Πώς το πιο μυρωδάτο φρούτο του κόσμου κάνει τον καφέ ακριβότερο

Πώς το πιο μυρωδάτο φρούτο του κόσμου κάνει τον καφέ ακριβότερο Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Η τιμή του καφέ έχει εκτοξευθεί παγκοσμίως, με τα κόστη να αγγίζουν πλέον τα £5 στο Λονδίνο ή τα $7 στη Νέα Υόρκη για μια κούπα καφέ. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μια «καταιγίδα» οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στις μεγαλύτερες παραγωγικές περιοχές καφέ παγκοσμίως.

Η τιμή των ακατέργαστων κόκκων στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει σε «ιστορικά υψηλά επίπεδα», σύμφωνα με την αναλύτρια Judy Ganes. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά από μια σειρά αρνητικών εξελίξεων, όπως οι προβληματικές σοδειές, η εξάντληση των αποθεμάτων και η στροφή των Βιετναμέζων αγροτών στην καλλιέργεια του durian, ενός φρούτου με έντονη οσμή, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κίνα.

Η απώλεια καλλιεργειών στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ Arabica, και η στροφή των αγροτών του Βιετνάμ στο φρούτο ντούριαν λόγω της μεγαλύτερης κερδοφορίας, έχουν μειώσει σημαντικά τις εξαγωγές καφέ Robusta. Η προσφορά από άλλες χώρες όπως η Κολομβία, η Αιθιοπία και η Ουγκάντα δεν αρκεί για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση, οδηγώντας σε ρεκόρ τιμών στις εμπορικές αγορές.

Οι αυξήσεις αυτές ήδη προβληματίζουν τους χονδρέμπορους και τους καταναλωτές. Ο Paul Armstrong, ιδιοκτήτης της Carrara Coffee Roasters, αναφέρει ότι οι τιμές των προμηθειών του αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι καφετέριες ίσως αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στους πελάτες τους.

Παρόλο που η άνοδος των τιμών των κόκκων καφέ δεν μεταφράζεται πάντα σε αύξηση των τιμών στα καταστήματα, πολλοί καταναλωτές ήδη αισθάνονται το βάρος των αυξήσεων. Ο Felipe Barretto Croce, CEO της FAFCoffees στη Βραζιλία, επισημαίνει ότι το κόστος του καφέ παραμένει σχετικά χαμηλό ως πολυτελές αγαθό, ειδικά για οικιακή χρήση, αν και η αλλαγή κλιματολογικών συνθηκών και οι οικονομικές προκλήσεις μπορεί να το καταστήσουν ακριβότερο στο μέλλον.

Η ερχόμενη σοδειά στην Βραζιλία θεωρείται «κρίσιμη» για την ισορροπία της αγοράς, ενώ η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να απειλεί τη βιωσιμότητα της παραγωγής καφέ. Προτάσεις όπως η επιβολή ενός «πράσινου φόρου» για επενδύσεις σε βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, είναι πιθανό να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της βιομηχανίας.

Με πληροφορίες από BBC
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM
Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Διεθνή / ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει στη ζωή της ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι 263 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών
LIFO NEWSROOM