Πάστορας Μπράνσον, ένας «θαυμάσιος χριστιανός που αγαπά την Τουρκία»

Πάστορας Μπράνσον, ένας «θαυμάσιος χριστιανός που αγαπά την Τουρκία» Facebook Twitter
0

Ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια παραμονής σε φυλακές τις Τουρκίας ή σε κατ' οίκον περιορισμό, ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον  επιστρέφει στις ΗΠΑ με αεροσκάφος του αμερικανικού στρατού. 

Το δικαστήριο που εξέταζε την υπόθεσή του καταδίκασε τον Μπράνσον σε φυλάκιση 3 ετών και 45 ημερών με την κατηγορία της τρομοκρατίας, έκρινε όμως ότι δεν θα παραμείνει στη φυλακή, λόγω του χρόνου που έχει ήδη παραμείνει προφυλακισμένος.

Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση, τα μέλη της εκκλησίας που ηγείται ο πάστορας στη Σμύρνη ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Πάστορας Μπράνσον, ένας «θαυμάσιος χριστιανός που αγαπά την Τουρκία» Facebook Twitter

  

Σημαντικό να ειπωθεί πως κατά την ακρόαση σημαντικοί μάρτυρες κατηγορίας κατά του Μπράνσον ανασκεύασαν τις καταθέσεις τους, οι οποίες τον συνέδεαν με πράξεις τρομοκρατίας και το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. 

Ο πάστορας, ο οποίος ζούσε στην Τουρκία εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, προφυλακίστηκε πριν από δύο χρόνια και από τον Ιούλιο είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Μιλώντας στο Reuters, οι γονείς του δήλωσαν κατενθουσιασμένοι με την είδηση της αποφυλάκισης του. Η Πάμελα Μπράνσον, η μητέρα του, βρισκόταν στο σπίτι της στο Μπλακ Μάουντεν της Βόρειας Καρολίνας, όταν πληροφορήθηκε ότι ο γιος της θα αφεθεί ελεύθερος, από έναν ρεπόρτερ του πρακτορείου που της τηλεφώνησε για να την ρωτήσει πώς αισθάνεται με την απόφαση του δικαστηρίου.

Πάστορας Μπράνσον, ένας «θαυμάσιος χριστιανός που αγαπά την Τουρκία» Facebook Twitter
Μέλη της μικρής εκκλησίας στην οποία είναι πάστορας ο Μπράνσον στη Σμύρνη ξεσπούν σε πανηγυρισμούς μολις ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου (EPA) EPA

  

«Τον άφησαν»; ρώτησε με τρεμάμενη φωνή η ηλικιωμένη γυναίκα. «Ήμασταν σε μια ολονύχτια προσευχή κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, γυρίσαμε στο σπίτι και μας πήρε ο ύπνος. Ήμασταν ξύπνιοι όλη τη νύχτα. Δόξα στον Κύριο! Είμαι τόσο ενθουσιασμένη! Είναι υπέροχο! Σας ευχαριστώ πολύ που μας ενημερώσατε. Είμαστε τόσο χαρούμενοι», πρόσθεσε ενώ ο σύζυγός της είχε πλησιάσει στο τηλέφωνο και άκουγε τον δημοσιογράφο να διαβάζει την είδηση που είχε μεταδώσει το πρακτορείο.

«Είμαστε πανευτυχείς που ο Θεός άκουσε τις προσευχές τόσων πολλών ανθρώπων σε όλον τον κόσμο», κατέληξε η Πάμελα Μπράνσον.

Με αφορμή τη σύλληψη του πάστορα, πριν από δύο χρόνια, οι ΗΠΑ επέβαλαν εισαγωγικούς δασμούς στην Τουρκία. Η συνεχιζόμενη κράτησή του είχε σχολιαστεί κατ' επανάληψη δυσμενώς από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Όταν έγινε γνωστή η αποφυλάκιση του Μπράνσον ο πρόεδρος Τραμπ απλά ανακοίνωσε το γεγονός στο Twitter και είπε πως ο πάστορας θα είναι σύντομα στην πατρίδα του

Οι Ευαγγελικοί χριστιανοί αποτελούν μεγάλο μέρος της πολιτικής βάσης του και η αποφυλάκιση του Μπράνσον θα μπορούσε να ενισχύσει τον πρόεδρο να ενθαρρύνει αυτή τη μερίδα των ψηφοφόρων να στηρίξουν μαζικά τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους στις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται κρίσιμης σημασίας καθώς θα καθορίσουν ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχει υπό τον έλεγχό του το Κογκρέσο.

Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει «θαυμάσιο χριστιανό» τον Μπράνσον ενώ ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να προσευχηθούν για τον πάστορα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC υποστήριξε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον είχε συνάψει μυστική συμφωνία με την Άγκυρα για να διασφαλίσει την απελευθέρωση του Μπράνσον.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, διανύουν περίοδο έντασης λόγω της στήριξης που προσέφερε η Ουάσινγκτον στους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία, της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει από τη Ρωσία το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 και τη φυλάκιση, στις ΗΠΑ, ενός στελέχους τουρκικής κρατικής τράπεζας, του Χακάν Ατίλα, με την κατηγορία ότι παραβίασε το εμπάργκο σε βάρος του Ιράν.

Με την αποφυλάκιση του Μπράνσον, η προσοχή της Ουάσινγκτον ενδέχεται τώρα να στραφεί σε έναν Τουρκοαμερικανό πρώην επιστήμονα της NASA που κρατείται επίσης σε τουρκικές φυλακές με την κατηγορία της τρομοκρατίας, καθώς και στους τρεις εργαζόμενους στο αμερικανικό προξενείο που έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί.

Οι ΗΠΑ ζητούν την αποφυλάκιση όλων, ενώ η Άγκυρα απαιτεί από τις αμερικανικές αρχές  την παράδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ιεροκήρυκα που ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται ως εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Άντριου Μπράνσον, ο οποίος έως τη σύλληψή του ήταν επικεφαλής μιας μικρής εκκλησίας προτεσταντών στην επαρχία της Σμύρνης, για κατασκοπεία και «τρομοκρατικές» δραστηριότητες.

Πάστορας Μπράνσον, ένας «θαυμάσιος χριστιανός που αγαπά την Τουρκία» Facebook Twitter
Ο πάστορας στη Σμύρνη, μετά την απελευθέρωσή του

Ο πάστορας καταδικάστηκε την 12η Οκτωβρίου σε φυλάκιση 3 ετών και 45 ημερών, όμως το δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο της προφυλάκισής του και τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Οι τουρκικές αρχές έκριναν πως είναι ένοχος για «στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις», το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν και το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Εγώ είμαι αθώος. Αγαπώ τον Ιησού. Αγαπώ την Τουρκία» υπογράμμισε ο Άντριου Μπράνσον, ένας άνδρας με στρογγυλό πρόσωπο και μικρά γυαλιά, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Αν και η σύλληψή του δεν προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις εκείνη την εποχή, η παραμονή του υπό κράτηση για ενάμιση χρόνο και κατόπιν ο κατ' οίκον περιορισμός του πυροδότησαν την οργή των ΗΠΑ, που αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Η κλιμάκωση των εντάσεων γύρω από την υπόθεση Μπράνσον προκάλεσε την κατάρρευση της τουρκικής λίρας τον Αύγουστο και εν μέρει πανικό στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως.

Κι ενώ οι δύο χώρες εξέφραζαν τη βούλησή τους να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, η τουρκική δικαιοσύνη θα ανακοίνωνε, την 12η Οκτωβρίου, την απελευθέρωση του πάστορα, ο οποίος πέρασε τα 50α του γενέθλια στην φυλακή, τον περασμένο Ιανουάριο.

Η πρεσβυτεριανή ευαγγελική Εκκλησία, όπου ανήκει ο Άντριου Μπράνσον, εξήγησε ότι εκείνος εγκαταστάθηκε στην Τουρκία το 1993 υπό το ιεραποστολικό πρόγραμμα "World Witness" της μεταρρυθμισμένης πρεσβυτεριανής Εκκλησίας.

Πάστορας Μπράνσον, ένας «θαυμάσιος χριστιανός που αγαπά την Τουρκία» Facebook Twitter
EPA

Κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης ακροαματικής διαδικασίας, ο πάστορας είχε αναφέρει ότι εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη το 2000 προτού ανοίξει την εκκλησία Dirilis το 2010.

«Δεν έκανα τίποτα εναντίον της Τουρκίας. Το αντίθετο, αγαπώ την Τουρκία, προσεύχομαι για την Τουρκία εδώ και 25 χρόνια» διαβεβαίωσε ο πάστορας ενώπιον του δικαστηρίου, μιλώντας σε πολύ προσεγμένα τουρκικά.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του τον Ιούλιο, ο Μπράνσον επισήμανε επίσης ότι «συγχωρεί» όλους όσοι τον κατηγορούν, σύμφωνα με τον ίδιο, αδίκως.

Με πληροφορίες από Hurriyet Daily News, Reuters, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Διεθνή / Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι επτά εργάτες βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο ανακαινιζόταν για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ωστόσο τέσσερις από αυτούς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη
LIFO NEWSROOM
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Διεθνή / Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Ο λόγος; Οι τελευταίες του κινήσεις στα δύο πιο επικίνδυνα μέτωπα του πλανήτη –την Ουκρανία και τη Γάζα– έχουν, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ανοίξει συζήτηση για πιθανές διπλωματικές λύσεις
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διεθνή / Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο πόλεμος του Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Σαρδηνία: Δίνει 15.000€ και σπίτια 1€ για να μην χαθούν τα χωριά της, αλλά κανείς δεν πάει

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή κατάρρευση στα μικρά χωριά της λόγω χαμηλής γονιμότητας και μετανάστευσης - Επιδοτήσεις, σπίτια 1€ και ξένοι επενδυτές δίνουν νέα ζωή σε κοινότητες που κινδυνεύουν να γίνουν φαντάσματα
LIFO NEWSROOM