Ένα vegan εστιατόριο στη νοτιοδυτική Γαλλία έγινε το πρώτο αυτού του είδους που βραβεύεται με αστέρι Michelin στη χώρα.

 

Πρόκειται για το ONA (Origine Non- Animale), στην πόλη Arès κοντά στο Μπορντό, της σεφ Κλερ Βαλέ. Η 41χρονη σπούδασε αρχαιολόγος αλλά στη συνέχεια ανακάλυψε ότι είχε πάθος για τη μαγειρική και έγινε αυτοδίδακτη σεφ, σύμφωνα με το BBC. Έπειτα από ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη, έκανε στροφή στη vegan διατροφή.

 

«Ήταν σαν να με χτύπησε τρένο», λέει στο AFP μιλώντας για τη στιγμή που ενημερώθηκε ότι το εστιατόριό της απέκτησε το πολυπόθητο αστέρι Michelin. Η Bαλέ άνοιξε το ONA το 2016, αν και αρχικά πάσχιζε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

 

«Έλεγαν ότι είναι πολύ αβέβαιη η προοπτική του βιγκανισμού και της διατροφής με βάση τα φυτά», εξηγεί. Επίσης, οι τράπεζες εκτιμούσαν ότι δεν ήταν πολλά υποσχόμενο το σημείο που είχε επιλέξει για να ανοίξει το εστιατόριό της.

 


Τελικά, εξασφάλισε το απαραίτητο κεφάλαιο μέσω crowdfunding και δανείου από τράπεζα που ειδικεύεται στη χρηματοδότηση πρότζεκτ τα οποία θεωρεί ηθικά. Η Βαλέ παραδέχεται ότι στην πορεία είχε αμφιβολίες «για το αν είμαστε αρκετά καλοί, καθώς η μαγειρική με βάση τα φυτά είναι δύσκολη». Όμως, σημειώνει «το σημαντικό είναι να διασκεδάζεις αυτό που κάνεις».

 

Σε μία ανάρτηση στο Instagram ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη διάκριση του εστιατορίου. «Έγινε επειδή πιστέψατε σε εμένα, σε αυτό το τρελό στοίχημα πέρα από τις αμφιβολίες, τα άγχη και τους φόβους μου, αλλά και χάρη στην κοινή δουλειά μας αυτά τα τέσσερα χρόνια», έγραψε η σεφ του εστιατορίου που τιμήθηκε και με το «πράσινο» αστέρι, διάκριση που άρχισε να δίνει από πέρυσι ο οδηγός Michelin σε εστιατόρια με ηθικές πρακτικές.

 

«Θα συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι γιατί αυτό το αστέρι είναι δικό μου, δικό σας, είναι του απίθανου, είναι κάτι που σίγουρα φέρνει τη γαστρονομία με βάση τα φυτά στον κλειστό κύκλο της γαλλικής και παγκόσμιας γαστρονομίας», έγραψε ακόμη η Βαλέ.