Final 4 Euroleague LIVE

Πρωτοφανής απόφαση στην Κύπρο - Δημοτικό συμβούλιο και εκκλησία απαγόρεψαν την παράσταση «Cock»

Πρωτοφανής απόφαση στην Κύπρο - Δημοτικό συμβούλιο και εκκλησία απαγόρεψαν την παράσταση «Cock» Facebook Twitter
2

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση να μην επιτραπεί στον ΘΟΚ να μεταβεί στο Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας για το ανέβασμα της παράστασης με το έργο του Μάικ Μπάρτλετ «Cock».

Την απόφαση για λογοκρισία και απαγόρευση της παράστασης έλαβε ομόφωνα χθες σε βραδινή του συνεδρία το δημοτικό συμβούλιο Σωτήρας, πυροδοτώντας έτσι σειρά αρνητικών σχολίων ακόμη και από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η πρωτοφανής και προκλητική απόφαση, που ουσιαστικά λογοκρίνει μια θεατρική παράσταση λήφθηκε μετά από μια σειρά διαβουλεύσεων σχετικά με το ανέβασμα ή όχι της παράστασης, μετά από αντιδράσεις της τοπικής εκκλησιαστικής επιτροπής και κατοίκων της Σωτήρας.

Η συγκεκριμένη παράσταση του ΘΟΚ, έχει ήδη ανέβει με επιτυχία σε Λευκωσία και Λεμεσό και χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις, ωστόσο, στον Δήμο Σωτήρας, πολίτες κινητοποιήθηκαν, ζητώντας τη στήριξη και τη βοήθεια της Εκκλησίας για ν' ακυρωθεί.

Η τοπική εκκλησία ισχυρίστηκε πως έγινε δέκτης δεκάδων καταγγελιών από πολίτες, οι οποίοι την καλούσαν να αντιδράσει δυναμικά και να μην επιτρέψει την πραγματοποίηση της παράστασης.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ως Εκκλησία με τους ομοφυλόφιλους, αντιθέτως. Όμως αυτή η παράσταση υπερβαίνει τις κόκκινες μας γραμμές, δεν είμαστε οπισθοδρομικοί, όμως αυτή η παράσταση είναι άκρως προκλητική. Εξίσου προκλητική είναι και η φωτογραφία με το ομοφυλοφιλικό φιλί», τόνισε στο Sigmalive ο ιερωμένος.

Ο ιερωμένος τόνισε ότι η εν λόγω παράσταση «προσβάλλει την κουλτούρα και τα ήθη του Δήμου Σωτήρας και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να το δεχτούμε, γιατί μας το επιβάλλουν με το ζόρι». Τέλος, ο ιερωμένος, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι δεν μπορεί ν' αποκλείσει το ενδεχόμενο επεισοδίων, αν κρίνει από τα οργισμένα μηνύματα που λαμβάνει από κόσμο που αντιδρά στην εν λόγω παράσταση

Μόλις το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος του ΔΣ του οργανισμού Γιάννης Τουμαζής, διαβεβαίωνε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ότι από πλευράς ΘΟΚ δεν τίθεται κανένα θέμα και η παράσταση θα παρουσιαστεί κανονικά στη Σωτήρα την Τετάρτη.

Η παραγωγή του ΘΟΚ «Cock», σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου θέτει σε πρώτο πλάνο ζητήματα ταυτότητας, αγάπης και σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους.

Ο ΘΟΚ αναμένεται να εκδώσει την Τετάρτη σχετική ανακοίνωση, αλλά η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση του του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό το Twitter, ο Κ.Καδής εκφράζει τη λύπη του αναφέροντας ότι «δεν δικαιολογούνται τέτοιες προσεγγίσεις σε μια ανοικτή, ανεκτική και δημοκρατική κοινωνία»

Η θέση του σκηνοθέτη του έργου, Κώστα Σιλβέστρου:

Η απόφαση προκάλεσε και την αντίδραση του σκηνοθέτη του έργου, Κώστα Σιλβέστρου.

Η ανακοίνωσή του για τη λογοκρισία:

«Είχα αποφασίσει ότι δεν θέλω να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο τις προηγούμενες μέρες σχετικά με το θέμα του cock, έως ότου παρθεί μια τελική απόφαση. Θεώρησα μάλιστα ότι ίσως το θέμα να πήρε μεγαλύτερη διάσταση από το τι συνέβαινε στην πραγματικότητα.

Τώρα όμως που η απόφαση πάρθηκε και το θέμα πήρε την πραγματική του διάσταση θα ήθελα ως σκηνοθέτης της παράστασης, αλλά και ως δημιουργός γενικότερα να μοιραστώ δυο σκέψεις.

Το cock παίζεται εδώ και δυο μήνες στο κρατικό θέατρο της χώρας, φαίνεται να αγαπήθηκε και να αγκαλιάστηκε από το κοινό με τα όποια αρνητικά ή θετικά σχόλια όσον αφορά το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Το να μην επιτρέπεις όμως -και με ομόφωνη όπως διαβάζω απόφαση- την παρουσίαση ενός καλλιτεχνικού έργου σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρωπαϊκής κοινότητας είναι κάτι που δεν μπορεί να χωρέσει στο μυαλό μου...

Ένα θεατρικό έργο που παρουσιάστηκε με επιτυχία σε Αγγλία , Ελλάδα, Αυστραλία, Ισπανία, Φιλιππίνες, βρήκε ερμητικά κλειστές τις πόρτες του Δημοτικού Θεάτρου Σωτήρας...

Τι πόρτες να βρίσκει άραγε ο κάθε δημότης της συγκεκριμένης περιοχής που επιλέγει να ζει τη ζωή του όπως τη θέλει;;;

Αυτό δεν θα ήθελα να το ξέρω και μάλλον αυτό είναι που θα πρέπει να μας προβληματίσει πραγματικά.

Τέτοιες συμπεριφορές μπολιάζουν ανθρώπους με μίσος , φόβο και σίγουρα δεν πάνε καμία κοινωνία μπροστά. Λυπάμαι που ένα μέρος του τόπου μου δεν δέχτηκε καν να δει το έργο μας , πριν το κρίνει...

Συνεχίζω να είμαι το ίδιο περήφανος για τον κάθε συντελεστή και για το κάθε λεπτό αυτής της παράστασης και σας διαβεβαιώ ότι στόχος μας δεν ήταν ούτε για μια στιγμή να προκαλέσουμε την παραμικρή αναστάτωση , ούτε να παρουσιάσουμε οτιδήποτε προκλητικό ή χυδαίο.

Το μόνο που θελήσαμε και εξακολουθούμε να θέλουμε είναι να μιλήσουμε για την αγάπη. Λυπάμαι που δεν μας το επιτρέψατε».

 

Την αντίθεση του με την αναβολή της παράστασης εξέφρασε στο Sigmalive ο πρόεδρος Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, Κώστας Γαβριηλίδης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι είναι ένα λυπηρό γεγονός και οι πραγματικοί λόγοι πίσω από την αναβολή είναι η ομοφοβία και ο σκοταδισμός.

Τόνισε ότι η σωστή αντίδραση του ΘΟΚ είναι να επιμένει να γίνει η παράσταση, αφού αποτελεί δικαιολογία ότι μπορεί να προκληθούν εντάσεις και αντιδράσεις. Η σωστή αντιμετώπιση, όπως ανέφερε, είναι να γίνει η παράσταση αλλά με σωστή αστυνόμευση, ώστε να μην προκληθούν εντάσεις.

Συμπλήρωσε ότι δεν αφορά μόνο την ΛΟΑΤ κοινότητα το ζήτημα, αλλά αφορά γενικά την ελευθερία έκφρασης.

Ο κύριος Γαβριηλίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει τίποτα προκλητικό στην συγκεκριμένη παράσταση, θεωρώντας ότι τις αντιδράσεις προκάλεσε ο τίτλος του έργου, αφού υπήρξαν κι άλλα έργα με παρόμοιο περιεχόμενο που δεν προκάλεσαν αντιδράσεις και πέρασαν απαρατήρητα.

Κλείνοντας τόνισε ότι είναι καθαρά θέμα ομοφοβίας, την οποία δεν έχουν κατανοήσει. Με αυτή την πράξη, συμπληρώνει, στερούν το δικαίωμα στα ΛΟΑΤ άτομα της περιοχής να δουν την παράσταση.

Με πληροφορίες από «Φιλελεύθερος»/ sigmalive.com

 

Διεθνή
2

Final 4 Euroleague LIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ως Εκκλησία με τους ομοφυλόφιλους [...] δεν είμαστε οπισθοδρομικοί, όμως αυτή η παράσταση είναι άκρως προκλητική. Εξίσου προκλητική είναι και η φωτογραφία με το ομοφυλοφιλικό φιλί»Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι αυτό: https://68.media.tumblr.com/9fddfd90a38984b60135cb3ff1850538/tumblr_ota9iam8LF1vvswdqo1_400.gif
"Δεν μπορούμε να το δεχτούμε, γιατί μας το επιβάλλουν με το ζόρι"Δεν σε υποχρεωσε κανενας να πας να την δεις ..., αυτος που επιβαλλει ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ σε αλλους να μην τη δουν εισαι εσυ.Τα ιδια σκ*** ειναι και εκει. Η εταιρια εκκλησια ΑΕ κανει κουμαντο, ειναι υπερανω των νομων και των ηθικων κανονων. Φασισμος στο ονομα της θρησκειας