Οργισμένο το Ιράν χαρακτηρίζει "απεχθή" τα συλλυπητήρια του Τραμπ για τις επιθέσεις

Οργισμένο το Ιράν χαρακτηρίζει "απεχθή" τα συλλυπητήρια του Τραμπ για τις επιθέσεις Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν απέρριψε σήμερα τα συλλυπητήρια που απέστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τις χθεσινές επιθέσεις στην Τεχεράνη χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του απεχθείς.

 

Ο Τραμπ δήλωσε ότι προσεύχεται για τα θύματα των επιθέσεων, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, αλλά πρόσθεσε ότι "οι χώρες που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία ρισκάρουν να πέσουν θύματα του κακού που αυτές οι ίδιες προωθούν".

 

Ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: "Απεχθής ανακοίνωση του Λευκού Οίκου...Ο ιρανικός λαός απορρίπτει τέτοιες αμερικανικές εκδηλώσεις φιλίας".

 

Τα σχόλια του Τραμπ προκάλεσαν έντονη κριτική από τους Ιρανούς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιοι χρήστες ανακάλεσαν τις εκδηλώσεις υποστήριξης της κυβέρνησής τους και τις αγρυπνίες στο Ιράν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

 

"Οι Ιρανοί άναψαν κεράκια για εσάς στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Τους κλωτσήσατε όταν ήταν πεσμένοι. Επίπεδο.", έγραψε ο Άλι Γκέζελμπας, ένας ιρανός αναλυτής επιχειρηματικών θεμάτων στο Twitter.

 

Παρά τα συλλυπητήρια της Ουάσινγκτον, η αμερικανική Γερουσία προώθησε νομοθεσία για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν, εν μέρει για την "υποστήριξη ενεργειών διεθνούς τρομοκρατίας" από το ιρανικό καθεστώς.

 

Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας αντιτείνουν ότι ο εθχρός τους στην περιοχή και στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, ευθύνεται για την χρηματοδότηση και την εξάπλωση του εξτρεμισμού που υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος.

 

Οι έξι δράστες των χθεσινών επιθέσεων ήταν Ιρανοί, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο ΙΚ, όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο γραμματέας του Ανωτάτου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας Ρεζά Σεϊφολαχί.

 

Οι βομβιστές αυτοκτονίας και οι ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον του κτιρίου του κοινοβουλίου και του Μαυσωλείου του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην πρωτεύουσα. Ήταν οπλισμένοι με καραμπίνες και πιστόλια και τουλάχιστον δύο από αυτούς φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά και ανατινάχθηκαν, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Η αστυνομία συνέλαβε πέντε υπόπτους κοντά στην περιοχή όπου βρίσκεται το Μαυσωλείο.

 

Το ΙΚ έχει απειλήσει να εντείνει την στρατολόγηση μελών του εντός του Ιράν και τον Μάρτιο είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο στην ιρανική γλώσσα με το οποίο απειλούσε να "κατακτήσει το Ιράν και να το επιστρέψει στο σουνιτικό μουσουλμανικό έθνος όπου ανήκε στο παρελθόν".

 

Οι σουνίτες τζιχαντιστές του ΙΚ θεωρούν αποστάτες τους σιίτες Ιρανούς και η Τεχεράνη έχει μεγάλη συμμετοχή στην μάχη κατά της οργάνωσης σε Συρία και Ιράκ. Το Ιράν διαθέτει έναν ευμεγέθη σουνιτικό πληθυσμό στα σύνορά του με το Ιράκ και το Πακιστάν, απ΄όπου επιδιώκει να στρατολογεί μέλη το ΙΚ.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν πετύχει το πραξικόπημα με τη Λίσα Κουκ οι διορισμένοι του Τραμπ θα μπορούσαν ελέγχουν τη Fed για δεκαετίες

Διεθνή / Αν πετύχει το πραξικόπημα με τη Λίσα Κουκ οι διορισμένοι του Τραμπ θα μπορούσαν ελέγχουν τη Fed για δεκαετίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να απομακρύνει μέλη της Fed και να τοποθετήσει πιστούς συνεργάτες - Τι σημαίνει η κίνηση αυτή για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και τα επιτόκια
LIFO NEWSROOM
Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπουνγκα μπουνγκα» του Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Διεθνή / Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Η αξία του ακινήτου εκτιμάται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και αν επιτευχθεί πώληση σε αυτή την τιμή, θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ακριβότερες ιδιωτικές κατοικίες παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Ζοχράν Μαμντάνι: Ο «αυτοαπασχολούμενος ράπερ» που διεκδικεί τη δημαρχία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μαμντάνι ή «αυτοαπασχολούμενος ράπερ»: Η καλλιτεχνική ταυτότητα του μεγάλου φαβορί για τη δημαρχία στη Νέα Υόρκη

Ο πιθανός επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης που κάποτε ράπαρε για την κοινή του καταγωγή «με ένα τσαπάτι» - Η σχέση του με την Τέχνη και οι συνεργασίες του
LIFO NEWSROOM
Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Διεθνή / Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Στον πόλεμο στην Ουκρανία, γυναίκες στρατιώτες συνεχίζουν να υπηρετούν ακόμη και κατά την εγκυμοσύνη τους, αντιμετωπίζοντας κινδύνους, έλλειψη υποστήριξης και σεξισμό, για το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ όπως όλα δείχνουν παίρνει τον ρόλο του ως πατέρας του μελλοντικού βασιλιά τόσο σοβαρά, όσο και τον ρόλο του ως μελλοντικός βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Διεθνή / Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Η κυβέρνηση Ζελένσκι χαλαρώνει τον κανόνα που απαγόρευε την έξοδο ανδρών από την Ουκρανία - Τι ισχύει για τους 18-22 ετών, οι ανησυχίες για τη μετανάστευση νέων και το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση
LIFO NEWSROOM