Ευρωβουλευτές ζητούν την αποστολή εκλογικών παρατηρητών στην Ουγγαρία

Ουγγαρία: Ευρωβουλευτές ζητούν την αποστολή εκλογικών παρατηρητών στη χώρα Facebook Twitter
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
0

Διακομματική ομάδα ευρωβουλευτών ζήτησε μια μεγάλης κλίμακας αποστολή εκλογικών παρατηρητών στην Ουγγαρία, επικαλούμενη φόβους για δημοκρατικές διαδικασίες.

Οι Ούγγροι προσέρχονται στις κάλπες στις 3 Απριλίου για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα κρίνουν την τύχη του πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν. Τα τελευταία 12 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία έχει παρατηρηθεί  αυστηρότερος εκτελεστικός έλεγχος στα δικαστήρια, περιορισμός των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και καταγγελίες διαφθοράς και ευνοιοκρατίας.

Σε επιστολή τους προς τον επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ελέγχει την εκλογική εγκυρότητα σε 57 κυρίως ευρωπαϊκά κράτη, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν μια ευρείας κλίμακας αποστολή εκλογικών παρατηρητών στην Ουγγαρία.

«Προερχόμαστε από πέντε πολιτικές ομάδες και από 19 διαφορετικές χώρες. Όμως όλοι συμμεριζόμαστε την ανησυχία ότι οι εκλογές μπορεί να μη διεξαχθούν με τα υψηλότερα δημοκρατικά πρότυπα», αναφέρει η επιστολή προς τον διευθυντή του Γραφείου, Ματέο Μεσάτσι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση για το αν πρέπει να υπάρξει αποστολή στην Ουγγαρία. Κατά τις εκλογές του 2018 εστάλη στη χώρα μια περιορισμένη αποστολή, που σημαίνει ότι δεν ανέλαβε τη συστηματική παρατήρηση των ψηφοφοριών, την καταμέτρηση αλλά και ταξινόμηση των αποτελεσμάτων. 

Μετά την ψηφοφορία του 2018, όπου το κόμμα Fidesz του Όρμπαν κέρδισε με πλειοψηφία δύο τρίτων, οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ επέκριναν την «εχθρική και ξενοφοβική» ρητορική σε μια εκστρατεία που «περιόρισε το χώρο για ουσιαστικό διάλογο», όπου η δημόσια τηλεόραση «προφανώς ευνοούσε τον κυβερνών συνασπισμό» και η κυβέρνηση χρησιμοποίησε δημόσιους πόρους για να ενισχυθεί η ίδια

Οι ευρωβουλευτές ανέφεραν αυτά τα ζητήματα και τόνισαν ότι με τους νέους κανόνες εγγραφής ψηφοφόρων, μέσω εικονικών διευθύνσεων «υπάρχει μεγάλος φόβος ότι θα χρησιμοποιηθούν από το κυβερνών κόμμα για να αυξήσει τη βάση ψηφοφόρων του σε ιδιαίτερα αμφισβητούμενες περιοχές», όπως αναφέρει η επιστολή.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υιοθέτησαν εξάχρονη με νανισμό και διαπίστωσαν ότι είναι ενήλικη- Η πρωτοφανής ιστορία που έγινε ντοκιμαντέρ

Διεθνή / Natalia Grace: Η γυναίκα με νανισμό που κατηγορήθηκε ότι παρίστανε το παιδί απαντά για πρώτη φορά

Η πρωτοφανής ιστορία της έγινε ντοκιμαντέρ - Η δικαστική διαμάχη με την "οικογένειά" της, η αλήθεια περί ψυχοπάθειας και η απόφαση να δώσει στη δημοσιότητα τη δική της εκδοχή
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ