Πόσο ισχυρή είναι η Σαουδική Αραβία;

Πόσο ισχυρή είναι η Σαουδική Αραβία; Facebook Twitter
EPA
0

Η Σαουδική Αραβία ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Διαθέτει υπερσύγχρονα όπλα ωστόσο έχει ένα σοβαρό στρατιωτικό μειονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους της. 


Η Σαουδική Αραβία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και ακριβότερα οπλοστάσια του κόσμου. Και όμως η ηγεσία της χώρας διαπιστώνει πως αυτή η στρατιωτική υπερεπάρκεια προς το παρόν δεν την βοηθάει όσο θα περίμενε. Η επίθεση εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων είναι ντροπιαστική για τη χώρα, δηλώνει στην DW ο Μίχαελ Λύντερς, ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής.

«Η Σαουδική Αραβία είναι ο σημαντικότερος πελάτης αμερικανικών όπλων. Το 10% των αμερικανικών εξαγωγών όπλων προορίζονται για τη Σαουδική Αραβία. Και μόλις με δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία είναι σχετικά εύκολο να προμηθευτεί κανείς, κατάφεραν οι αντάρτες Χούτι να πλήξουν την καρδιά της σαουδικής παραγωγής πετρελαίου».


Η Σαουδική Αραβία επένδυσε τα προηγούμενα χρόνια τεράστια ποσά σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Μόνο το 2018, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη, δαπάνησε πάνω από 67 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος στον κόσμο. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην τρίτη θέση όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Το 2018 οι δαπάνες αυτές αντιστοιχούσαν στο 8,8% του ΑΕΠ και το 2015 το ποσοστό αυτό είχε φθάσει στο ύψος-ρεκόρ του 13%.


Μαθήματα από τους αντάρτες Χούτι
Οι τεράστιες αυτές δαπάνες δεν είναι ωστόσο σε θέση να εγγυηθούν την στρατιωτική υπεροχή της Σαουδικής Αραβίας. Το μάθημα αυτό διδάσκεται η χώρα εδώ και τεσσεράμισι χρόνια μετά την επέμβασή της στην Υεμένη. Μέχρι στιγμής το Ριάντ πολεμά τους αντάρτες Χούτι μόνο από αέρος χωρίς όμως αξιοσημείωτες επιτυχίες. Αντίθετα τους προηγούμενους μήνες οι αντάρτες Χούτι με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατάφεραν σοβαρά πλήγματα εναντίον της περιφερειακής υπερδύναμης.


Ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης στρατιωτικής πρόκλησης για πόλεμο για τον οποίο δεν είναι προετοιμασμένος. Και αυτός είναι ένας άτακτος πόλεμος, ένας ανταρτοπόλεμος. Οι επιθέσεις των Χούτι αναμένεται μάλιστα να πυκνώσουν. Δεδομένης και της έντασης στα στενά του Ορμούζ το Ριάντ αποφεύγει να οξύνει τους τόνους.

Ο Μίχαελ Λύντερς δηλώνει επ´αυτού: «Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η σαουδική ηγεσία δεν καθιστά υπεύθυνη την Τεχεράνη για αυτή την επίθεση. Οι σαουδαραβικές αρχές κρατούν χαμηλούς τόνους και πολύ πιθανόν να συνεννοηθούν τώρα με τους Αμερικανούς για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν. Το ότι η Σαουδική Αραβία θα χτυπούσε τώρα το Ιράν το θεωρώ απίθανο. Σίγουρα όμως θα υπάρξουν αντίποινα».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM