Πολωνός ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη απέναντι στον μεγαλύτερο κίνδυνο πολέμου των τελευταίων 30 ετών

Πολωνός ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη απέναντι στον μεγαλύτερο κίνδυνο πολέμου των τελευταίων 30 ετών Facebook Twitter
EPA
0

Η Ευρώπη βρίσκεται πιο κοντά στον πόλεμο από ό,τι τα τελευταία 30 χρόνια, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου διπλωματικών συνομιλιών με στόχο την εκτόνωση των εντάσεων σχετικά με το αίτημα της Ρωσίας να μην επιτραπεί στην Ουκρανία ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και απευθυνόμενος στους απεσταλμένους των 57 μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Ζμπίγκνιου Ράου δεν κατονόμασε τη Ρωσία, αλλά απαρίθμησε μια σειρά από συγκρούσεις στις οποίες εικάζεται η εμπλοκή της Μόσχας.

«Φαίνεται ότι ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή του ΟΑΣΕ είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ, τα τελευταία 30 χρόνια», είπε ο Ράου σε μια ομιλία που περιγράφει τις προτεραιότητες της χώρας του καθώς ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΑΣΕ φέτος.

«Εδώ και αρκετές εβδομάδες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προοπτική μιας μεγάλης στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ανατολική Ευρώπη» πρόσθεσε.

Η Πολωνία είναι μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ που είναι πιο επιθετικές στην αντιμετώπιση αυτού που θεωρεί ως ρωσικές φιλοδοξίες στην Ανατολική Ευρώπη.

«Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μέσα και γύρω από την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ράου, καλώντας για «πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, η οποία ήδη μάχεται με τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στα ανατολικά της. Η Ρωσία προσάρτησε την περιοχή της Κριμαίας της Ουκρανίας το 2014.

Οι συνομιλίες της Πέμπτης στη Βιέννη θα είναι οι πρώτες αυτή την εβδομάδα στις οποίες θα εκπροσωπηθεί η Ουκρανία.

Οι υπουργικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στη Γενεύη την Τρίτη και μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη απέτυχαν να φέρουν σαφή πρόοδο.

Το Κρεμλίνο έδωσε την Πέμπτη μια ζοφερή αξιολόγηση των συνομιλιών ασφαλείας της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς τες ως «αποτυχημένες» και λέγοντας ότι υπήρχε διαφωνία σε θεμελιώδη ζητήματα.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ