Πίνακας που ανταλλάχθηκε για ένα σάντουιτς το 1973 πωλήθηκε σε δημοπρασία 272.000 δολάρια

Πίνακας που η δημιουργός του τον είχε ανταλλάξει για ένα σάντουιτς το 1973, πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 272.000 δολαρίων Facebook Twitter
Φωτ.: Η Καναδή ζωγράφος Maud Lewis
0

Ένας πίνακας που είχε ανταλλαχθεί για ένα σάντουιτς το 1973, πωλήθηκε 50 χρόνια μετά, σε δημοπρασία έναντι 272.000 δολαρίων.

Ο πίνακας «Black Truck» της Maud Lewis πωλήθηκε 10 φορές πάνω από την αναμενόμενη τιμή και έθεσε νέο ρεκόρ για μία καλλιτέχνιδα, της οποίας η αξία είχε συρρικνωθεί με τα χρόνια.

«Σε μία εποχή μεγάλης αναταραχής και αλλαγών ο κόσμος της τέχνης έζησε αντικαθεστωτικά μέσω της Maud Lewis, της ιστορίας της, της τέχνης της» είπε ο Ethan Miller, επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών του Οντάριο.

Πριν από την δημοπρασία, η υψηλότερη τιμή για πίνακά της ήταν 52.431.46 δολάρια.

Η Lewis ζούσε σε συνθήκες φτώχειας για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της και το αποτύπωμά της ως καλλιτέχνιδα μειώθηκε προς τα τέλη της ζωής της καθώς η ίδια έπασχε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ασθένεια που επηρέασε τη δουλειά της.

Ενώ εκείνη και ο σύζυγός της πωλούσαν τους πίνακές της στην άκρη το δρόμου  σε τουρίστες που επισκέπτονταν την Nova Scotia, η δουλειά της έτυχε διεθνούς αναγνώρισης, δεκαετίες μετά τον θάνατό της.

Οι αγώνες της και η επιτυχία της καταγράφηκε σε μία βιογραφία του 2016, που σύστησε τη δουλειά της σε ένα μεγαλύτερο κοινό. 

Ο οίκος δημοπρασιών είπε ότι ο αγοραστής του έργου «Black Truck» αύξησε το αρχικό ποσό κατά 7,795.70 δολάρια, αφού είδε την βιογραφία της, τη βραδιά πριν την διεξαγωγή της δημοπρασίας.

Το έργο βρισκόταν στην κατοχή του καλλιτέχνη John Kinnear, ο οποίος παρείχε στην Καναδή ζωγράφο μπογιές. Βρισκόταν στον τοίχο του σπιτιού του επί πέντε δεκαετίες.

ΗI rene Demas, μαζί με τον σύζυγό της, Tony, έκαναν συμφωνία με τον καλλιτέχνη John Kinnear, ότι σε αντάλλαγμα για ένα σάντουιτς θα μπορούσαν να διαλέξουν έναν πίνακα από τη συλλογή του ίδιου και κάποιων φίλων του.

Τότε είδε το Black Truck. Η Irene Demas, η οποία απέκτησε το έργο όταν ήταν νεαρή σεφ, είπε στον Guardian, ότι έμεινε έκπληκτη με την τιμή της πώλησης.

«Και έχε στα υπόψιν ότι δεν ήταν ένα απλό σάντουιτς. Ήταν ένα εκπληκτικό σάντουιτς , με τσένταρ 5ετούς ωρίμανσης και υπέροχο ψωμί» διευκρίνισε.

Η Lewis είχε στείλει τρία γράμματα στον Kinnear ευχαριστώντας τον για την καλοσύνη και την γενναιοδωρία του να της παρέχει μπογιές. Τα τρία γράμματα που του έστειλε, επίσης δημοπρατήθηκαν, έναντι 54,547.50 δολαρίων αν και η αρχική εκτίμηση ήταν στα 3,896.25 δολάρια.

Με πληροφορίες του Guardian
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM