ΤΩΡΑ

Ουάσινγκτον: Η Ρωσία αγοράζει εκατομμύρια βλήματα και ρουκέτες από τη Βόρεια Κορέα

Ουάσινγκτον: Η Ρωσία αγοράζει εκατομμύρια βλήματα και ρουκέτες από τη Βόρεια Κορέα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Η Ρωσία αγοράζει εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. 

Πρόκειται για ένα σημάδι ότι οι κυρώσεις έχουν περιορίσει σοβαρά τις εφοδιαστικές αλυσίδες και υποχρέωσαν τη Μόσχα να στραφεί σε χώρες παρίες για στρατιωτικό εξοπλισμό, σχολιάζουν οι New York Times. 

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Ρωσία παρέλαβε το πρώτο φορτίο ιρανικών drones, κάποια από τα οποία είχα μηχανικά προβλήματα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Η απόφαση της Ρωσίας να στραφεί στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα είναι ένα σημάδι ότι οι κυρώσεις και οι έλεγχοι στις εξαγωγές, που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, πλήττουν την ικανότητα της Μόσχας να εξασφαλίσει προμήθειες για τις ένοπλες δυνάμεις της, σχολιάζουν Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι. 

Η Ουάσινγκτον δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες από τις αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες για τα ακριβή όπλα, τον χρόνο ή το μέγεθος του φορτίου, ενώ δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί αυτή η πώληση από ανεξάρτητες πηγές. Πέρα από ρουκέτες μικρού βεληνεκούς και οβίδες του πυροβολικού, η Μόσχα αναμένεται ότι θα προσπαθήσει να αγοράσει επιπλέον εξοπλισμό από τη Βόρεια Κορέα στο μέλλον, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. 

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Λευκός Οίκος άρχισε να αποχαρακτηρίζει αναφορές των μυστικών υπηρεσιών για τα στρατιωτικά σχέδια της Μόσχας, αποκαλύπτοντας το περιεχόμενό τους αρχικά σε συμμάχους κατ’ ιδίαν και στη συνέχεια δημοσιοποιώντας το. 

Έπειτα από μία «ανάπαυλα», η Ουάσινγκτον άρχισε ξανά να αποχαρακτηρίζει τέτοιες πληροφορίες, προκειμένου να δείξει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης πρόσφατης αναφοράς για την αγορά ιρανικών drones και για τα προβλήματα σχετικά με την στρατολόγηση στρατιωτών. 

Μέχρι στιγμής, οι ευρείες οικονομικές κυρώσεις δεν έχουν «γονατίσει» τη Ρωσία. Οι τιμές της ενέργειας, που αυξήθηκαν μετά την εισβολή, γέμισαν τα ταμεία της και επέτρεψαν στη Μόσχα να αμβλύνει τις συνέπειες που είχαν τα μέτρα για τις τράπεζές της, αλλά και οι περιορισμοί σε εισαγωγές και εξαγωγές. Οι κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών επίσης απέτυχαν να υπονομεύσουν την εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Όμως, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της Ρωσίας να ανοικοδομήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, οι κυρώσεις ήταν αποτελεσματικές σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Τα μέτρα μπλόκαραν τη δυνατότητα της Μόσχας να αγοράζει όπλα ή ηλεκτρονικά συστήματα για να τα κατασκευάσει. 

Η Μόσχα ήλπιζε ότι το Πεκίνο θα ήταν διατεθειμένο να παρακάμψει αυτούς τους ελέγχους στις εξαγωγές και να συνεχίσει να προμηθεύει τον ρωσικό στρατό. Όμως, τις τελευταίες ημέρες Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει πως ενώ η Κίνα ήταν πρόθυμη να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή, το Πεκίνο- μέχρι στιγμής τουλάχιστον- έχει σεβαστεί τους ελέγχους στις εξαγωγές και δεν έχει προσπαθήσει να πουλήσει στη Μόσχα στρατιωτικό εξοπλισμού ή εξαρτήματα. 

Έτσι, η Ρωσία στράφηκε στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, δυο χώρες που σε μεγάλο βαθμό είναι αποκομμένες από το διεθνές εμπόριο, λόγω των κυρώσεων. Κάτι που σημαίνει, ότι καμία από τις δύο δεν έχει πολλά να χάσει, κάνοντας συμφωνίες με τη Ρωσία. 
 

Διεθνή
0

ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

Διεθνή / Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

«Οι τουρίστες που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδρομές δεν πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, την έντονη υγρασία και την απότομη άνοδο του υψομέτρου»
LIFO NEWSROOM
Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Διεθνή / Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Οι δαπάνες της βιομηχανίας κατοικιδίων στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024
LIFO NEWSROOM
Τιμ Νταν: Ποιος είναι ο υπερσυντηρητικός δισεκατομμυριούχος πάστορας που θέλει να εκλέξει τον Τραμπ

Διεθνή / Τιμ Νταν: O υπερσυντηρητικός δισεκατομμυριούχος πάστορας που θέλει πρόεδρο τον Τραμπ

Αν και πιστεύει ότι το χρήμα δημιουργεί «ψευδαίσθηση ελέγχου» ο Νταν χρηματοδοτεί με εκατομμύρια την εκστρατεία του Τραμπ - Ποιος είναι ο μεγιστάνας των ορυκτών καυσίμων και το πιο ισχυρό πρόσωπο στο Τέξας
LIFO NEWSROOM
Ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό την ιστορική αίθουσα που οδηγεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό την ιστορική αίθουσα που οδηγεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ

Μετά από πέντε χρόνια ανακαινίσεων η ανατολική πτέρυγα των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες από την προσεχή εβδομάδα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ