Ουκρανία: Ο στρατός επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του αποχώρησαν από το Λισιτσάνσκ

Ουκρανία: Ο στρατός επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του αποχώρησαν από το Λισιτσάνσκ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την πόλη Λισιτσάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τον τελευταίο θύλακα αντίστασής τους στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, ανακοίνωσε απόψε η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε, εάν συνεχίζονταν οι προσπάθειες υπεράσπισης της πόλης, οι συνέπειες θα ήταν «φονικές».

«Προκειμένου να διαφυλάξουμε τη ζωή των Ουκρανών υπερασπιστών, ελήφθη η απόφαση να αποχωρήσουμε», αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε πει πως δεν είναι δυνατόν «να πούμε ότι το Λισιτσάνσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο» των Ρώσων διαβεβαιώνοντας ότι οι μάχες συνεχίζονται στην περιφέρεια αυτής της πόλης.

Ωστόσο, η Μόσχα είχε ήδη ανακοινώσει ότι κατέλαβε την πόλη «απελευθερώνοντας» με αυτόν τον τρόπο όλη την περιφέρεια του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Διεξάγονται μάχες στα προάστια» του Λισιτσάνσκ που πολιορκείται εδώ και πολλές εβδομάδες, πρόσθεσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι.

Ο τελευταίος υποσχέθηκε ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική βοήθεια της χώρας του προς την Ουκρανία, κυρίως με την αποστολή τεθωρακισμένων.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Αυστραλός πρωθυπουργός στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Αλμπανέζι, η Αυστραλία θα δώσει στην Ουκρανία 34 τεθωρακισμένα οχήματα ενώ θα απαγορεύσει και τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού. Θα επιβάλει επίσης νέες κυρώσεις σε 16 Ρώσους υπουργούς και ολιγάρχες. Συνολικά, η Αυστραλία έχει επιβάλει κυρώσεις και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε 843 Ρώσους.

Πριν από τη συνέντευξη, ο Άντονι Αλμπανέζι επισκέφθηκε την Μπούτσα, το Ιρπίν και το Χοστόμελ, στα προάστια του Κιέβου, περιοχές που έγιναν σύμβολα της ωμότητας του πολέμου.

Είπε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα λάβει «την υποδοχή που του πρέπει» εάν συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20 που είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο στο Μπαλί της Ινδονησίας.

«Εάν παραστεί ο κ. Πούτιν σε αυτή τη σύνοδο (…) θα λάβει την υποδοχή που του αξίζει, που δεν είναι εκείνη που επιφυλάσσεται σε έναν φίλο, σε κάποιον που σέβεται το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

Με πληροφορίες του Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM