Ουκρανία: Ολιγάρχες «εγκατέλειψαν» τη χώρα λόγω των φόβων για ρωσική εισβολή

Ουκρανία: Ολιγάρχες «εγκατέλειψαν» τη χώρα λόγω των φόβων για ρωσική εισβολή Facebook Twitter
Ο Ρινάτ Αχμέτοφ
0

Ουκρανοί ολιγάρχες και πλούσιοι επιχειρηματίες φέρεται να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, εν μέσω φόβων για ρωσική εισβολή, σύμφωνα με δημοσιεύματα. 

Τουλάχιστον 20 πτήσεις τσάρτερ αποχώρησαν από τον Κίεβο την Κυριακή, περισσότερες από κάθε άλλη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ukrainskaya Pravda. 

Οι ίδιες πληροφορίες ήθελαν πολλούς από τους πλουσιότερους Ουκρανούς να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Κι αν κάποιοι από αυτούς στη συνέχεια το διέψευσαν, από το διάγγελμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Δευτέρα ήταν εμφανές πως υπάρχει κάποια τάση «φυγής». 

Ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνθηκε σε εκείνους που έφυγαν από τη χώρα την πιο κρίσιμη στιγμή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και τους κάλεσε να επιστέψουν. 

«Η δύναμή σας δεν είναι τα χρήματα και τα αεροπλάνα σας, αλλά η πολιτική θέση που μπορείτε να επιδείξετε. Επιστρέψτε στον λαό και στη χώρα σας χάρη στην οποία αποκτήσατε τα εργοστάσια και τον πλούτο σας», τόνισε ο Ζελένσκι. 

«Σήμερα, όλοι περνούν μία πραγματική δοκιμασία για να είναι πολίτες της Ουκρανίας. Περάστε τη με αξιοπρέπεια. Δώστε σε όλους να καταλάβουν για ποιον η Ουκρανία είναι πραγματική πατρίδα και για ποιον είναι απλά μια πλατφόρμα για την απόκτηση χρήματος», υπογράμμισε ο πρόεδρος της χώρας. 

Αυτοί που «έφυγαν» 

Ανάμεσα σε εκείνους που φέρονταν να είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία ήταν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, ο Ρινάτ Αχμέτοφ. Όμως, σήμερα επισκέφθηκε εργοστάσιο στη Μαριούπολη. 

Οι ίδιες πληροφορίες ήθελαν να έχουν φύγει από την Ουκρανία ο δισεκατομμυριούχος Βίκτορ Πίντσουκ, όπως και ότι την Κυριακή οι μεγιστάνες της ναυτιλίας, Αντρέι Σταβνίτσερ και του αγροτικού τομέα Βαντίμ Νεστέρνκο. Όμως, ο Σταβνίτσερ το διέψευσε, ανακοινώνοντας ότι έφυγε για επαγγελματικό ταξίδι και ότι θα επιστρέψει εντός ημερών. Επίσης, εκτιμάται ότι έχει ήδη αποχωρήσει από τη χώρα ο μεγιστάνας της μεταλλουργίας Βαντίμ Νοβίσκι. 

Επίσης, ο δισεκατομμυριούχος Ιγκόρ Αμπράμοβιτς, βουλευτής φιλορωσικού κόμματος της αντιπολίτευσης φέρεται να μίσθωσε αεροπλάνο για μέλη του κόμματος και τις οικογένειές τους, με προορισμό τη Βιέννη. 

Από την άλλη, ο επιχειρηματίας και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπόρις Κολεσνίκοφ, του οποίου το αεροπλάνο αποχώρησε από το Κίεβο την Κυριακή, είπε ότι αυτό ταξίδεψε στην Πράγα για συντήρηση και πως ο ίδιος παραμένει στην Ουκρανία. «Το Μέσο που χειραγωγεί και παραπλανεί πάντα λέει ψέματα ως συνήθως. Είμαι στο Κίεβο και δεν πάω πουθενά μέχρι την 1η Μαρτίου», έγραψε στο Facebook. 

Στο στόχαστρο οι ολιγάρχες

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που εξελέγη με την υπόσχεση ότι θα αφαιρέσει τη δύναμη των ολιγαρχών, έχει αυξήσει την πίεση εναντίον τους από τη στιγμή που άρχισαν να συγκεντρώνονται τα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας. 

Οι επιχειρηματίες με τη μεγαλύτερη επιρροή έχουν λιγότερο από τρεις μήνες για να «ξεφορτωθούν» περιουσιακά στοιχεία εξαιτίας των οποίων χαρακτηρίζονται ως ολιγάρχες με βάση νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι. 

Ο νόμος επιτρέπει στο Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας να χαρακτηρίζει κάποιον ως ολιγάρχη αν πληροί τρία από τα τέσσερα κριτήρια: τη συμμετοχή του στη δημόσια ζωή, το επίπεδο επιρροής στα ΜΜΕ, την ιδιοκτησία ή τον έλεγχο εταιρείας μονοπωλίου ή αν έχει περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 85 εκατομμύρια δολάρια. 

Όσοι χαρακτηριστούν ολιγάρχες θα πρέπει να αποκαλύψουν τα περιουσιακά στοιχεία τους και θα απαγορεύεται να χρηματοδοτούν κόμματα, να κατέχουν κυβερνητικά πόστα και να μετέχουν σε ιδιωτικοποιήσεις. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντένις Μαλιούσκα έχει κατονομάσει τον Ρινάτ Αχμέτοφ και τον δισεκατομμυριούχο Ιγκόρ Κολομόισκι ως πιθανούς στόχους αυτού του νόμου. 

Με πληροφορίες από Moscow Times, Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM