LIVE!

Όταν η ηγεσία φορά πρώτη την μάσκα: Το εντυπωσιακό “success story” της Σλοβακίας

Όταν η ηγεσία φορά πρώτη την μάσκα: Το εντυπωσιακό “success story” της Σλοβακίας Facebook Twitter
H πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα και ο νέος πρεωθυπουργός της χώρας Ίγκορ Μάτοβιτς κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησης στις 21 Μαρτίου.
0

Η Σλοβακία, μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, έκλεισε τα σχολεία, τα μαγαζιά και τα σύνορά της νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μετά την Ιταλία.

Συγχρόνως, οι πολιτικοί αλλά και τα δημόσια πρόσωπα της χώρας υιοθέτησαν την χρήση μάσκας προτού ακόμα η κυβέρνηση την καταστήσει υποχρεωτική.

Τα μέτρα απέδωσαν καρπούς. Δύο μήνες μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος, η Σλοβακία μετρά λιγότερα από 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόλις 27 θανάτους, τους λιγότερους «κατά κεφαλήν» από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Την περασμένη Παρασκευή, ήταν η πρώτη μέρα από τις αρχές Μαρτίου που δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα.

Σταδιακά, η ζωή στη χώρα έχει ήδη επιστρέψει στους συνήθεις ρυθμούς της. Έχουν ανοίξει ξανά τα μαγαζιά, τα ξενοδοχεία και τα υπαίθρια εστιατόρια και θα ακολουθήσουν τα κομμωτήρια. Σύντομα αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία και να ξεκινήσουν πάλι οι αθλητικές δραστηριότητες.

Τρεις υπήρξαν οι βασικοί παράγοντες για το "success story" της Σλοβακίας. Ο πρώτος και κυριότερος ίσως, έχει να κάνει με την πολιτική ηγεσία της. Τόσο η πρόεδρος της χώρας Ζουζάνα Τσαπούτοβα όσο και η κυβέρνηση που ανήλθε στην εξουσία εν μέσω της πανδημίας έδωσαν άμεσα το παράδειγμα χρήσης προστατευτικών μέσων κατά του ιού, φορώντας μάσκες και γάντια κατά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Το παράδειγμα που έθεσαν έδωσε τον τόνο για τον δεύτερο παράγοντα: την ευρεία χρήση μάσκας από τους πολίτες της χώρας. Παρά τις αντικρουόμενες απόψεις για την αποτελεσματικότητα της μάσκας, η Σλοβεκία ήταν από τις πρώτες χώρες στον κόσμο (και η δεύτερη στην Ευρώπη μετά την Τσεχία) που κατέστησε υποχρεωτικές τις μάσκες στους δημόσιους χώρους – απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα σχετικές εισηγήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ήδη από τα μέσα Μαρτίου – μία εβδομάδα αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Σλοβακία – τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Υγείας της χώρας, είχαν εμφανιστεί στην τηλεόραση φορώντας μάσκες, πρακτική που στη συνέχεια ακολούθησαν όλα ανεξαιρέτως τα δημόσια πρόσωπα (πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επώνυμοι) της χώρας σε κάθε τους εμφάνιση. Η ίδια η Πρόεδρος έγινε μάλιστα παγκοσμίως διάσημη επιλέγοντας μάσκα ασορτί με το φόρεμά της.

Δεν ήταν όμως μόνο το γεγονός ότι ο κόσμος έβλεπε τα δημόσια πρόσωπα της χώρας να φοράνε μάσκες. Πολύ σημαντικό ήταν και το ξεκάθαρο μήνυμα της καμπάνιας επικοινωνίας σχετικά με την αποτροπή ραγδαίας εξάπλωσης του ιού: «Προστατεύοντας τους άλλους, προστατεύεις τον εαυτό σου... Η μάσκα δεν είναι ντροπή και μας βοηθάει όλους».

Ο τρίτος και τελευταίος παράγοντας που συνέβαλε στην επιτυχία της Σλοβακίας να περιορίσει την πανδημία στο ελάχιστο ήταν η γρήγορη απόφαση της κυβέρνησής της να επιβάλλει lockdown. Παρότι δεν ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον ιό στο εσωτερικό της, συμπεριφέρθηκε σα να ήταν. Δέκα μέρες μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος, τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και το κοινό είχαν ήδη κινητοποιηθεί.

Με στοιχεία από το Atlantic και το Bloomberg

 

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

Διεθνή / ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν επενδύσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία εναλλακτικής αλυσίδας σπάνιων μετάλλων, απομακρυνόμενες από την κυριαρχία της Κίνας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Οι παλαιστινιακές φατρίες συμφώνησαν στη δημιουργία προσωρινής διοίκησης τεχνοκρατών στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, ενώ η σύζυγος του Μαρουάν Μπαργκούτι απηύθυνε έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ για την απελευθέρωσή του
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Η Γαλλία αντιμετωπίζει βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, με τον Μακρόν να παλεύει να διατηρήσει σταθερότητα - Το συνταξιοδοτικό πάγωσε, το έλλειμμα εκτοξεύεται και η Ευρώπη ανησυχεί για την «παράλυση» του Παρισιού
LIFO NEWSROOM
Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Διεθνή / Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Η Αργεντινή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του προέδρου Μιλέι και θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και το πέσο
LIFO NEWSROOM
Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Ο Joshua Wander, ιδρυτής της 777 Partners, κατηγορείται για απάτη 500 εκατ. δολαρίων, πλαστά έγγραφα και ψεύτικες επενδύσεις - Από τις ποδοσφαιρικές ομάδες ως τα Boeing, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε φανερώνοντας ένα από τα πιο ηχηρά σκάνδαλα των τελευταίων ετών
LIFO NEWSROOM
Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο - Ο φόβος της τυραννίας»

LiFO politics / Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο. Αλλάζουν όλα»

Ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλά στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη για τη βαθιά πολιτική πόλωση στην Αμερική, για τους θεσμικούς ελέγχους της προεδρικής εξουσίας αλλά και για τα ελληνοτουρκικά και το Ισραήλ που «έκανε τη ζωή των φίλων και συμμάχων του δύσκολη».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη διαφήμιση «ψεύτικη» και «παραπλανητική», κατηγορώντας την καναδική πλευρά ότι «παραποίησε τα λόγια του Ρίγκαν για να επηρεάσει τα αμερικανικά δικαστήρια που εξετάζουν τη νομιμότητα των δασμών του»
LIFO NEWSROOM