Πέθανε ο Ado Campeol, ο «πατέρας του τιραμισού»

Father of tiramisu' Ado Campeol dies aged 93 Facebook Twitter
italy24news
0

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο ιδιοκτήτης εστιατορίου, Ado Campeol, γνωστός ως «ο πατέρας του τιραμισού».

Ο Campeol ήταν ο ιδιοκτήτης του Alle Beccherie, ενός εστιατορίου στη βόρεια Ιταλία όπου το διάσημο επιδόρπιο εφευρέθηκε από τη σύζυγό του και έναν σεφ.

Το γλυκό, με μπισκότα εμποτισμένα σε καφέ και τυρί μασκαρπόνε, προστέθηκε στο μενού τους το 1972, αλλά δεν κατοχυρώθηκε ποτέ από την οικογένεια.

Έκτοτε έχει γίνει βασικό στοιχείο της ιταλικής κουζίνας, προσαρμοσμένο από σεφ σε όλο τον κόσμο.

Υπήρξαν μακροχρόνιες διαφωνίες σχετικά με την προέλευση του τιραμισού, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι σερβιρίστηκε ως αφροδισιακό σε έναν οίκο ανοχής στη βόρεια ιταλική πόλη Τρεβίζιο.

Ωστόσο, είναι ευρέως αποδεκτό ότι η συνταγή πρωτοεμφανίστηκε στο εστιατόριο του Campeol.

Ο Luca Zaia, κυβερνήτης της περιοχής Βένετο, ήταν μεταξύ εκείνων που απέδωσαν φόρο τιμής, γράφοντας στο Twitter ότι η πόλη «(έχασε) άλλο ένα αστέρι στην ιστορία του φαγητού και του κρασιού της».

Το Alle Beccherie άνοιξε από την οικογένεια του Campeol το 1939 και ο Ado ανέλαβε την επιχείρηση στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τον συν-εμπνευστή του γλυκού, σεφ Roberto Linguanotto, το πιάτο ήταν αποτέλεσμα ενός ατυχήματος κατά την παρασκευή παγωτού βανίλιας.

Ο κ. Linguanotto έριξε λίγο τυρί μασκαρπόνε σε ένα μπολ με αυγά και ζάχαρη και αφού παρατήρησε την ευχάριστη γεύση του μείγματος, το είπε στη γυναίκα του Campeol, Alba.

Στη συνέχεια, το ζευγάρι τελειοποίησε το επιδόρπιο προσθέτοντας σαβαγιάρ εμποτισμένα με καφέ και πασπαλίζοντάς το με κακάο. Έτσι κάπως δημιουργήθηκε το Tireme Sù, που μεταφράζεται στα ελληνικά ως «ανέβασέ με».

Το πιάτο εμφανίστηκε σε βιβλίο μαγειρικής σε ένα τεύχος του 1981 στο Βένετο, μια τοπική έκδοση αφιερωμένη στο φαγητό και το κρασί, και τώρα είναι ένα από τα πιο γνωστά επιδόρπια της Ιταλίας.

Οι παραλλαγές του τιραμισού περιλαμβάνουν αλκοόλ όπως ρούμι ή κρασί μαρσάλα, αλλά η αρχική συνταγή, που πιστοποιήθηκε από την Ιταλική Ακαδημία Κουζίνας το 2010, ήταν χωρίς αλκοόλ επειδή προοριζόταν να είναι φιλική για τα παιδιά.

Πέθανε ο Ado Campeol, ο «πατέρας του τιραμισού» Facebook Twitter
Pixabay

Με πληροφορίες του italy24news/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση»

Διεθνή / Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση» - Πώς εμπλέκεται η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης

«Ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ότι θα κλείσει τις πόρτες της, χωρίς να δώσει εξήγηση», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διεθνή / Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διαρρεύσαντα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ενώ τα αραβικά κράτη καταδίκασαν δημόσια τον πόλεμο στη Γάζα, ενίσχυσαν κρυφά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ – μια συνεργασία που μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Η ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογική επανάσταση επανακαθορίζουν την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

Διεθνή / Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

«Ο Θεός να ευλογεί εσάς, την οικογένειά σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες της Επαγγελίας» σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM