ΠΟΥ: Ένας στους τρεις εφήβους στην Ευρώπη δεν αθλείται αρκετά

ΠΟΥ: Ένας στους τρεις εφήβους στην Ευρώπη δεν αθλείται αρκετά - Ποιος ο αντίκτυπος της πανδημίας Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα μελέτης του ΟΟΣΑ και του Παγκόσμιου Οργανισμου Υγείας για την φυσική κατάσταση των εφήβων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως προκύπτει, ένας στους τρεις δεν αθλείται.  

Σύμφωνα με την έκθεση, τα έφηβα κορίτσια σε ποσοστό 9,6% δήλωσαν πως τηρούν τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τουλάχιστον μία ώρα μέτριας έως έντονης φυσικής δραστηριότητας ημερησίως. Τα έφηβα αγόρια ακολουθούν τη σύσταση αυτή σε ποσοστό 17,6%. 

Όπως έδειξε η μελέτη, η κατάσταση δεν βελτιώνεται με την ηλικία, καθώς μόνο το ένα τέταρτο των ενηλίκων άνω των 55 ετών κάνουν ένα σπορ ή ασκούνται τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως. 

Το 2016, το 35,4% των ενηλίκων στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ δεν ήταν επαρκώς ενεργητικοί. Σήμερα, σχεδόν οι μισοί (45%) δηλώνουν πως δεν ασκούνται ποτέ ούτε κάνουν κάποιο σπορ. 

Οι γυναίκες είναι επίσης λιγότερο ενεργητικές από τους άνδρες. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα είναι μεγάλη στις ηλικίες 15-24 ετών. Το 73% των ανδρών έχει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αθλητικές δραστηριότητες ή ασκείται, έναντι 58% των γυναικών. 

Σημαντικός παράγοντας είναι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ερωτηθέντων. Μόνο το 24% των ανθρώπων που θεωρούν ότι ανήκουν στην εργατική τάξη δηλώνουν ότι ασκούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, έναντι 51% των ανθρώπων που θεωρούν πως ανήκουν σε μια εύπορη κοινωνική κατηγορία. 

Η επίδραση της πανδημίας  

Η πανδημία της Covid-19 επιδείνωσε την κατάσταση. Αν και τα περιοριστικά μέτρα ώθησαν μερικούς ενήλικες να αθλούνται περισσότερο, συνέβη ακριβώς το αντίθετο για την πλειονότητα.  

Έτσι, πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους μείωσαν τη δραστηριότητά τους και μόνο το 7% σχεδίαζε να έχει περισσότερη φυσική δραστηριότητα όταν θα τελείωνε η πανδημία, υπογραμμίζει η μελέτη. 

Αν όλοι τηρούσαν τα επίπεδα δραστηριότητας που συνιστά ο ΠΟΥ, τουλάχιστον 10.000 πρόωροι θάνατοι ανθρώπων ηλικίας 30 έως 70 ετών θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο. Το προσδόκιμο ζωής θα αυξανόταν κατά 7,5 μήνες για τους ανθρώπους που δεν είναι επαρκώς ενεργητικοί. 

Εξάλλου, με αυτό τον τρόπο, οι χώρες μέλη της ΕΕ θα εξοικονομούσαν το 0,6% του προϋπολογισμού τους για την υγεία, αναφέρει η έκθεση. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/AFP 

   

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ

Διεθνή / Πότε μια στρατιωτική επιχείρηση θεωρείται «εισβολή»: Η υπόθεση Μαδούρο και τα στοιχήματα

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων είχαν τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο εισβολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, αλλά η εταιρεία Polymarket υποστηρίζει ότι η επιχείρηση δεν καλύπτει τον ορισμό της αγοράς
THE LIFO TEAM