Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του Facebook Twitter
Ο πάπας Φραγκίσκος στο φέρετρο, καθώς εκτυλίσσεται η τελετή επιβεβαίωσης του θανάτου του / Φωτογραφία: VATICAN MEDIA
0

Ένας ανώνυμος ευεργέτης θα αναλάβει το κόστος της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό.

«Τα έξοδα για την προετοιμασία της ταφής μου θα καλυφθούν από το ποσό του ευεργέτη που έχω κανονίσει», αναφέρεται στη διαθήκη του πάπα Φραγκίσκου.

Σύμφωνα με την τελευταία διαθήκη του Πάπα, ο Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί στη γη, «ο τάφος να είναι απλός, χωρίς ειδική διακόσμηση»,» αλλά με την επιγραφή «Franciscus».

Ο 88χρονος, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα, δήλωσε ότι ήθελε να ταφεί στη Βασιλική της Αγίας Μαρίας Major στη Ρώμη, μια περιοχή που συνδέεται με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους πολλούς ποντίφηκες που θάβονται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. 

Το φέρετρό του θα μπορούσε να μεταφερθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ήδη από αύριο το πρωί για να μπορέσουν οι πενθούντες να αποτίσουν φόρο τιμής.

Εν τω μεταξύ, οι καρδινάλιοι θα συναντηθούν σήμερα το πρωί για να αποφασίσουν την ημερομηνία της κηδείας του Φραγκίσκου, ξεκινώντας μια διαδικασία που θα κορυφωθεί με την εκλογή νέου Πάπα σε τρεις εβδομάδες.

Φωτογραφίες του πάπα Φραγκίσκου στο φέρετρο

Το πρωί της Τρίτης, το Βατικανό δημοσίευσε μια σειρά φωτογραφιών του Πάπα Φραγκίσκου ξαπλωμένος σε ανοιχτό φέρετρο.

Οι φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν τη Δευτέρα και κυκλοφόρησαν σήμερα Τρίτη το πρωί, δείχνουν τον 88χρονο λίγες ώρες μετά τον θάνατό του κατά τη διάρκεια της ιεροτελεστίας της Επιβεβαίωσης του Θανάτου του Ποντίφικα.

Σε μια φωτογραφία, ο Κέβιν Φάρελ, ο καμεράριος που θα επιβλέπει την Αγία Έδρα μέχρι να εκλεγεί νέος Πάπας, φαίνεται να ευλογεί τον Φραγκίσκο.
 

Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του Facebook Twitter
Ο Κέβιν Φάρελ, ο καμεράριος που θα επιβλέπει την Αγία Έδρα μέχρι να εκλεγεί νέος Πάπας, ευλογεί τον Φραγκίσκο / Φωτογραφία: VATICAN MEDIA
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του Facebook Twitter
Φωτογραφία: VATICAN MEDIA
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του Facebook Twitter
Φωτογραφία: VATICAN MEDIA
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του Facebook Twitter
Φωτογραφία: VATICAN MEDIA
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του Facebook Twitter
Φωτογραφία: VATICAN MEDIA
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του Facebook Twitter
Φωτογραφία: VATICAN MEDIA
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του Facebook Twitter
Φωτογραφία: VATICAN MEDIA

Το Σάββατο πιθανότατα η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου

Το Σάββατο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τελεστεί η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

Η σορός του πάπα Φραγκίσκου μεταφέρθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στο παρεκκλήσι του ξενώνα της Αγίας Μάρθας στο Βατικανό, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια. Το γραφείο και το διαμέρισμά του έχουν ήδη σφραγιστεί, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο. Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος, με σημαίες μεσίστιες και την αναστολή δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του πάπα Φραγκίσκου, μία ημέρα πριν τον θάνατό του, ανήμερα Πάσχα, στον Άγιο Πέτρο, στο Βατικανό:

Πώς θα γίνει η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου: «Θέλω να ταφώ στη γη»

Ο πάπας Φραγκίσκος πέθανε τη Δευτέρα του Πάσχα, 21 Απριλίου 2025, σε ηλικία 88 ετών στην κατοικία του.

Οι τελετές της κηδείας του θα ακολουθήσουν μια απλουστευμένη μορφή που ενέκρινε ο ίδιος, προτάσσοντας την ταπεινότητα και όχι τη μεγαλοπρέπεια.

«Ο τάφος μου πρέπει να είναι στη γη. Να είναι απλός, χωρίς ειδική διακόσμηση», γράφει στη διαθήκη του, με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2022. 

Ήδη από το 2015, ο ποντίφικας είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στη Βασιλική της Αγίας Μαρίας της Μεγαλυτέρας, μια εκκλησία του πέμπτου αιώνα στη Ρώμη αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Ήταν τόσο αφοσιωμένος στη Μαρία και τη βασιλική της που μετά από κάθε ένα από τα περισσότερα από 100 ταξίδια του στο εξωτερικό, την επισκεπτόταν μετά την επιστροφή του στη Ρώμη για να προσευχηθεί και να διαλογιστεί.

Κανένας πάπας δεν έχει ταφεί στη Βασιλική της Αγίας Μαρίας της Μεγαλυτέρας από τον 17ο αιώνα, όταν ο πάπας Κλήμης Θ' αναπαύθηκε εκεί. 

Συνοπτικά, η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου χαρακτηρίζεται από απλότητα και ταπεινότητα, με ένα απλό ξύλινο φέρετρο, ταφή στη Βασιλική της Αγίας Μαρίας της Μεγαλυτέρας, και μια τελετή τριών τμημάτων που τονίζει τον ρόλο του ως ποιμένα.

Η σορός του Ποντίφικα, από την Τετάρτη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, ενώ σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, η κηδεία του αναμένεται να τελεστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, η τελική απόφαση να ανήκει στην Ολομέλεια των Καρδιναλίων.

Θάνατος πάπα Φραγκίσκου: Το τελετουργικό σφράγισης της οικίας του

Μετά τον θάνατο του πάπα, το Βατικανό σφράγισε τις πόρτες τόσο στο διαμέρισμά του στον ξενώνα Κάζα Σάντα Μάρτα, όπου ζούσε ο Φραγκίσκος, όσο και στο Αποστολικό Παλάτι, την επίσημη κατοικία των παπών. σύμφωνα με το επίσημο τελετουργικό της Καθολικής Εκκλησίας. 

Με πληροφορίες από The Telegraph, New York Times, CBS

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Διεθνή / Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Το δερματόδετο άλμπουμ γενεθλίων του Τζέφρι Επστάιν από το 2003 περιείχε επιστολές από πολιτικούς και ισχυρά πρόσωπα όπως οι Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Διεθνή / Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Κατά τη Stage 7 του Tour de France, ο έλεγχος αποκάλυψε υπόνοιες για κρυμμένους κινητήρες - Η UCI εντείνει τους ελέγχους για να διατηρήσει την αξιοπιστία του σπορ
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Διεθνή / Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από την Ευρώπη να καλύψει τους μισθούς στρατιωτών για να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας - Έλλειψη εθελοντών και εκτόξευση ελλείμματος εντείνουν την ανάγκη για βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Διεθνή / Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Μετά τον θάνατο του Χαλκ Χόγκαν, οπαδοί και αναλυτές χωρίζονται ανάμεσα στη λατρεία του ως παντοδύναμου ήρωα και την κατακραυγή για ρατσιστικές δηλώσεις. Μια σύγκρουση πολιτιστικής κληρονομιάς στη WWE
LIFO NEWSROOM
Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Διεθνή / Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Η Νικόλ Κίντμαν εθεάθη να αποβιβάζεται από ιδιωτικό αεροσκάφος στην Κασκαΐς, την παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη Λισαβόνα, ενώ φέρεται να εξετάζει την αγορά νέας πολυτελούς κατοικίας σε μία από τις πιο ακριβές κλειστές κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Διεθνή / Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Δορυφορικές και επιτόπιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μεταξύ 63% και 69% των κτιρίων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 175.000 κατασκευών, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ - Επικρίσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, επαίνους από Παλαιστινίους και αυξανόμενη πίεση στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM