Πάπας Φραγκίσκος. Καθαίρεσε Βέλγο πρώην επίσκοπο για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Ο πάπας Φραγκίσκος καθαίρεσε Βέλγο πρώην επίσκοπο για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων Facebook Twitter
φωτ.: Unsplash
0

Ο Πάπας Φραγκίσκος έδιωξε από το ιερατείο έναν Βέλγο πρώην επίσκοπο που παραδέχτηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία ότι κακοποίησε σεξουαλικά δύο ανιψιούς του, ανακοίνωσε την Πέμπτη η βελγική εκκλησία.

Ο αποπεμφθείς από τον Πάπα Φραγκίσκο, Ρότζερ Βανχέλουε, 87 ετών, παραιτήθηκε από Επίσκοπος της Μπριζ το 2010, αφού παραδέχτηκε ότι είχε κακοποιήσει έναν ανιψιό του επί 13 χρόνια. Ένα χρόνο αργότερα, παραδέχτηκε ότι κακοποίησε έναν δεύτερο ανιψιό του, ενώ είπε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του παιδόφιλο. Οι Βέλγοι εισαγγελείς δήλωσαν τότε ότι η κακοποίηση είχε γίνει πολύ καιρό πριν για να κατηγορηθεί ο Βανχέλουε. Ο υπουργός Δικαιοσύνης προέτρεψε το Βατικανό να του επιβάλει αυστηρή τιμωρία. Η Βελγική Καθολική Εκκλησία δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Πάπας αφαίρεσε την ιερατική ιδιότητα του Βανχέλουε.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου είπε ότι η βελγική κυβέρνηση προέτρεψε το Βατικανό να δράσει γρήγορα. «Αυτή είναι η σωστή απόφαση. Έρχεται αργά, αλλά είναι ένα απαραίτητο βήμα για τα θύματα στην αναζήτησή τους για δικαιοσύνη», είπε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.Η Βελγική Εκκλησία είπε ότι οι επίσκοποι της είχαν επανειλημμένα ζητήσει να εκδιωχθεί ο Βανγκελούουε και θεώρησε «ντροπή» το γεγονός ότι παρέμεινε επισήμως επίσκοπος και ιερέας, αν και υπό αυστηρούς περιορισμούς. Η εκκλησία είπε ότι θα παραμείνει στο αβαείο που τον στεγάζει επί του παρόντος και θα ζήσει σε απομόνωση.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει συγκλονιστεί μέχρι τον πυρήνα από σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης κληρικών σε όλο τον κόσμο. Ο Πάπας Φραγκίσκος προσπάθησε να επιβάλει την τάξη, αλλά οι επικριτές του λένε ότι έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερα για να ξεριζωθούν οι καταχρηστικοί κληρικοί και να βοηθηθούν τα πολλά θύματά τους.

Με πληροφορίες Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Διεθνή / Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται νομικά κατά του Ρούπερτ Μέρντοχ και της Wall Street Journal, καταγγέλλοντας δημοσίευμα για επιστολή του στον Τζέφρι Έπσταϊν — «Ο Μέρντοχ εξετάζει αν ο Τραμπ χάνει το ακροατήριό του», λένε πρώην συνεργάτες του μεγιστάνα
LIFO NEWSROOM
Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Διεθνή / Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Με τη συγκέντρωση περισσότερων από 500.000 υπογραφών, ο νόμος ενεργοποιεί τη διαδικασία για κοινοβουλευτική συζήτηση, υπό την προϋπόθεση να το ζητήσουν οι επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων ή επιτροπών
LIFO NEWSROOM
Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Διεθνή / Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Τα έσοδα από τις «έξυπνες» βόμβες GBU-39, τις οποίες χρησιμοποιεί το Ισραήλ, ρέουν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου – Παρά την αναστολή εξαγωγών όπλων από το Λονδίνο, ο όμιλος συνεχίζει τις αποστολές από τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Διεθνή / Συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει πως ενθαρρύνει τον γενικό Γραμματέα να κινηθεί «προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ρύθμιση του Κυπριακού»
LIFO NEWSROOM