ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

Πούτιν: Σε ρούβλια οι πληρωμές ρωσικού αερίου από αύριο, αλλιώς διακόπτουμε τα συμβόλαια

Πούτιν: Σε ρούβλια οι πληρωμές ρωσικού αερίου από αύριο αλλιώς διακόπτουμε τα συμβόλαια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι από αύριο, οι χώρες που αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία πρέπει να το αποπληρώνουν σε ρούβλια, διαφορετικά τα συμβόλαιά τους θα διακοπούν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε διάταγμα με βάση το οποίο οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου θα πρέπει να το πληρώνουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου και οι συμβάσεις θα διακόπτονται εφόσον δεν καταβάλλονται αυτές οι πληρωμές.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η μετάβαση των πληρωμών σε ρούβλια έχει ως στόχο να «ενισχύσει» τη ρωσική κυριαρχία ενώ σημείωσε ότι οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες με νόμισμα το ρούβλι.

«Προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που παραδίδεται, αρχής γενομένης από αύριο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αν δε γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανείς δε μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε και εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε.

Η εν λόγω εξέλιξη είναι πιθανό να προκαλέσει πρόβλημα στη Γερμανία και την Πολωνία, καθώς εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει δηλώσει ότι το Βερολίνο είναι «έτοιμο για οτιδήποτε μπορεί να αποφασίσει ο Πούτιν» σχετικά με το φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια της Μόσχας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους «απέτυχε». Ο Χάμπεκ είχε τονίσει ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από το Κρεμλίνο.

Με πληροφορίες από Sky News

Διεθνή
0

ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή / Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

«Κάθε φορά που υπάρχει βίαιη ενέργεια, λέγεται "είναι το τέλος της εκεχειρίας, αλλά δεν είναι το τέλος, είναι αυτό που πρέπει να συμβεί όταν έχετε ανθρώπους που μισούν ο ένας τον άλλο», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Διεθνή / Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτός και ο Πούτιν θα συναντιούνταν σύντομα στην Ουγγαρία. Επιπλέον, αναβλήθηκε και η συνάντηση Ρούμπιο-Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη
LIFO NEWSROOM
Σαναέ Τακαΐτσι: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δηλώνει

Διεθνή / Σαναέ Τακαΐτσι: Από μηχανόβια και ντράμερ στην κορυφή της ανδροκρατούμενης πολιτικής σκηνής της Ιαπωνίας

Η ίδια δηλώνει εργασιομανής, θαυμάστρια της Θάτσερ και αποφεύγει να μιλά για ζητήματα ισότητας φύλου - Ποια είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας;
LIFO NEWSROOM
«Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Διεθνή / «Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Η κυκλοφορία του έρχεται την ώρα που ο πρίγκιπας Άντριου δήλωσε ότι παραιτείται από τους τίτλους και τις τιμές του λόγω των απανωτών σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του
LIFO NEWSROOM