Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Αλεξέι Λεόνοφ, ο πρώτος κοσμοναύτης που έκανε διαστημικό περίπατο στην ιστορία της ανθρωπότηττας 

 

Ο κοσμοναύτης έγραψε ιστορία το 1965, όταν βγήκε έξω από το διαστημικό σκάφος του για λίγο περισσότερο από 12 λεπτά και αιωρήθηκε δεμένος με ένα συρματόσχοινο. Η πρωτοποριακή αποστολή κατέληξε σχεδόν σε καταστροφή όταν η στολή του φούσκωσε κατά τη διάρκεια του διαστημικού περιπάτου του καθιστώντας αδύνατο το να ξαναχωρέσει πίσω στο σκάφος.

 

Πέθανε ο Αλεξέι Λεόνοφ, ο πρώτος άνθρωπος που έκανε διαστημικό περίπατο


Γεννήθηκε στις 30 Μαΐου 1934 στο Listvyanka της επαρχίας Tisulsky, στην περιφέρεια Κεμέροβο. Ο Λεόνοφ έμεινε στην ιστορία όταν, στις 18 Μαρτίου του 1965, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έκανε διαστημικό περίπατο.

 

Αποτέλεσε μία από τις σημαντικές μορφές του Σοβιετικού διαστημικού προγράμματος. Ήταν ένας από τους 20 πιλότους της Σοβιετικής Πολεμικής Αεροπορίας που επελέγησαν να αποτελέσουν την πρώτη ομάδα κοσμοναυτών, το 1960. Όπως όλοι οι Σοβιετικοί κοσμοναύτες, ο Λεόνοφ ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

 

 

Με τον Αλεξέι Λεόνοφ να έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία την πρώτη  βόλτα ανθρώπου στο διάστημα, οι Σοβιετικοί κατέκτησαν άλλη μία διαστημική πρωτιά, καθώς είχε προηγηθεί ο άθλος του Γιούρι Γκαγκάριν. Όταν το διαστημόπλοιο πέρασε πάνω από την ευρωπαϊκή Ρωσία, συνδέθηκε τηλεφωνικά με την αίθουσα Σβερντλόφ και ο Λεονίντ Μπρέζνιφ συνεχάρη προσωπικά τους δύο κοσμοναύτες.

 

Ο Αλεξέι Λεόνοφ είναι ο τελευταίος επιζών από τους 5 κοσμοναύτες του προγράμματος Βοσχόντ. Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τον πρώτο διαστημικό περίπατο εκτός σκάφους με τον αστροναύτη Έντουαρντ Γουάιτ τρεις μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 1965.