Προς τη Μεσόγειο για να σώσει μετανάστες κατευθύνεται ξανά το Aquarius

Προς τη Μεσόγειο για να σώσει μετανάστες κατευθύνεται ξανά το Aquarius Facebook Twitter
1

Το πλοίο Aquarius απέπλευσε απόψε με προορισμό την κεντρική Μεσόγειο, όπου θα αναλάβει και πάλι την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών, αφού πέρασε 19 ημέρες ακινητοποιημένο στην Μασσαλία προσπαθώντας να βρει νέα σημαία.

Την ανακοίνωση έκανε η SOS Mediterranee που έχει ναυλώσει το πλοίο μαζί με την οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Το Aquarius θα χρειασθεί τρεις ημέρες για να φθάσει στην ζώνη των επιχειρήσεων διάσωσης, απέναντι από την Λιβύη, δήλωσε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής μη κυβερνητικής οργάνωσης Λόρα Γκαρέλ.

Το πλοίο αναγκάσθηκε να δέσει στο λιμάνι της Μασσαλίας στις 27 Αυγούστου για να αναζητήσει νέο νηολόγιο, αφού το Γιβραλτάρ τού αφαίρεσε την σημαία του.

Η γενική διευθύντρια της οργάνωσης SOS Mediterranee Σοφί Μπο χαρακτήρισε την απόφαση του Γιβραλτάρ «μικροπολιτική». Η ευρωπαϊκή μκο στράφηκε προς τον Παναμά και πλέον θα πλέει υπό παναμαϊκή σημαία και με τον νέο επίσημο όνομα Aquarius 2.

Ο οργάνωση θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο χωρίς να γνωρίζει εκ των προτέρων σε ποιο λιμάνι θα πρέπει να κατευθυνθεί για να μπορέσει να αποβιβάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα έχει διασώσει.

Από τον Ιούνιο και την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι να κλείσει τα ιταλικά λιμάνια στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, το Aquarius απαγορεύεται πλέον να πλησιάσει την Κατάνια στην Σικελία, όπως έκανε συνήθως.

Μία πρώτη φορά τον Ιούνιο, το πλοίο αναγκάσθηκε να πλεύσει μέχρι την Βαλένθια για να αποβιβάσει τους 237 διασωθέντες που μετέφερε. Στην συνέχεια τον Αύγουστο κατόρθωσε τελικά να αποβιβάσει 141 επιβάτες στο λιμάνι της Μάλτας.

«Από τον Ιούνιο έχουμε πολύ ισχυρή αύξηση της θνησιμότητας στην θάλασσα», λέει η Σοφί Μπο. «Αν και το 2018 οι αναχωρήσεις είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, το ποσοστό της θνησιμότητας είναι πολύ αυξημένο. Για τον λόγο αυτόν μας χρειάζεται επειγόντως ένας μόνιμος, προβλέψιμος, μηχανισμός για να αποφευχθεί κάθε φορά το ίδιο σάγκα των διαπραγματεύσεων μεταξύ διαφόρων χωρών».

Για το Aquarius, δεν τίθεται θέμα να αποβιβάζει τους διασωθέντες στην Λιβύη, που δεν μπορεί να προσφέρει «ασφαλές λιμάνι», όπως το απαιτεί το Δίκαιο της Θάλασσας, λέει η Σοφί Μπο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές εισέβαλαν σε βάση της RAF - Έριξαν μπογιά σε δύο αεροσκάφη

Διεθνή / Βρετανία: Ακτιβιστές εισέβαλαν σε βάση της RAF - Έριξαν μπογιά σε δύο αεροσκάφη

Το Υπουργείο Άμυνας καταδίκασε έντονα τον «βανδαλισμό των περιουσιακών στοιχείων της Βασιλικής Αεροπορίας» και δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με την αστυνομία, η οποία διεξάγει έρευνα
LIFO NEWSROOM
Ιστορικής κλίμακας διαρροή: 16 δισ. κωδικοί Apple, Google, Facebook και άλλων στη «φόρα»

Διεθνή / Ιστορικής κλίμακας διαρροή: 16 δισ. κωδικοί Apple, Google, Facebook και άλλων στη «φόρα»

Η μεγαλύτερη παραβίαση κωδικών στην ιστορία επιβεβαιώθηκε – Πρόκειται για νέο, μη ανακυκλωμένο υλικό από πολλαπλές πηγές, με κωδικούς για Apple, Facebook, Google, GitHub και κυβερνητικές υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM
Ο CEO της Klarna θέλει να μετατρέψει την πλατφόρμα σε «super app» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Διεθνή / Ο CEO της Klarna θέλει να μετατρέψει την πλατφόρμα σε «super app» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Σεμπάστιαν Σιεμιατκόφσκι οραματίζεται την Klarna ως έναν «ψηφιακό χρηματοοικονομικό βοηθό» – Νέες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ και επενδυτικά εργαλεία στα σκαριά
LIFO NEWSROOM
 Ροκ συγκρότημα απαγόρευσε στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να παρακολουθούν συναυλίες του

Διεθνή / Ροκ συγκρότημα απαγόρευσε στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να παρακολουθούν συναυλίες του

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «The Red Jumpsuit Apparatus» ανέφερε ότι «στην πραγματικότητα ακολουθώ αυτό που λέει ο Ιησούς. Αν είσαι Χριστιανός και παρακολουθείς αυτό και ψήφισες τον Ντόναλντ Τραμπ, ντροπή σου!»
LIFO NEWSROOM
Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Διεθνή / Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Η Nastya σκοτώθηκε μαζί με τη μητέρα της, τη γιαγιά της και τα δύο ξαδέλφια της όταν ένας πύραυλος χτύπησε την πολυκατοικία όπου διέμενε η οικογένεια στην πόλη Μπατ Γιαμ
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνα: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Διεθνή / Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνια: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Περισσότεροι από 50 μετανάστες εργάτες βρέθηκαν υπό απάνθρωπες συνθήκες σε αμπελώνες σαμπάνιας - Άνοιξε δίκη για εμπορία ανθρώπων στη Ρεμς με κατηγορούμενους τρεις διακινητές.
LIFO NEWSROOM
Μαδρίτη: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας συνέλαβε ύποπτο και τον στραγγάλισε μέχρι θανάτου

Διεθνή / Μαδρίτη: «Θα τον πνίξεις, φίλε, άσε τον λαιμό του», φώναζαν πολίτες στον αστυνομικό που στραγγάλισε ύποπτο

Η υπόθεση θυμίζει εκείνη του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ - Ο αστυνομικός συνελήφθη για τον θάνατο του 36χρονου Βορειοαφρικανού - Κύμα διαδηλώσεων και καταγγελιών 
LIFO NEWSROOM
Βρετανία και ΕΕ θα συνομιλήσοιν με Ιράν καθώς η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ είναι σε ισχύ

Διεθνή / Βρετανία και ΕΕ «θα συνομιλήσουν» με το Ιράν - Σε ισχύ η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ

Εάν πραγματοποιηθούν, οι συνομιλίες θα είναι οι πρώτες μεταξύ Ιρανών και δυτικών ηγετών από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις του - Εκκενώσεις από το Ιράν και το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια