Reuters: Πρώην αξιωματούχοι του Μπους εγκαταλείπουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα - Το αποκαλούν «σχίσμα Τραμπ»

Reuters: Πρώην αξιωματούχοι του Μπους εγκαταλείπουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα - Το αποκαλούν «σχίσμα Τραμπ» Facebook Twitter
Reuters: Πρώην αξιωματούχοι του Μπους εγκαταλείπουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα - Το αποκαλούν «σχίσμα Τραμπ» (EPA)
0

Δεκάδες Ρεπουμπλικάνοι της διοίκησης του πρώην Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους αποχωρούν από το κόμμα, απογοητευμένοι από την αποτυχία συναδέλφων τους να αποκηρύξουν τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Σε αποκλειστικό άρθρο που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι αυτοί οι αξιωματούχοι, ορισμένοι από τους οποίους διετέλεσαν στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης Μπους, δήλωσαν ότι ήλπιζαν ότι μια ήττα του Τραμπ θα οδηγούσε τους ηγέτες του κόμματος να απομακρυνθούν από τον πρώην πρόεδρο και να καταγγείλουν τους αβάσιμους ισχυρισμούς του περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Αλλά με τους περισσότερους Ρεπουμπλικανικούς γερουσιαστές να προσκολλώνται στον Τραμπ, αυτοί οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν αναγνωρίζουν πλέον το κόμμα που υπηρετούσαν.

Κάποιοι έχουν ήδη τερματίσει τη συμμέτοχή τους στο κόμμα, άλλοι περιμένουν απλά να λήξει η κάρτα μέλους τους στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα ενώ μερικοί έχουν πρόσφατα εγγραφεί ως ανεξάρτητοι, σύμφωνα με δώδεκα πρώην αξιωματούχους του Μπους που μίλησαν με το Reuters.

«Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όπως ήξερα, δεν υπάρχει πλέον. Θα το αποκαλούσα το σχίσμα του Τραμπ», δήλωσε ο Τζίμι Γκουρουλέ, ο οποίος ήταν Υφυπουργός στην κυβέρνηση Μπους.

Ο Κρίστοφερ Πούρσελ, ο οποίος εργάστηκε στο γραφείο επικοινωνιών του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπους για έξι χρόνια, δήλωσε ότι περίπου 60 έως 70 πρώην αξιωματούχοι του Μπους αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το κόμμα ή να διακόψουν τους δεσμούς τους με αυτό. «Ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά», είπε ο Πούρσελ.

Η απομάκρυνσή τους από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μετά από τις υπηρεσίες μιας ζωής για πολλούς είναι ένα ακόμα σαφές σημάδι για το πώς μια αυξανόμενη ενδοκομματική σύγκρουση για τον Τραμπ και την κληρονομιά του, προκαλεί διάσπαση.

Το κόμμα βρίσκεται σήμερα ανάμεσα σε δυσαρεστημένους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους και ανεξάρτητους, που έχουν αηδιάσει από την επιρροή που ασκεί ακόμα ο Τραμπ πάνω σε εκλεγμένους αξιωματούχους αλλά και τους πιο πιστούς ακολούθους στη βάση του κόμματος.

Χωρίς την ενθουσιώδη υποστήριξη των δύο αυτών ομάδων, το κόμμα θα αγωνιστεί σκληρά για να κερδίσει τις εθνικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους και στρατηγικούς αναλυτές.

Η Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή παρέπεμψε το Reuters σε μια πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε η πρόεδρος της Ρόνα ΜακΝτάνιελ στο κανάλι Fox Business.

«Έχουμε μια μικρή διαμάχη αυτή τη στιγμή. Αλλά θα ενωθούμε. Πρέπει να το κάνουμε», είπε η ΜακΝτάνιελ, προβλέποντας ότι το κόμμα θα ενωθεί ενάντια στην ημερήσια διάταξη του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι εκπρόσωποι του Τραμπ δεν απάντησαν στο αίτημα για σχολιασμό.

Ούτε εκπρόσωπος του πρώην προέδρου Μπους απάντησε. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, ο Μπους κατέστησε σαφές εξάλλου ότι είχε «αποσυρθεί από την πολιτική».

Περισσότεροι από τους μισούς Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο - οκτώ γερουσιαστές και 139 στην Βουλή των Αντιπροσώπων - ψήφισαν να μπλοκάρουν την επικύρωση της νίκης των εκλογών, λίγες μόνο ώρες μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Οι περισσότεροι γερουσιαστές από τη Ρεπουμπλικανική πλευρά έχουν επίσης δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν το κατηγορητήριο κατά του Τραμπ, καθιστώντας σχεδόν βέβαιο ότι ο πρώην πρόεδρος δεν θα καταδικαστεί στη δίκη του στη Γερουσία.

Ο Τραμπ κατηγορήθηκε στις 13 Ιανουαρίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία της Δημοκρατικής Δημοκρατίας για «υποκίνηση εξέγερσης». Ο μοναδικός πρόεδρος κατηγορείται δύο φορές.

Η απροθυμία των ηγετών του κόμματος να αποκηρύξουν τον Τραμπ ήταν η τελευταία σταγόνα για ορισμένους  Ρεπουμπλικάνους πρώην αξιωματούχους.

«Αν συνεχίσει να είναι το κόμμα του Τραμπ, πολλοί από εμάς δεν θα επιστρέψουμε», δήλωσε στο Reuters η Ροσάριο Μαρίν, πρώην κυβερνητικό στέλεχος των ΗΠΑ υπό τον Μπους.

«Αν η Γερουσία δεν τον καταδικάσει, και δεν απαλλαγεί από το καρκίνωμα Τραμπ, πολλοί από εμάς δεν θα επιστρέψουμε για να ψηφίσουμε τους Ρεπουμπλικάνους ηγέτες».

Δύο πρώην αξιωματούχοι του Μπους που μίλησαν στο Reuters δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν στο κόμμα για να (βοηθήσουν να) αποβάλλουν την επιρροή του Τραμπ.

Μϊα από αυτούς, η Suzy DeFrancis, βετεράνος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που υπηρέτησε σε διοικήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των πρώην προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι ψήφισε υπέρ του Μπάιντεν τον Νοέμβριο. Πρόσθεσε δε, ότι η διάλυση του κόμματος τώρα θα ωφελήσει μόνο τους Δημοκρατικούς.

«Καταλαβαίνω πλήρως γιατί οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι και θέλουν να φύγουν από το κόμμα. Έχω την ίδια αίσθηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια», είπε.

Ωστόσο, είπε ότι είναι κρίσιμο το κόμμα να ενωθεί γύρω από αρχές της Δημοκρατίας, όπως περιορισμένη κυβέρνηση, προσωπική ευθύνη, ελεύθερη επιχείρηση και ισχυρή εθνική άμυνα.

Ο Πούρσελ είπε ότι πολλοί θεώρησαν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή, ωστόσο. Αναφέρθηκε στη Marjorie Taylor Greene, μια νεοεμφανιζόμενη Ρεπουμπλικανική στο Κογκρέσο από τη Γεωργία που προωθεί τη θεωρία συνωμοσίας των QAnon.

Σύμφωνα με αυτή, οι κορυφαίοι Δημοκρατικοί ανήκουν σε μια μυστική κυβερνητική ομάδα παιδόφιλων που λατρεύουν τον Σατανά. Μία άλλη εκλεγμένη εκπρόσωπος, η Lauren Boebert από το Κολοράντο, έκανε επίσης υποστηρικτικές δηλώσεις σχετικά με την θεωρία συνωμοσίας των QAnon.

«Έχουμε μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στους QAnon. Είναι τρομακτικό », είπε ο Πούρσελ.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ