πρακτόρων. Εργάζεται με βάση δεδομένα που διαρρέουν ή πωλούνται στο ίντερνετ.

Πριν από την υπόθεση Ναβάλνι, ο Bellingcat είχε αποκαλύψει τους Ρώσους πράκτορες που θεωρεί ότι είναι οι δράστες της επιχείρησης κατά του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ με πρωταγωνιστή και πάλι το Novichok.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Βραβεία Νόμπελ: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να το παραλάβει

«Αν έβγαινε από την επικράτεια της Βενεζουέλας ενώ εκκρεμούν ποινικές έρευνες σε βάρος της, θα θεωρείτο φυγόδικη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, θυμίζοντας ότι η Ματσάδο ερευνάται για «συνωμοσία, υποκίνηση μίσους και τρομοκρατία»
LIFO NEWSROOM