Πιο μελαγχολικοί οι νέοι λόγω καραντίνας - Τι αποκαλύπτει ευρωπαϊκή έρευνα για τον κορωνοϊό

Πιο μελαγχολικοί οι νέοι λόγω καραντίνας - Τι αποκαλύπτει ευρωπαϊκή έρευνα για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
EPA
0

Οι νέοι κάτω των 35 ετών έγιναν πιο μελαγχολικοί και μοναχικοί σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας κορωνοϊού, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή έρευνα που συμπεραίνει ότι το άγχος του αποχωρισμού από τους φίλους και την οικογένεια είχε βαρύτερες επιπτώσεις στους νέους.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή δημοσκόπηση σε 85.000 ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, την οποία οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), όλες οι ηλικιακές ομάδες ανέφεραν μια οξεία επιδείνωση της ποιότητας ζωής τους.

Καθώς οι περισσότεροι Ευρωπαίοι κλείστηκαν στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας, το 16% απάντησε ότι ήταν μόνοι τους «συνέχεια ή κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Πριν ξεσπάσει η κρίση, μόνο το 6% αυτοχαρακτηριζόταν «μοναχικό» στις δημοσκοπήσεις. Μεταξύ των νέων κάτω των 35 ετών, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 20%, από 4% που ήταν προηγουμένως.

«Αυτό προφανώς υποδηλώνει ότι οι νέοι αισθάνονται ότι επηρεάστηκαν περισσότερο από τους περιορισμένους σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες, καθώς ακυρώθηκαν διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και αδυνατούσαν να συναντηθούν με φίλους και συγγενείς έξω από το σπίτι τους», σύμφωνα με το Eurofound.

Οι νεότεροι ενήλικες ανέφεραν επίσης χαμηλότερα επίπεδα χαράς και ικανοποίησης σε σχέση με τους μεγαλύτερους, αν και εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.

Στην έρευνα διαπιστώθηκαν και διαφορές μεταξύ των χωρών που μπορεί να αντικατοπτρίζουν το πόσο μεγάλο διάστημα έμειναν οι πολίτες σε καραντίνα ή πόσο σοβαρή ήταν η κρίση. Οι Έλληνες και οι Βούλγαροι είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους ενώ η μοναξιά είναι συνηθισμένο φαινόμενο στους Γάλλους.

Μόλις το 46% των πολιτών δήλωσαν αισιόδοξοι για το μέλλον τους, ποσοστό μειωμένο κατά 18% σε σύγκριση με μια αντίστοιχη έρευνα του 2016. Ο βαθμός αισιοδοξίας έχει πέσει κάτω από τον μέσο όρο στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέο κορονοϊό, όπως τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ισπανία.

Ένας στους τέσσερις είπαν ότι έχασαν τη δουλειά τους, προσωρινά ή μόνιμα, με τους νέους άνδρες να πλήττονται περισσότεροι. Οι μισοί είπαν ότι μειώθηκαν οι ώρες εργασίας τους.

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα (40%) χαρακτήρισαν «χειρότερη» την οικονομική κατάστασή τους τώρα σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία. Περίπου οι μισοί ανέφεραν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και πάνω από τους μισούς ότι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν το επίπεδο διαβίωσής τους χωρίς εισόδημα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Διεθνή / ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε παύση των αμερικανικών επιδρομών στην Υεμένη, καθώς οι Χούτι υποσχέθηκαν να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία. Το Ομάν επιβεβαιώνει συμφωνία για αποκλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Διεθνή / Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Η ανακοίνωση για νέα στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα φέρνει διεθνείς αντιδράσεις, καθώς σχεδιάζεται μόνιμη παρουσία στον παλαιστινιακό θύλακα - Τι σημαίνει αυτό για την παύση πυρός, τους ομήρους και το μέλλον της περιοχής;
LIFO NEWSROOM
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Νεκροί, τραυματίες και απειλές για αντίποινα μετά από επιθέσεις

Διεθνή / Στα πρόθυρα πολέμου: 26 νεκροί από επίθεση της Ινδίας στο Κασμίρ - Το Πακιστάν κατέρριψε ινδικά αεροσκάφη

Τουλάχιστον 11 νεκροί και 35 τραυματίες μετά από ινδικές επιθέσεις σε πακιστανικά εδάφη - Το Πακιστάν μιλά για πράξη πολέμου και υπόσχεται αντίποινα - Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων.
LIFO NEWSROOM
Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Διεθνή / Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Ξεκίνησε το κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα με συμμετοχή 133 καρδιναλίων - Οι διχασμένες τάσεις, τα φαβορί, και ο κρίσιμος ρόλος του επόμενου Ποντίφικα στην ενοποίηση της Εκκλησίας και την αντιμετώπιση της κακοποίησης
LIFO NEWSROOM