Πούτιν: Η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος μας, δεν σκοπεύουμε να τη διχάσουμε

Πούτιν: Η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος μας, δεν σκοπεύουμε να τη διχάσουμε Facebook Twitter
EPA/YURI KOCHETKOV
0

Η Ρωσία δεν έχει στόχο να διασπάσει κάτι ή να διχάσει κάποιον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιθέτως έχει μεγάλο συμφέρον η ΕΕ να είναι ενωμένη και να ανθίζει, γιατί η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, τονίζει ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε συνέντευξη στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Βιέννη.

Πρόκειται για την έκτη στη σειρά επίσημη επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη στην Αυστρία και την πρώτη επίσκεψη του στο εξωτερικό μετά από την πρόσφατη επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, ενώ η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα που είχε επισκεφθεί επίσημα ο ίδιος τον Φεβρουάριο του 2001, έπειτα από την πρώτη εκλογή του ως πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί υπάρχουν τακτικές τηλεφωνικές επαφές του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ακόμη καμία διμερής συνάντησή τους, ο Ρώσος πρόεδρος απαντά πως «αυτό θα πρέπει να το ρωτήσετε στους συναδέλφους μας στις ΗΠΑ».

Στη σχεδόν 50λεπτη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, από τις πολύ σπάνιες συνεντεύξεις του σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης,  ο Ρώσος πρόεδρος εκτιμά ότι η κρίση που υποβόσκει στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας, και που για πολλούς ειδικούς θυμίζει την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, είναι ένα «επακόλουθο του έντονου εσωπολιτικού αγώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Παρόλα αυτά έχουν συνομιλήσει πολλές φορές με τον Ντόναλντ Τραμπ σε διάφορα διεθνή φόρα, τελευταία για τον «κίνδυνο ενός νέου ανταγωνισμού στους εξοπλισμούς», αναφέρει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή την εξέλιξη, όπως γνωρίζετε, δεν την προκαλέσαμε εμείς. Δεν ήμασταν εμείς εκείνοι, που αποχώρησαν από την Συμφωνία ΑΒΜ, που απαγορεύει τα αντιπυραυλικά συστήματα», η Μόσχα απάντησε μόνον στις απειλές.

Κατά την άποψή του, θα πρέπει όμως να γίνουν σκέψεις για το πώς μπορεί να αποτραπεί ένας νέος ανταγωνισμός στους εξοπλισμούς, οι «ειδικοί» θα πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται πάνω σε αυτό και ο ίδιος ευελπιστεί πως αυτή η εργασία πραγματικά θα αρχίσει, «επίσης ανάμεσα και στους δύο προέδρους».

Κατά την αυριανή επίσημη επίσκεψή του στη Βιέννη, η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 50ής επετείου των συμφωνιών για παροχή φυσικού αερίου οι οποίες είχαν υπογραφεί την 1η Ιουνίου του 1968 ανάμεσα στην δημόσια αυστριακή εταιρεία πετρελαιοειδών OMV και στην τότε Σοβιετική Ένωση, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα έχει συνομιλίες τόσο με τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν όσο και με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Κατά την επίσκεψη στην Μόσχα του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, τέλη Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος, παραπέμποντας στην 50ή επέτειο των συμφωνιών αυτών, επισήμανε ότι η Ρωσία έχει αποδείξει πως είναι αξιόπιστος εταίρος στην παροχή ενέργειας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, πρόκειται να καταθέσει στεφάνι στο ιστορικό Μνημείο του Κόκκινου Στρατού, σε κεντρική πλατεία της Βιέννης, σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της και τον τερματισμό της επτάχρονης γερμανοναζιστικής της κατοχής, από τα σοβιετικά στρατεύματα τον Μάιο του 1945.

Θα επισκεφθεί επίσης το Οικονομικό Φόρουμ Αυστρίας-Ρωσίας στο Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας, ενώ με τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν θα εγκαινιάσουν στο βιεννέζικο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης έκθεση αντικειμένων του ξακουστού «Μουσείου Ερμιτάζ».

Θέμα των συνομιλιών του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βιέννη, στην οποία έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αναμένεται να είναι επίσης οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας τόσο λόγω της διένεξης στην Ουκρανία όσο και λόγω της πρόσφατης υπόθεσης του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Για να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επαφών με την Μόσχα, η αυστριακή κυβέρνηση είχε αποφασίσει, σε αντίθεση με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, να μην προχωρήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών σε σχέση με την υπόθεση Σκρίπαλ.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μετά από την επιστροφή του από την επίσκεψη του τον Φεβρουάριο στην Μόσχα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Υποστηρίζουμε τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θεωρώ επίσης σημαντικό έναν διάλογο με τη Ρωσία, μόνον με την οποία θα είναι δυνατή η ειρήνη».

Την θέση του για τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που είχε ζητήσει σε χθεσινή συνέντευξή του, επανέλαβε σήμερα ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος - με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς - ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Εξαιτίας του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητας της Αυστρίας, η Μόσχα διατηρεί ιστορικά στενές σχέσεις με τη Βιέννη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κρατήσει μία πιο χαλαρή στάση ως προς την επιβολή και την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λόγω της Ουκρανίας.

Ο ίδιος ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως τότε Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ταχθεί τον Οκτώβριο του 2016 κατά περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ενώ ήδη τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, η αυστριακή Βουλή είχε ψηφίσει έναν βαθμιαίο τερματισμό των κυρώσεων της ΕΕ, στηρίζοντας το σχετικό αίτημα που είχαν υποβάλει ο τότε Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν και ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2016, και κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, που είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πρωτεύουσες της ΕΕ, ο τότε ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, είχε διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα χαιρέτιζε μία σταδιακή άρση των κυρώσεων της ΕΕ.

Η Βιέννη έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν δύο ιστορικές αμερικανο-σοβιετικές Συναντήσεις Κορυφής, εκείνη του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι και του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουτσόφ τον Ιούνιο του 1961, και των προέδρων Τζίμι Κάρτερ και Λέονιντ Μπρέζνιεφ, τον Ιούνιο του 1979.

Ως πρωτεύουσα χώρας με καθεστώς διαρκούς ουδετερότητας, η Βιέννη ήταν πάντοτε η πρώτη επιλογή ως πόλη, στις προτιμήσεις της Μόσχας, για την πραγματοποίηση διεθνών συναντήσεων και επαφών, ειδικότερα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μυστηριώδες διαστημικό αεροσκάφος X-37B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ξεκίνησε νέα μυστική αποστολή

Διεθνή / Το μυστηριώδες διαστημικό αεροσκάφος X-37B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ξεκίνησε νέα μυστική αποστολή

Το X-37B, το μυστικό διαστημικό αεροσκάφος του Πενταγώνου, εκτοξεύτηκε με πύραυλο της SpaceX από το Κένεντι - Η αποστολή του παραμένει άκρως απόρρητη, με στόχο δοκιμές σε τεχνολογίες αιχμής
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Από «δημοσιονομικός άγιος» σε «αμαρτωλό» – Η εκτόξευση των αμυντικών δαπανών και το χρέος

Διεθνή / Γερμανία: Από «δημοσιονομικός άγιος» σε «αμαρτωλό» – Η εκτόξευση των αμυντικών δαπανών και το χρέος

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γερμανία αυξάνει δραστικά τις αμυντικές δαπάνες, χαλαρώνει τον «φρένο χρέους» και δανείζεται μαζικά, προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον της οικονομίας
LIFO NEWSROOM
Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Ο 83χρονος Τζον Χιουμ, πρώην κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού κοπαδιού ρινόκερων, συνελήφθη στη Νότια Αφρική κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο κεράτων
LIFO NEWSROOM
Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM