Σολτς: Ουσιαστικής σημασίας οι εισαγωγές ενέργειας από την Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γερμανία διστάζει μπροστά σε ενδεχόμενο ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

«Ουσιαστικής σημασίας» χαρακτήρισε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και επέμεινε κατά του ενδεχομένου ένταξης του ενεργειακού εφοδιασμού στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

«Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο […] Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία», τόνισε ο κ. Σολτς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η προσπάθεια απεξάρτησης βρίσκεται σε εξέλιξη, «αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο».

«Η Γερμανία, αλλά και οι εταίροι μας εντός και εκτός ΕΕ, εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες για να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό δε συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Αποτελεί λοιπόν συνειδητή απόφαση εκ μέρους μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εμπορικών εταιριών στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία», παραδέχθηκε.

Μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πλειοψηφία των Γερμανών υποστήριζε τον νέο αγωγό Nord Stream 2 που θα προμήθευε απευθείας τη χώρα με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Ο αγωγός «πάγωσε» ως μέρος των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, αλλά το Βερολίνο φοβάται ότι η κοινή γνώμη μπορεί να στραφεί εναντίον του αν οι Γερμανοί ξαφνικά δεν μπορούν να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους με βενζίνη ή να ανταπεξέλθουν οικονομικά στη θέρμανση των σπιτιών τους.

Η Ομοσπονδία Βιομηχανιών της Γερμανίας, η BDI, έχει προειδοποιήσει ότι οι αυξανόμενες τιμές θα μπορούσαν να συντρίψουν τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, αναγκάζοντας το κλείσιμο εργοστασίων και άλλων γερμανικών επιχειρήσεων, με επιπτώσεις σε ολόκληρη την ενιαία αγορά.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν είναι επίσης νευρικός μπροστά στο ενδεχόμενο αναταραχών στον ενεργειακό τομέα καθώς ελπίζει να επανεκλεγεί στις εκλογές του επόμενου μήνα. 

Την τελευταία φορά που κατηγορήθηκε για τις αυξήσεις της τιμής της βενζίνης στη Γαλλία, πυροδοτήθηκαν για μήνες μαζικές διαδηλώσεις από τα λεγόμενα «κίτρινα γιλέκα».  

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total παραμένει στη Ρωσία προς το παρόν, παρά την επίθεση του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας, ενώ οι ανταγωνιστές BP και Shell αποχώρησαν οικειοθελώς.

Με πληροφορίες από BBC και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι σημαίνει για τη Λιβύη το ότι Αίγυπτος και Τουρκία έθαψαν το «τσεκούρι του πολέμου»

Διεθνή / Τι σημαίνει για τη Λιβύη το ότι Αίγυπτος και Τουρκία έθαψαν το «τσεκούρι του πολέμου»

Η συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και αλ Σίσι επανέφερε την ιδέα ενός τρίτου άξονα στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στο φιλοαμερικανικό γκρουπ της Σαουδικής Αραβίας και τον σιιτικό άξονα του Ιράν
LIFO NEWSROOM