Παραιτήθηκε συνεργάτης του Πούτιν και έφυγε από τη Ρωσία- «Αντίθετος με τον πόλεμο»

Παραιτήθηκε συνεργάτης του Πούτιν και έφυγε από τη Ρωσία- «Αντίθετος με τον πόλεμο» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το κλίμα, Ανατόλι Τσουμπάις, παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη Ρωσία, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται το Bloomberg και το Reuters. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο 66χρονος εξέφρασε την αντίθεση του για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η πηγή που επικαλείται το Reuters δεν διευκρίνισε γιατί ο Τσουμπάις αποφάσισε να φύγει από τη Ρωσία. Όταν επικοινώνησε μαζί του δημοσιογράφος του πρακτορείου και του ζήτησε ένα σχόλιο, ο 66χρονος έκλεισε το τηλέφωνο.  

Ο Ανατόλι Τσουμπάις είχε διατελέσει προσωπάρχης του Μπόρις Γέλτσιν και θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» των ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία τη δεκαετία του ‘90. Πολλοί Ρώσοι τον κατηγορούν ότι επέτρεψε σε μια μικρή ομάδα μεγιστάνων να πλουτίσουν από τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ εκατομμύρια πολίτες βυθίστηκαν στη φτώχεια, λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του Bloomberg, θα πρόκειται για τον πιο υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο που παραιτείται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο 66χρονος είναι ένας από τους λίγους μεταρρυθμιστές της οικονομίας της δεκαετίας του ‘90 που είχαν παραμείνει στην κυβέρνηση του Πούτιν και είχαν διατηρήσει στενές σχέσεις με δυτικούς αξιωματούχους. 

Κατείχε πόστα σε διάφορες μεγάλες κρατικές εταιρείες, μέχρι τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος τον διόρισε πέρυσι ειδικό απεσταλμένο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM