Προπαγάνδα Ισραήλ στο ελληνικό YouTube, ενόψει της αποστολής προς τη Γάζα

Προπαγάνδα Ισραήλ στο ελληνικό YouTube, ενόψει της αποστολής προς τη Γάζα Facebook Twitter
0

Διαδικτυακή εκστρατεία με στόχο το ελληνικό και ευρύτερα ευρωπαϊκό κοινό έχει ξεκινήσει το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, καθώς πλησιάζει η διεθνής αποστολή «Πορεία προς τη Γάζα».

Όπως επισημαίνει το δημοσιογραφικό δίκτυο We Are Solomon, τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται στην Ελλάδα χορηγούμενα βίντεο στο YouTube που παρουσιάζουν το Ισραήλ ως κύριο πάροχο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, πέντε τέτοια βίντεο έχουν αναρτηθεί με ελληνικούς υπότιτλους ή πλήρη αφήγηση στα ελληνικά, συχνά με τεχνητή φωνή, κάτι που δείχνει στοχευμένη προσπάθεια προβολής. Το ένα από αυτά τιτλοφορείται «Ανθρωπιστική βοήθεια ρεκόρ» και έχει ήδη ξεπεράσει τις 500.000 προβολές στη χώρα μας, ενώ αντίστοιχα βίντεο σε αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και γαλλικά καταγράφουν εκατομμύρια views – σχεδόν 3 εκατομμύρια στα αγγλικά και 1,5 εκατομμύριο στα γερμανικά.

Το περιεχόμενο επικεντρώνεται στην παρουσίαση εικόνων από τη διανομή προμηθειών σε Παλαιστίνιους, χωρίς καμία αναφορά στις αιτίες της κρίσης, τον αποκλεισμό της Γάζας ή τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Κεντρικό ρόλο εμφανίζεται να έχει ο νεοσύστατος φορέας Gaza Humanitarian Foundation (GHF), ο οποίος, σύμφωνα με το Solomon, ιδρύθηκε στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2025 και λειτουργεί με την επίσημη στήριξη ΗΠΑ και Ισραήλ.

Το GHF δέχεται έντονη κριτική τόσο από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις όσο και από τον ΟΗΕ, για περιορισμένη διανομή βοήθειας, ελλιπή πρόσβαση και καταγγελίες για έλεγχο των δικαιούχων. Διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το Reuters, το NBC, το Sky News και το France 24 χαρακτηρίζουν την οργάνωση «αμφιλεγόμενη», ενώ στο Ισραήλ έχει προκληθεί πολιτική ένταση γύρω από τη χρηματοδότησή της.

Η δημοσίευση της καμπάνιας συμπίπτει με τις μαζικές διαδηλώσεις σε Ρώμη, Παρίσι και Βερολίνο κατά του πολέμου στη Γάζα και της αναχαίτισης του πλοίου Madleen, που επιχειρεί να σπάσει τον αποκλεισμό. Μέχρι στιγμής, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα που του απηύθυνε το Solomon.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παράνομο εμπόριο καυσίμων στο Μεξικό: Πώς τα καρτέλ κυριαρχούν με βία και διαφθορά

Διεθνή / Το παράνομο εμπόριο καυσίμων στο Μεξικό: Πώς τα καρτέλ κυριαρχούν με βία και διαφθορά

Το λαθρεμπόριο καυσίμων στο Μεξικό εξελίσσεται σε διεθνές φαινόμενο. Πλοία, πλαστά έγγραφα, και κυβερνητική διαφθορά στηρίζουν ένα δίκτυο που χρηματοδοτεί τα καρτέλ και απειλεί τη σταθερότητα της χώρας.
LIFO NEWSROOM
Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένονται σήμερα στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στις αυταρχικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και την πανηγυρική στρατιωτική παρέλαση για τα 250 χρόνια του αμερικανικού στρατού — που συμπίπτει με τα 79α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM