Άμεση, όπως αναμενόταν, ήταν η αντίδραση της Μόσχας μετά τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Το κλίμα αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο πρώτο σχόλιο που έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

 

«Ο Αμερικανός πρέσβης βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Μετά βίας θα το έλεγα αυτό στο παρελθόν, αλλά μπορώ να το πω τώρα: Δεν θα είναι μια ευχάριστη συνάντηση για εκείνον», είπε η Ζαχάροβα.

 

Η Μόσχα θα απαντήσει στο άμεσο μέλλον στις αμερικανικές κυρώσεις, συμπλήρωσε η Ρωσίδα αξιωματούχος, μετά τις ανακοινώσεις από την Ουάσινγκτον.Η απέλαση 10 Ρώσων αξιωματούχων από τις ΗΠΑ είναι ανάμεσα στις κυρώσεις που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν, ως αντίποινα για τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση που έπληξε αμερικανικά υπουργεία και υπηρεσίες πέρυσι, αλλά και για φερόμενη ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές.

 

Στήριξη από το ΝΑΤΟ

 

Στο μεταξύ οι χώρες του ΝΑΤΟ με ανακοίνωση στήριξαν την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

 

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στην Σύμμαχό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακοίνωση των μέτρων που απαντούν στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συμμαχία.

 

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί την Ρωσία ότι «επιδεικνύει κατ' εξακολούθησιν αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, κυρίως με την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της Γεωργίας και επειδή εξακολουθεί να παραβιάζει, να μη τηρεί και να παρακάμπτει πλήθος διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων».

 

Οι Σύμμαχοι καλούν την Ρωσία «να σταματήσει αμέσως» την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που ισχύουν σχετικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και την μη διασπορά.Επίσης, καλούν τη Μόσχα «να τερματίσει τις προκλήσεις της και να προχωρήσει αμέσως σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα της Ουκρανίας και της Κριμαίας, έδαφος τον οποίο έχει προσαρτήσει κατά παράνομο τρόπο».

 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ AFP