ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Πρώτα έρχονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις. Και μετά επελαύνει η άκρα δεξιά.

Ντοκιμαντέρ των New York Times. Στη Γερμανία, είναι το Pegida. Στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή. Και στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο. Τρεφόμενα από τον φόβο, τα ακροδεξιά πολιτικά κινήματα στην Ευρώπη κερδίζουν έδαφος.
0

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα βρίσκονται σε θέση πολιορκημένου. Τα δικομματικά συστήματα που αποτελούσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής σκηνής πλέον υφίστανται νέες πιέσεις, διασπώνται― και στα ρήγματα που δημιουργούνται βρίσκουν καταφύγιο οι λαϊκιστές των άκρων. 

Την εβδομάδα αυτή στις Βρυξέλλες ακροδεξιοί διαδηλωτές διέκοψαν μία συνάθροιση εις μνήμην των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθεσεων της 22ας Μαρτίου. Στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τράμπ ταρακούνησε την ελίτ των Ρεπουμπλικανών με την επιτυχία του στην κούρσα γα το χρίσμα του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές. Στη Γερμανία και την Αυστρία τα ακροδεξιά κόμματα αυξάνουν την δύναμη τους. Η Ισπανία παραμένει μουδιασμένη έπειτα από ένα εκλογικό αποτέλεσμα όπου τιμωρήθηκε το πολιτικό κατεστημένο και οι ψήφοι σκορπίσθηκαν σε όλο το κομματικό και κοινοβουλευτικό φάσμα.  

Μια ραγδαία εισροή μεταναστών στην Ευρώπη καθώς και οι βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα σε συνδυασμό με τις δύο μεγάλες επιθέσεις πέρυσι στο Παρίσι, γέμισαν τα πανιά του Εθνικού Μετώπου με ούριους ανέμους, και απέδωσαν οι χρόνιες προσπάθειες να ξεπλύνει την εικόνα του ακραίου κόμματος.

Στη Γαλλία το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο προσπαθεί επί δεκαετίες να χτυπήσει τις μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις, με φτωχά αποτελέσματα. Μια ραγδαία εισροή μεταναστών στην Ευρώπη καθώς και οι βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα σε συνδυασμό με τις δύο μεγάλες επιθέσεις πέρυσι στο Παρίσι, γέμισαν τα πανιά του Εθνικού Μετώπου με ούριους ανέμους, και απέδωσαν οι χρόνιες προσπάθειες να ξεπλύνει την εικόνα του ακραίου κόμματος.

Άδραξε θέματα που θα έλεγε κανείς πως είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των οπαδών του, με συνθήματα όπως "Προτεραιότητα η Γαλλία", μια Γαλλία για τους Γάλλους, χρησιμοποιώντας μια κομψά διατυπωμένη αντιμεταναστευτική και αντιμουσουλμανική ρητορική. Τα καλέσματα αυτά απηχούν πια σε μια ευρύτερη βάση πολιτών που ανησυχούν γα την ασφάλεια, την μετανάστευση και την οικονομική στασιμότητα. Άλλοι προσέγγισαν το κόμμα λόγω της αμυδρής αλλά ενοχλητικής αίσθησης ότι οι πολιτικοί ως τώρα εξυπηρετούσαν κυρίως τα δικά τους και άλλα οικονομικά συμφέροντα παρά τα συμφέροντα του λαού.

Εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, οι New York Times ακολούθησαν έναν υποψήφιο του Εθνικού Μετώπου, τον Στεφάν Ραβιέ, κατά την προεκλογική του εκστρατεία για τις περιφερειακές εκλογές στην Μασσαλία. 

"Επί 40 χρόνια είχαμε στην Ευρώπη τους ίδιους πολιτικούς" λέει ο κύριος Ραβιέ συνομιλώντας με έναν χασάπη στα πλαίσια της προεκλογικής περιοδείας του. "Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι χάλια. Στη χώρα αυτή δεν είναι ποτέ καλό να έχεις δίκιο νωρίς." 

0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY
Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Διεθνή / Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Βορειοκορεάτης άνδρας διέφυγε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, κολυμπώντας 10 ώρες κατά μήκος της ακτής και αποφεύγοντας ένοπλους φρουρούς με εντολή να σκοτώσουν κάθε φυγά
ΦΩΤ.: GETTY
Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε τη πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Διεθνή / Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε την πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Η συναυλία των Oasis τον Ιούνιο του 2009 ξεπέρασε σε ένταση ακόμα και εκείνη των Red Hot Chili Peppers τον Ιούνιο του 2004, των Kings of Leon τον Ιούνιο του 2011, αλλά και της Taylor Swift τον Ιούνιο του 2024
LIFO NEWSROOM
Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Διεθνή / Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την «Ιστορική Σύνοδο Ειρήνης», με στόχο τον τερματισμό δεκαετιών πολέμου και την υπογραφή συμφωνίας που ανοίγει νέους διαδρόμους στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου
LIFO NEWSROOM
Συρία: Ο σεκταρισμός και η βία επιστρέφουν υπό την ηγεσία του σουνίτη τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα

Διεθνή / Η πτώση Άσαντ δεν έφερε ενότητα – Ο Σαράα δοκιμάζεται από νέο κύμα βίας

Μετά την πτώση Άσαντ, η Συρία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα σεκταριστικής βίας - Η ηγεσία του Αχμάντ αλ-Σαράα αμφισβητείται, καθώς οι ελπίδες για ενότητα δίνουν τη θέση τους στον θρησκευτικό διχασμ
LIFO NEWSROOM