Πώς να αντέξετε το lockdown

Πώς να αντέξετε το lockdown Facebook Twitter
Ο Λουίς Ουρζούα (αριστερά), ο τελευταίος που διασώθηκε από το ορυχείο στη Χιλή (Πηγή φωτό EPA)
1

Οι επιζήσαντες δύο δραματικών συμβάντων, που συγκλόνισαν τον πλανήτη, δίνουν τη δική τους συμβουλή για το πώς μπορεί να αντέξει κανείς το lockdown τώρα που δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη είναι σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού.

Πρόκειται για ανθρώπους που διασώθηκαν από την κατάρρευση ορυχείου στη Χιλή- όπου έμειναν παγιδευμένοι για εβδομάδες- αλλά και για επιζώντες από την αεροπορική τραγωδία στις Άνδεις, το 1972.

«Μην το βάζετε κάτω! Η αίσθηση του χιούμορ είναι πολύ σημαντική», τονίζει ο Μάριο Σεπουλβέδα. Είναι ένας από τους 33 Χιλιανούς μεταλλωρύχους που το 2010 πέρασαν πάνω από 2 μήνες παγιδευμένοι σε βάθος εκατοντάδων μέτρων, όταν κατέρρευσε το ορυχείο στο οποίο εργάζονταν.

Πώς να αντέξετε το lockdown Facebook Twitter
Μετά από 72 ημέρες μέσα στο συντετριμμένο αεροπλάνο στις Άνδεις, κατέφτασαν τα σωστικά ελικόπτερα
Πώς να αντέξετε το lockdown Facebook Twitter

«Οργανώστε τα σπίτια σας. Δημιουργήστε μια ρουτίνα και ακολουθήστε την για να μην βαρεθείτε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε», είπε ο Σεπουλβέδα, απευθυνόμενος σε όσους είναι σε καραντίνα. «Ας κάνουμε αυτό που μας λένε, είναι πολύ σημαντικό. Δεν είναι πλέον πολιτικό πρόβλημα, σήμερα είναι απλά ένα πρόβλημα υγείας», συμπλήρωσε.

Ο Σεπουλβέδα και οι άλλοι 32 μεταλλωρύχοι έμειναν για 69 ημέρες «θαμμένοι» στο ορυχείο, προτού τους ανεβάσουν ξανά στην επιφάνεια. «Ήμασταν σε αρκετά κρίσιμη κατάσταση. Δεν είχαμε διέξοδο, δεν υπήρχε διέξοδος από αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Λουίς Ουρζούα, που ήταν υπεύθυνος βάρδιας όταν μια κατολίσθηση απέκοψε εκείνον και την ομάδα του από τον έξω κόσμο, στις 5 Αυγούστου 2010.

Όσο ήταν παγιδευμένοι «υπήρχε πολύ συντροφικότητα και πολλές συζητήσεις. Μάθαμε τη δουλειά που έκαναν άλλοι συνάδελφοι, με διαφορετικούς ρόλους. Ένα άλλο πράγμα που μας βοήθησε ήταν η προσευχή», θυμάται ο Ουρζούα, ο τελευταίος που ανασύρθηκε από το ορυχείο, στις 13 Οκτωβρίου 2010. «Δεν ζητούσαμε από τον Θεό να μας βοηθήσει, αλλά από τον κόσμο να έχει τη δύναμη και τη θέληση να επιμείνει στην προσπάθεια να μας βρουν», πρόσθεσε.

«Ο αόρατος εχθρός»

Ο Κάρλος Παέζ ήταν ένας από τους 16 επιζώντες από τη συντριβή αεροσκάφους στις Άνδεις, στις 12 Οκτωβρίου 1972. Στην πτήση επέβαινε ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης, που πήγαινε στη Χιλή για αγώνα.

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη συντριβή ενώ άλλοι 17 υπέκυψαν τις επόμενες εβδομάδες. Μια τραγωδία που χαράχτηκε στη μνήμη όλου του κόσμου όταν έγινε γνωστό ότι οι 16 κατάφεραν να επιζήσουν στις ακραίες συνθήκες, τρώγοντας τους νεκρούς.

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο "καραντίνες", αν μπορώ να τις αποκαλέσω έτσι. Στην πρώτη που βίωσα, ήμασταν 70 ημέρες στις Άνδεις, χωρίς βοήθεια. Σε θερμοκρασία 25 βαθμών υπό του μηδενός, χωρίς τροφή, χωρίς επικοινωνία. Ήμουν 18 ετών», λέει ο Παέζ.

Η τρέχουσα κατάσταση είναι ευκολότερη από το να βρίσκεις καταφύγιο για 10 εβδομάδες στην άτρακτο του αεροπλάνου, συμπλήρωσε. «Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι το απόλυτο τίποτα. Σου λένε να μείνεις στο σπίτι και να πλένεις τα χέρια σου. Και έχεις όλες τις ανέσεις: τηλεόραση, ίντερνετ, φαγητό. Τίποτα για να παραπονεθείς», λέει ο 66χρονος σήμερα Παέζ.

«Στην οροσειρά, πολεμούσαμε ενάντια σε έναν εμφανή εχθρό, που ήταν τα βουνά, το χιόνι και το κρύο. Τώρα μαχόμαστε ενάντια σε έναν εχθρό που δεν μπορούμε να δούμε και αυτό προκαλεί αβεβαιότητα. Αλλά μάχομαι ενάντια στην αλαζονεία. Προσπαθώ να είμαι ταπεινός και να υπακούω. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: μείνε σπίτι και πλύνε τα χέρια σου. Τόσο απλό είναι. Προσπαθώ να είμαι υπάκουος, γιατί θέλω να ζήσω», συμπληρώνει.

Ο Ρομπέρτο Κανέσα, που επίσης επέζησε από την τραγωδία στις Άνδεις, έχει διαφορετική συμβουλή. Καλεί τον κόσμο να αναζητήσει κάτι να κάνει, να ξεκινήσει κάποιο πρότζεκτ.

«Αυτό έκανα στα βουνά. Δούλευα όλη ημέρα ώστε να μην σκέφτομαι και να μην έχω άγχος», λέει ο 67χρονος σήμερα Κανέσα, που είναι καρδιολόγος και δουλεύει σε ένα πρότζεκτ για την παροχή αναπνευστήρων στα νοσοκομεία της Ουρουγουάης, προκειμένου να αντέξουν την επιβάρυνση από τα κρούσματα του κορωνοϊού.

«Σε όλο τον κόσμο δεν υπάρχουν διαθέσιμοι αναπνευστήρες. Όπως και στις Άνδεις, πρέπει να βασιστούμε στους εαυτούς μας. Δεν θα περιμένουμε ελικόπτερα να έρθουν ή κάποιον να μας φέρει αναπνευστήρες στην Ουρουγουάη. Πρέπει να μετατρέψουμε αυτό το πρόβλημα σε ευκαιρία. Οι κρίσεις γεννούν εφευρέσεις», τόνισε.

Με πληροφορίες από το AFP

 

 

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Κορέα: Μία από τις μαζικότερες διαμαρτυρίες των τελευταίων ετών με σύνθημα την παραίτηση του προέδρου

Διεθνή / Νότια Κορέα: Μία από τις μαζικότερες διαμαρτυρίες των τελευταίων ετών με σύνθημα την παραίτηση του προέδρου

Οι οργανωτές ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου, την επιστροφή στη δημοκρατική κανονικότητα και ριζικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Ο νέος νόμος «αγνότητας» για γυναίκες και άνδρες διχάζει ακόμα και τον πρόεδρο της χώρας

Διεθνή / Ιράν: Ο νέος νόμος «αγνότητας» για γυναίκες και άνδρες διχάζει ακόμα και τον πρόεδρο της χώρας

Ο νόμος, που θα εφαρμοστεί δοκιμαστικά για τρία χρόνια, προβλέπει αυστηρές ποινές για παραβάσεις, όπως πρόστιμα, απαγορεύσεις ταξιδιών, ακόμη και περιορισμούς στην ανανέωση διαβατηρίων και στη χρήση διαδικτύου
LIFO NEWSROOM
Ο Μισέλ Μπαρνιέ και η πτώση της κυβέρνησής του: Μια αποτυχημένη αποστολή για τη Γαλλία

Διεθνή / Ο Μισέλ Μπαρνιέ και η πτώση της κυβέρνησής του: Μια αποτυχημένη αποστολή για τη Γαλλία

Παρότι κατάφερε για ένα μικρό διάστημα να συγκρατήσει την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση από το να ανατρέψει την κυβέρνησή του, τελικά απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξή της
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πολιτικό χάος στη Γαλλία: «Ψηφίστε Μπαρνιέ» - Δραματική έκκληση Μακρόν να μην πέσει η κυβέρνηση

Διεθνή / Πολιτικό χάος στη Γαλλία: «Ψηφίστε Μπαρνιέ» - Δραματική έκκληση Μακρόν να μην πέσει η κυβέρνηση

Στις 21:00 ώρα Ελλάδας το αποτέλεσμα επί της πρότασης δυσπιστίας - Ο Μακρόν επιχειρεί να υποβαθμίσει τους οικονομικούς κινδύνους από την πιθανή κατάρρευση της γαλλικής κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η ελληνική υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο. Όχι από τους ανθρώπους που επέζησαν στις Άνδεις και στην Χιλή και περιγράφουν τις εμπειρίες τους, αλλά από όποιον θεωρεί πως το να κλειστεί σπίτι του για μερικές βδομάδες και να βγαίνει έξω μόνο με δικαιολογία και SMS είναι αντίστοιχη "τραγωδία". Στο σαλόνι σου μπροστά στην τηλεόραση είσαι, όχι στα έγκατα της γης χωρίς φως, νερό και φαγητό.