«Ρισκάρεις με Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»: Επεισοδιακή συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο

«Ρισκάρεις με Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»: Επεισοδιακή συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο προκειμένου να συζητήσουν για την εκμετάλλευση των ουκρανικών ορυκτών πόρων και τις εγγυήσεις ασφαλείας έναντι της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προέτρεψε τον Αμερικανό ομόλογό του να είναι προσεκτικός με τη Ρωσία και ο Τραμπ τον κατηγόρησε για έλλειψη σεβασμού, καθώς οι υποβόσκουσες διαφορές βγήκαν στο φως. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Οβάλ Γραφείο πριν από μια εκδήλωση κατά την οποία αναμενόταν να υπογράψουν μια συμφωνία για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην ορυκτοβιομηχανία της Ουκρανίας.

Αλλά ο Ζελένσκι αμφισβήτησε ανοιχτά τον Τραμπ για την πιο ήπια προσέγγισή του προς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ζελένσκι αντέδρασε στους ισχυρισμούς του Trump ότι οι ουκρανικές πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια από τρία χρόνια πολέμου. Ο Τραμπ τόνισε ότι ο Πούτιν θέλει να κάνει μια συμφωνία. «Ρισκάρεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Τραμπ στον Ζελένσκι, προτρέποντάς τον να είναι πιο ευγνώμων.

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Ζελένσκι και Τζέι Ντι Βανς

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, και σε κάποιο σημείο ο Τζέι Ντι Βανς δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν απαραίτητες καθώς «δοκιμάσαμε το μονοπάτι του Τζο Μπάιντεν, του να χτυπάμε το στήθος μας και να προσποιούμαστε ότι τα λόγια του Προέδρου των ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις πράξεις». «Αυτό που κάνει την Αμερική μια καλή χώρα είναι η Αμερική που ασχολείται με τη διπλωματία. Αυτό είναι που κάνει ο πρόεδρος Τραμπ", επέμεινε.

Αλλά ο Ζελένσκι δεν ήταν ευχαριστημένος με αυτό, απαντώντας ότι ο Πούτιν παραβίασε επανειλημμένα προηγούμενες συμφωνίες που είχαν συμφωνηθεί με άλλες χώρες. «Οπότε, για τι είδους διπλωματία, Τζέι Ντι, μιλάς;» είπε και αυτό προκάλεσε την έκρηξη του Βανς, ο οποίος κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι είναι «ασεβής» και διοργανώνει «περιοδείες προπαγάνδας».

«Κοιτάξτε, είναι ντυμένος σήμερα!»

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος υποδέχτηκε τον Ουκρανό ομόλογό του δείχνοντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς τους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους και λέγοντας: «Κοιτάξτε, είναι ντυμένος σήμερα!».

Ο Τραμπ επαίνεσε τα «απίστευτα γενναία» ουκρανικά στρατεύματα και τους απένειμε «μεγάλα εύσημα» που αντιστάθηκαν στη ρωσική επιθετικότητα επί τρία χρόνια. Όπως είπε, η συμφωνία για τα ορυκτά θα υπογραφεί στη συνέντευξη Τύπου αργότερα, προσθέτοντας ότι θεωρεί ότι πρόκειται για μια «πολύ δίκαιη συμφωνία» και ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα υλικά σπάνιων γαιών «για όλα όσα κάνουμε, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης και των στρατιωτικών όπλων».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ουσία της νέας συμφωνίας είναι ότι «δεν πρόκειται να επιστρέψετε στις μάχες», σημειώνοντας ότι η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς. «Αυτό συμβαίνει μόνο επειδή δεν μπορείς να κάνεις καμία συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς, αλλά αυτοί δεν θα είναι τόσο μεγάλοι όσο νομίζουν κάποιοι ότι θα πρέπει να κάνεις» είπε ο Τραμπ.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, ο Τραμπ υποστήριξε ότι πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα. Μιλώντας για τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, είπε:

«Είμαι στη μέση, είμαι τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Ρωσία. Θέλω να το λύσουμε».

Ερωτηθείς για την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ ευρύτερα, ο Τραμπ ανέφερε για άλλη μια φορά την Πολωνία ως πρότυπο συμμάχου, λέγοντας ότι είναι «πολύ δεσμευμένος» σε αυτήν. Αλλά ο Βολοντίμιρ Ζελενσκι αντέδρασε, προτρέποντας τον Αμερικανό πρόεδρο να μην κάνει «συμβιβασμούς με έναν δολοφόνο», επισημαίνοντας τη σημασία ενός «κρίσιμου» backstop για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας. 

Σημειώνεται ότι πριν φτάσει στον Λευκό Οίκο, ο Ζελένσκι συναντήθηκε με μια διακομματική επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ, όπου συζήτησε για «τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία» και «σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM