Πώς το πιο μυρωδάτο φρούτο του κόσμου κάνει τον καφέ ακριβότερο

Πώς το πιο μυρωδάτο φρούτο του κόσμου κάνει τον καφέ ακριβότερο Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Η τιμή του καφέ έχει εκτοξευθεί παγκοσμίως, με τα κόστη να αγγίζουν πλέον τα £5 στο Λονδίνο ή τα $7 στη Νέα Υόρκη για μια κούπα καφέ. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μια «καταιγίδα» οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στις μεγαλύτερες παραγωγικές περιοχές καφέ παγκοσμίως.

Η τιμή των ακατέργαστων κόκκων στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει σε «ιστορικά υψηλά επίπεδα», σύμφωνα με την αναλύτρια Judy Ganes. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά από μια σειρά αρνητικών εξελίξεων, όπως οι προβληματικές σοδειές, η εξάντληση των αποθεμάτων και η στροφή των Βιετναμέζων αγροτών στην καλλιέργεια του durian, ενός φρούτου με έντονη οσμή, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κίνα.

Η απώλεια καλλιεργειών στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ Arabica, και η στροφή των αγροτών του Βιετνάμ στο φρούτο ντούριαν λόγω της μεγαλύτερης κερδοφορίας, έχουν μειώσει σημαντικά τις εξαγωγές καφέ Robusta. Η προσφορά από άλλες χώρες όπως η Κολομβία, η Αιθιοπία και η Ουγκάντα δεν αρκεί για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση, οδηγώντας σε ρεκόρ τιμών στις εμπορικές αγορές.

Οι αυξήσεις αυτές ήδη προβληματίζουν τους χονδρέμπορους και τους καταναλωτές. Ο Paul Armstrong, ιδιοκτήτης της Carrara Coffee Roasters, αναφέρει ότι οι τιμές των προμηθειών του αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι καφετέριες ίσως αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στους πελάτες τους.

Παρόλο που η άνοδος των τιμών των κόκκων καφέ δεν μεταφράζεται πάντα σε αύξηση των τιμών στα καταστήματα, πολλοί καταναλωτές ήδη αισθάνονται το βάρος των αυξήσεων. Ο Felipe Barretto Croce, CEO της FAFCoffees στη Βραζιλία, επισημαίνει ότι το κόστος του καφέ παραμένει σχετικά χαμηλό ως πολυτελές αγαθό, ειδικά για οικιακή χρήση, αν και η αλλαγή κλιματολογικών συνθηκών και οι οικονομικές προκλήσεις μπορεί να το καταστήσουν ακριβότερο στο μέλλον.

Η ερχόμενη σοδειά στην Βραζιλία θεωρείται «κρίσιμη» για την ισορροπία της αγοράς, ενώ η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να απειλεί τη βιωσιμότητα της παραγωγής καφέ. Προτάσεις όπως η επιβολή ενός «πράσινου φόρου» για επενδύσεις σε βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, είναι πιθανό να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της βιομηχανίας.

Με πληροφορίες από BBC
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Διεθνή / Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Σε έκταση 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και με τη χρήση 400.000 κυβικών μέτρων πάγου και χιονιού, το Harbin Ice-Snow World έχει δημιουργήσει ένα μεγαλειώδες «παγωμένο παραμύθι από πάγο και χιόνι» σε πρωτοφανή κλίμακα
THE LIFO TEAM
Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο αξίας 35 δισ. δολαρίων

Διεθνή / «Ιστορική συμφωνία» πώλησης φυσικού αερίου 35 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο Νετανιάχου

Η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι η συμφωνία αποτελεί αυστηρά εμπορική συναλλαγή, η οποία συνήφθη αποκλειστικά για οικονομικούς και επενδυτικούς λόγους, χωρίς πολιτικά κίνητρα
THE LIFO TEAM