«Πιστεύετε ότι μπορώ να το κάνω αυτό;» - Οι τελευταίες ώρες του πάπα Φραγκίσκου

«Πιστεύετε ότι μπορώ να το κάνω αυτό;» - Οι τελευταίες ώρες του πάπα Φραγκίσκου Facebook Twitter
Πάπας Φραγκίσκος / Φωτογραφία: Vatican Media
0

Το γραφείο Τύπου του Βατικανού έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες 24 ώρες του πάπα Φραγκίσκου, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα του Πάσχα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Φραγκίσκος ήταν ελαφρώς ανήσυχος για την εμφάνισή του στο μπαλκόνι την Κυριακή του Πάσχα και το εξέφρασε αυτό στον προσωπικό του νοσοκόμο, Μασιμιλιάνο Στραπέτι. «Πιστεύετε ότι μπορώ να το κάνω αυτό;» ρώτησε. Ο Στραπέτι τον καθησύχασε, και λίγο αργότερα ο Φραγκίσκος βρέθηκε στο μπαλκόνι, ευλογώντας το πλήθος από κάτω του.

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Στραπέτι: «Σας ευχαριστώ που με πήγατε πίσω στην πλατεία», είπε χαρακτηριστικά. Μετά την εμφάνισή του, ο πάπας Φραγκίσκος επέστρεψε στο διαμέρισμά του, ξεκουράστηκε και δείπνησε.

Σύμφωνα με το Βατικανό, το επόμενο πρωί, γύρω στις 05:30 τοπική ώρα, ο πάπας Φραγκίσκος άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία. Του παρασχέθηκε αμέσως φροντίδα. Μια ώρα αργότερα, χαιρέτησε τον Στραπέτι και στη συνέχεια έπεσε σε κώμα.

«Όσοι ήταν κοντά του εκείνες τις στιγμές λένε ότι δεν υπέφερε. Ήταν ένας διακριτικός θάνατος, χωρίς μεγάλες αναμονές ή πολύ θόρυβο», ανέφερε το Βατικανό.

Ο πάπας Φραγκίσκος πέρασε τις τελευταίες του ώρες ταγμένος στην αποστολή του παρά τις σοβαρές προκλήσεις για την υγεία του. Μετά από μια παρατεταμένη νοσηλεία για διπλή πνευμονία νωρίτερα το 2025, οι γιατροί του συνέστησαν να ξεκουραστεί για δύο μήνες, αλλά συνέχισε να εργάζεται και να εκπληρώνει τα καθήκοντά του μέχρι τέλους.

Την Κυριακή του Πάσχα, 20 Απριλίου, ο πάπας Φραγκίσκος έκανε την τελευταία του δημόσια εμφάνιση, παραδίδοντας την παραδοσιακή ευλογία «Urbi et Orbi» από το χαγιάτι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και στη συνέχεια χαιρετώντας περίπου 50.000 ανθρώπους στην πλατεία του Αγίου Πέτρου από το παπικό αυτοκίνητο - η πρώτη του χρήση μετά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο.

«Αδελφοί και αδελφές, καλό Πάσχα» ήταν τα τελευταία δημόσια λόγια του πάπα Φραγκίσκου, ενώ το πασχαλινό μήνυμά του έκανε ειδική έκκληση για ειρήνη στις ζώνες συγκρούσεων, τονίζοντας τα δεινά στη Γάζα, τους Αγίους Τόπους, την Ουκρανία, την Υεμένη, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, το Κονγκό, τη Μιανμάρ και άλλες περιοχές. Ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση των ομήρων, την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τους πεινασμένους λαούς που προσβλέπουν στην ειρήνη.

Με πληροφορίες από BBC, Vatican News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δασμοί Τραμπ αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία

Διεθνή / «Οικονομικός Τραμπισμός»: Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την παγκόσμια εμπορική τάξη με δασμούς έως 30%

Το όραμα του προέδρου για την αναδιάρθρωση του παγκόσμιου εμπορίου αρχίζει να υλοποιείται, αλλά ο ίδιος ξεκινά ένα πείραμα που, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, θα μπορούσε να έχει αρνητικά αποτελέσματα
LIFO NEWSROOM
SpaceX και Μπαχάμες: Οι μυστικές συμφωνίες Μασκ, το Starlink και οι περιβαλλοντικές αντιδράσεις

Διεθνή / Μυστική συμφωνία SpaceX με τις Μπαχάμες: «Δώρο» Starlink και διπλωματική κρίση για τον Μασκ

Η συμφωνία SpaceX με τις Μπαχάμες για προσγειώσεις πυραύλων και δωρεάν Starlink πυροδότησε εσωτερικές εντάσεις και οικολογικές ανησυχίες, ενώ ο Μασκ επιδιώκει παγκόσμια επέκταση
LIFO NEWSROOM
Επιζώσες παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ καταγγέλλουν βιασμούς και συγκάλυψη από την αστυνομία

Διεθνή / Επιζώσες παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ καταγγέλλουν βιασμούς και συγκάλυψη από την αστυνομία

Νέες ανατριχιαστικές μαρτυρίες γυναικών που είχαν πέσει θύματα παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ αποκαλύπτουν ότι, πέρα από τα μέλη των συμμοριών που τις εκμεταλλεύονταν, κακοποιήθηκαν και από αστυνομικούς
LIFO NEWSROOM
Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Διεθνή / Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Η συμφωνία Τραμπ–φον ντερ Λάιεν φέρνει 15 % δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ, υποχρεωτικές επενδύσεις στα 600 δισ. δολάρια, ενώ ωφελεί ενεργειακές και τεχνολογικές αμερικανικές εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας - Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν
LIFO NEWSROOM
Ο Στάρμερ ανακάλεσε τις άδειες βουλευτών του: Επείγουσα συνάντηση για Γάζα - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Διεθνή / Ο Στάρμερ ανακάλεσε βουλευτές του από τις άδειες - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ βρίσκεται υπό πίεση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, καθώς η κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται και αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος
LIFO NEWSROOM
Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Διεθνή / Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Το No Other Land, που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Βερολίνου και κατέκτησε Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, έχει αναδείξει διεθνώς την καταστολή που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στις περιοχές υπό στρατιωτική κατοχή
LIFO NEWSROOM
Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Διεθνή / Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο IPC αναφέρει επίσημα πως λιμός βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα, παρότι στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει πως η κατάσταση ήταν «στο χείλος»
LIFO NEWSROOM