Παπούα Νέα Γουινέα: Ξεπερνούν τους 300 οι νεκροί από τις κατολισθίσεις

Παπούα Νέα Γουινέα: Ξεπερνούν τους 300 οι νεκροί από τις κατολισθίσεις Facebook Twitter
φωτ.: X
0

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε κατολίσθηση σε μια απομακρυσμένη περιοχή στη βόρεια Παπούα Νέα Γουινέα, δήλωσε τοπικός πολιτικός.

Ο Άμος Ακέμ, βουλευτής της επαρχίας Έγγα, είπε ότι η κατολίσθηση στην Παπούα Νέα Γουινέα έπληξε το χωριό Γιαμπάλι, περίπου δύο ώρες οδικώς από την πρωτεύουσα της επαρχίας, Γουαμπάγκ, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ο δρόμος προς το Γιαμπάλι από την πρωτεύουσα είναι αποκλεισμένος, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες ανακούφισης. «Από αναφορές που συγκεντρώθηκαν στο έδαφος, η κατολίσθηση έθαψε περισσότερους από 300 ανθρώπους και 1.182 σπίτια», είπε ο Ακέμ.

Οι εθνικές αρχές της Παπούας Νέας Γουινέας δεν έχουν ακόμη δώσει επίσημο απολογισμό νεκρών. Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περίπου 100 άτομα. 

Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση στην Παπούα Νέα Γουινέα, Σερχάν Ακτοπράκ, είπε ότι η περιοχή που επλήγη ήταν μεγέθους τριών ή τεσσάρων γηπέδων ποδοσφαίρου και φιλοξενεί 3.895 ανθρώπους. Είπε ότι κάποια σπίτια στο χωριό είχαν διαφύγει, αλλά ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός. «Η γη εξακολουθεί κινείται, επομένως καθιστά πολύ δύσκολη την επιχείρηση», είπε ο Ακτοπράκ, επικαλούμενος αναφορές από πρώτο χέρι από το προσωπικό του και άλλους που αναπτύχθηκαν από το Γουαμπάγκ στο χωριό που επλήγη.

Ο Ακτοπράκ, ο οποίος μίλησε στο Associated Press τηλεφωνικά από την πρωτεύουσα της Παπούα Νέας Γουινέας, το Πορτ Μόρεσμπι, είπε ότι «δεδομένης της κλίμακας της καταστροφής», φοβόταν ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι υψηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ο επαρχιακός διαχειριστής της Ένγκα, Σάντις Τσάκα, είπε ότι ομάδες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης έχουν σταλεί στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε καταστροφές, της αστυνομίας και του υγειονομικού προσωπικού καθώς αξιολογήθηκε η έκταση των ζημιών. «Η καταστροφική κατολίσθηση που περιγράφεται ως μια άνευ προηγουμένου φυσική καταστροφή σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί… προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε περιουσίες και ανθρώπινες ζωές που προς το παρόν αγνοούνται», είπε ο Τσάκα.

Ο Τσάκα ζήτησε υποστήριξη από την εθνική κυβέρνηση και άλλους οργανισμούς για να βοηθήσουν τα θύματα της καταστροφής.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM