Όρμπαν: Η επιλογή Τίμερμανς για την Κομισιόν θα ήταν ιστορικό λάθος

Όρμπαν: Η επιλογή Τίμερμανς για την Κομισιόν θα ήταν ιστορικό λάθος Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ 'Ορμπαν αποκάλεσε σήμερα ιστορικό λάθος την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να τεθεί ο ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της αποψινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν σε αυτή την κρίσιμη σύνοδο στις Βρυξέλλες να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους για να ορίσουν τον νέο επικεφαλής της Κομισιόν, κλειδί για τους διορισμούς στις άλλες κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε επιστολή προς τον Ζοζέφ Ντολ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ, δεξιά), που αναρτήθηκε στο Twitter από την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας Γιούντιτ Βάργκα, ο 'Ορμπαν διαμαρτύρεται για τον ενδεχόμενο διορισμό του Τίμερμανς.

Αυτό το σενάριο θα έδινε την κορυφαία θέση στον πολιτικό σχηματισμό που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, πίσω από το ΕΛΚ, στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Το κόμμα Fidesz του 'Ορμπαν είναι μέλος του ΕΛΚ. Ωστόσο η συμμετοχή του στο ΕΛΚ ανεστάλη τον Μάρτιο του 2019 λόγω της επιθετικής στάσης του κατά των Βρυξελλών. Το Fidesz έχει μόνο 12 ευρωβουλευτές που συνδέονται με το ΕΛΚ. Για τον 'Ομπαν, είναι "ταπεινωτικό" το κόμμα που ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, δηλαδή το ΕΛΚ, να αφήσει την κορυφαία θέση της 'Ενωσης για την οποία έδωσε μάχη, σε ένα άλλο, πολύ λιγότερο κατάλληλο.

Η Ουγγαρία ανήκει στις πιο εχθρικές χώρες απέναντι στον διορισμό του Τίμερμανς, μαζί με τις άλλες τρεις της ομάδας των χωρών του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) και την Ιταλία. Υπ΄αριθμό 2 στην ιεραρχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Τίμερμανς έχει κινήσει διαδικασίες για παραβίαση του κράτους δικαίου κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ απορρίφθηκε από τους αρχηγούς κρατών στη σύνοδο κορυφής στις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με συνεργάτες του και διάφορες πηγές στους κόλπους του ΕΛΚ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Διεθνή / ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ένοπλες ομάδες φέρεται να στήνουν οδοφράγματα και να ελέγχουν οχήματα προκειμένου να εντοπίσουν Αμερικανούς
THE LIFO TEAM