Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το φερόμενο σκάνδαλο απόδοσης τιμών και τίτλων της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ως αντάλλαγμα σε άτομα που προσέφεραν δωρεές στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου

 

Όπως έγινε γνωστό, ο πρίγκιπας Κάρολος «συναντήθηκε τουλάχιστον εννέα φορές» με τον Γουίλιαμ Μπόρτρικ, τον υποτιθέμενο κεντρικό διαμεσολαβητή, ο οποίος λέγεται ότι έλαβε χιλιάδες λίρες ώστε να αποδοθούν τιμές σε Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο και ότι μεσολάβησε για μια προσωπική ευχαριστήρια επιστολή από τον Κάρολο προς Ρώσο δωρητή.

 

Ο εν λόγω επιχειρηματίας από τη Σαουδική Αραβία, Μαχφούζ Μαρέι Μουμπάρακ μπιν Μαχφούζ, που αναφέρεται ως υποστηρικτής στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, τιμήθηκε ως μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 2016. Σύμφωνα με τους Sunday Times, ο Μαχφούζ έχει δωρίσει στο ίδρυμα μεγάλα ποσά για πρότζεκτ αναπαλαίωσης, για τα οποία είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Κάρολος. 

 

Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος Κλάρενς δήλωσε ότι «δε γνώριζε» την πρακτική των μεσαζόντων με αμοιβήπου υπόσχονταν πρόσβαση στη βασιλική οικογένεια σε αντάλλαγμα για δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις του πρίγκιπα Καρόλου. 

 

«Ο πρίγκιπας της Ουαλίας δε γνωρίζει την υποτιθέμενη απόδοση τιμών ή βρετανικής υπηκοότητας βάσει δωρεάς σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και υποστηρίζει πλήρως την ανεξάρτητη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα» ανέφερε εκπρόσωπος. 

 

Εν τω μεταξύ, η Mail on Sunday ανέφερε ότι ο Κάρολος είχε συναντήσει τον Μπρούνο Γουάνγκ, ο οποίος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως Κινέζο φιλάνθρωπο και είχε δωρίσει 500.000 λίρες στο ίδρυμα του πρίγκιπα. Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Γουάνγκ καταζητείται στην Ταϊβάν για φερόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ρώσος τραπεζίτης, Ντμίτρι Λέους κατηγορούνταν για ξέπλυμα χρήματος και έκανε δωρεά 500.000 λιρών στο ίδρυμα. Η καταδίκη του Λέους τελικά ανατράπηκε.

 

Ο Ρώσος τραπεζίτης φέρεται να έλαβε δύο προσκλήσεις για ιδιωτικές εκδηλώσεις στις βασιλικές κατοικίες του Καρόλου στη Σκωτία, που φέρεται να εξασφαλίστηκαν μέσω του Μπορτρικ. Ωστόσο, και οι δύο ακυρώθηκαν λόγω τόσο της πανδημίας όσο και των ανησυχιών σχετικά με το παρελθόν των δωρητών.

 

Οι ισχυρισμοί προκάλεσαν έρευνα στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του πρίγκιπα, η οποία οδήγησε τον Μάικλ Φόσετ να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου.

 

«Ο Μάικλ Φόσετ προσφέρθηκε να αποσυρθεί προσωρινά από τα καθήκοντά του ενώ συνεχίζεται η έρευνα του διοικητικού συμβουλίου. Το ίδρυμα του πρίγκιπα αποδέχθηκε αυτή την πρόταση», δήλωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος πριν περίπου δύο εβδομάδες, Ντάγκλας Κόνελ. «Ο Μάικλ υποστηρίζει πλήρως την έρευνα και έχει επιβεβαιώσει ότι θα τη βοηθήσει με κάθε τρόπο», συμπλήρωσε. 

 

Με πληροφορίες από Guardian