Πίνακας που ανταλλάχθηκε για ένα σάντουιτς το 1973 πωλήθηκε σε δημοπρασία 272.000 δολάρια

Πίνακας που η δημιουργός του τον είχε ανταλλάξει για ένα σάντουιτς το 1973, πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 272.000 δολαρίων Facebook Twitter
Φωτ.: Η Καναδή ζωγράφος Maud Lewis
0

Ένας πίνακας που είχε ανταλλαχθεί για ένα σάντουιτς το 1973, πωλήθηκε 50 χρόνια μετά, σε δημοπρασία έναντι 272.000 δολαρίων.

Ο πίνακας «Black Truck» της Maud Lewis πωλήθηκε 10 φορές πάνω από την αναμενόμενη τιμή και έθεσε νέο ρεκόρ για μία καλλιτέχνιδα, της οποίας η αξία είχε συρρικνωθεί με τα χρόνια.

«Σε μία εποχή μεγάλης αναταραχής και αλλαγών ο κόσμος της τέχνης έζησε αντικαθεστωτικά μέσω της Maud Lewis, της ιστορίας της, της τέχνης της» είπε ο Ethan Miller, επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών του Οντάριο.

Πριν από την δημοπρασία, η υψηλότερη τιμή για πίνακά της ήταν 52.431.46 δολάρια.

Η Lewis ζούσε σε συνθήκες φτώχειας για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της και το αποτύπωμά της ως καλλιτέχνιδα μειώθηκε προς τα τέλη της ζωής της καθώς η ίδια έπασχε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ασθένεια που επηρέασε τη δουλειά της.

Ενώ εκείνη και ο σύζυγός της πωλούσαν τους πίνακές της στην άκρη το δρόμου  σε τουρίστες που επισκέπτονταν την Nova Scotia, η δουλειά της έτυχε διεθνούς αναγνώρισης, δεκαετίες μετά τον θάνατό της.

Οι αγώνες της και η επιτυχία της καταγράφηκε σε μία βιογραφία του 2016, που σύστησε τη δουλειά της σε ένα μεγαλύτερο κοινό. 

Ο οίκος δημοπρασιών είπε ότι ο αγοραστής του έργου «Black Truck» αύξησε το αρχικό ποσό κατά 7,795.70 δολάρια, αφού είδε την βιογραφία της, τη βραδιά πριν την διεξαγωγή της δημοπρασίας.

Το έργο βρισκόταν στην κατοχή του καλλιτέχνη John Kinnear, ο οποίος παρείχε στην Καναδή ζωγράφο μπογιές. Βρισκόταν στον τοίχο του σπιτιού του επί πέντε δεκαετίες.

ΗI rene Demas, μαζί με τον σύζυγό της, Tony, έκαναν συμφωνία με τον καλλιτέχνη John Kinnear, ότι σε αντάλλαγμα για ένα σάντουιτς θα μπορούσαν να διαλέξουν έναν πίνακα από τη συλλογή του ίδιου και κάποιων φίλων του.

Τότε είδε το Black Truck. Η Irene Demas, η οποία απέκτησε το έργο όταν ήταν νεαρή σεφ, είπε στον Guardian, ότι έμεινε έκπληκτη με την τιμή της πώλησης.

«Και έχε στα υπόψιν ότι δεν ήταν ένα απλό σάντουιτς. Ήταν ένα εκπληκτικό σάντουιτς , με τσένταρ 5ετούς ωρίμανσης και υπέροχο ψωμί» διευκρίνισε.

Η Lewis είχε στείλει τρία γράμματα στον Kinnear ευχαριστώντας τον για την καλοσύνη και την γενναιοδωρία του να της παρέχει μπογιές. Τα τρία γράμματα που του έστειλε, επίσης δημοπρατήθηκαν, έναντι 54,547.50 δολαρίων αν και η αρχική εκτίμηση ήταν στα 3,896.25 δολάρια.

Με πληροφορίες του Guardian
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM