Ρεκόρ παραγωγής κρασιού το 2018 αλλά ο κόσμος πίνει συνεχώς και λιγότερο

Ρεκόρ παραγωγής κρασιού το 2018 αλλά ο κόσμος πίνει συνεχώς και λιγότερο Facebook Twitter
0

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό της τα τελευταία 15 χρόνια αλλά η κατανάλωση μειώθηκε και «φταίνε» Βρετανοί και Κινέζοι.

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού ανήλθε το 2018 στα 292,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα, στο υψηλότερο επίπεδό της τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά η κατανάλωση φάνηκε να επιβραδύνθηκε, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τις τιμές, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Πέρυσι, χάρη στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ευρώπη, όπου βρίσκονται οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί κρασιού (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία) παγκοσμίως, ο πλανήτης παρήγαγε 292,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα (Mhl) κρασιού έναντι 297,8 εκατομμυρίων το 2004.

«Είναι η μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε δεκαπέντε χρόνια», δήλωσε Πάου Ρόκα, ο νέος γενικός γραμματέας του OIV.

Μετά την ιστορικά χαμηλή συγκομιδή σταφυλιών το 2017, εξαιτίας του ανοιξιάτικου παγετού που κατέστρεψε τους αμπελώνες της Ευρώπης, οι αυξήσεις της παραγωγής είναι θεαματικές: στην Ισπανία (+36,7%), στη Γαλλία (+34,8%), στην Ιταλία (+28,9%), στη Γερμανία (+30,7%) ακόμη και +40,4% στην παραγωγή των ελβετικών κρασιών.

Βρετανοί και Κινέζοι πιο εγκρατείς το 2018

 

Πέρυσι η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού, που είχε ανοδική πορεία από το 2014, «παρουσίασε στασιμότητα, επηρεασμένη κυρίως από μια μείωση της κατανάλωσης στην Κίνα και στη Βρετανία», υπογράμμισε ο OIV.

Στην Βρετανοί, οι λάτρεις του οίνου, δεν ήπιαν παρά 12,3 Mhl το 2018, με την οινοποσία να υποχωρεί κατά 3,1% σε σχέση με το 2017.

Στην Κίνα, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται, η κατανάλωση του 2018 «πιθανόν μειώθηκε κατά 6,6% σε σχέση με το 2017, για να φτάσει τα 18 εκατομμύρια εκατόλιτρα», εκτιμά ο OIV.

Ο Ρόκα επισήμανε ότι οι προβλέψεις αυτές είναι εξαιρετικά ευάλωτες, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τα αποθέματα του οίνου που υπάρχουν στις χώρες.

Υπογράμμισε μια τάση στην «παγκοσμιοποίηση» της κατανάλωσης κρασιού στον κόσμο, παρότι πέντε χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Κίνα) πίνουν περισσότερο από το μισό κρασί που παράγεται παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ παρέμειναν πέρυσι η πρώτη χώρα στην κατανάλωση με 33 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μπροστά από τη Γαλλία (26,8 Mhl).

Σε επίπεδο αγοράς, η Ισπανία παρέμεινε η πρώτη χώρα σε όγκο εξαγωγών πέρυσι, με 20,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δηλαδή το 19,4% της παγκόσμιας αγοράς. Η Γαλλία παρέμεινε η πρώτη παγκοσμίως σε αξία εξαγωγών, με 9,3 δισεκ. ευρώ κύκλο εργασιών των εξαγωγών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό σε πανεπιστήμιο της Γιούτα

Διεθνή / Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό σε πανεπιστήμιο της Γιούτα

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας: «Ο σπουδαίος, και θρυλικός, Τσάρλι Κερκ, είναι νεκρός» - Aνακοίνωσε ότι όλες οι σημαίες στις ΗΠΑ θα κυματίζουν μεσίστιες έως την Κυριακή, προς τιμήν του.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Διεθνή / Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, πέντε άτομα πέθαναν από ασιτία το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 404 τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα μέσα στους 23 μήνες πολέμου
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Διεθνή / Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι ο εκδότης της Washington Post, Γουίλ Λιούις, παρείχε μυστικές πολιτικές συμβουλές στον Μπόρις Τζόνσον κατά την πρωθυπουργία του, εγείροντας ερωτήματα για την ανεξαρτησία του και την εμπλοκή των μέσων ενημέρωσης στην πολιτική
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Διεθνή / Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Η Ρόζι Ο’Ντόνελ αποκαλύπτει γιατί δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για την αποφοίτηση της κόρης της, τις απειλές του Τραμπ να της αφαιρέσει την ιθαγένεια και τις δηλώσεις του για «απειλή της ανθρωπότητας»
LIFO NEWSROOM
Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Διεθνή / Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Η αθλήτρια βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, όταν βγήκε στο μπαλκόνι και είδε να σπάνε αυτοκίνητα με φτυάρια και να πετάνε γκαζάκια
LIFO NEWSROOM
Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Διεθνή / Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Πάνω από 200 συλλήψεις στο Παρίσι, φωτιές, μπλοκαρισμένοι δρόμοι και σιδηρόδρομοι, καθώς οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά του Μακρόν μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Διεθνή / Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Ο Κιλιτσντάρογλου ενδέχεται να αναλάβει τον έλεγχο του CHP μετά την κρίση με τις εκλογές του 2023, ενώ η νυν διοίκηση και τα ΜΜΕ προκαλούν ένταση και αναστάτωση ενόψει της ακρόασης στις 15 Σεπτεμβρίου
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Διεθνή / Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Η Πολωνία ενεργοποίησε το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από 19 ρωσικά drones. Διεθνής κατακραυγή, φόβοι για κλιμάκωση και ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Ο 40χρονος βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και πραγματοποιεί επισκέψεις στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εξακολουθεί να στηρίζει από τότε που αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στον απόηχο της συνόδου κορυφής στην Κίνα, όπου Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση
LIFO NEWSROOM