Όμηρος του Γκρουέφσκι η ΠΓΔΜ - Τεταμένη η κατάσταση στα Σκόπια

Όμηρος του Γκρουέφσκι η ΠΓΔΜ - Τεταμένη η κατάσταση στα Σκόπια Facebook Twitter
0

Η γειτονική χώρα βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Αφορμή της χθεσινής βίας ήταν η εκλογή του πρώτου προέδρου αλβανικής καταγωγής στο κοινοβούλιο. Ωστόσο οι βαθύτεροι λόγοι της αναταραχής είναι άλλοι.


Η κατάσταση στα Σκόπια είναι από χθες τεταμένη. Οπαδοί του κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρουέφσκι εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας. Αφορμή στάθηκε η εκλογή στη θέση του προέδρου της Βουλής του Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος είναι ο πρώτος αλβανικής καταγωγής πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ.


Την ίδια ώρα διπλωμάτες των ΗΠΑ, ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι χαιρέτισαν την εκλογή Τζαφέρι ως δημοκρατική επιλογή. Ωστόσο το στρατόπεδο Γκρουέφσκι χαρακτήρισε την εκλογή «πραξικόπημα».


Μετά τις χθεσινές βιαιοπραγίες στο κοινοβούλιο των Σκοπίων ο πρόεδρος της χώρας Γκιόρκι Ιβάνοφ καλεί σε σύνεση και διάλογο. Ο ίδιος ο Ιβάνοφ ωστόσο έχει συμβάλει στη δημιουργία του πολιτικού αδιεξόδου που ταλαιπωρεί τη χώρα τους τελευταίους μήνες, αρνούμενος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, παρόλο που κέρδισε 67 από τις 120 έδρες στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου. Το επιχείρημά του είναι ότι ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών με τρία αλβανικά κόμματα απειλεί την ενότητα της χώρας. Ωστόσο ο ίδιος Γκρουέφσκι κυβερνούσε επί μία δεκαετία με την υποστήριξη του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας.


Επομένως οι λόγοι που οδηγούν τη χώρα στο αδιέξοδο και τη βία είναι διαφορετικοί. Ο Γκρουέφσκι και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, φοβούμενοι ότι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν πάρει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα την εξουσία στα χέρια του. Και αυτό επειδή εκκρεμούν εις βάρος τους κατηγορίες για διαφθορά και φίμωση του τύπου.

Όμηρος του Γκρουέφσκι η ΠΓΔΜ - Τεταμένη η κατάσταση στα Σκόπια Facebook Twitter


Η κωλυσιεργία στον σχηματισμό κυβέρνησης έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη χώρα. Για παράδειγμα οι αγρότες της ΠΓΔΜ διαμαρτύρονται, επειδή χωρίς κυβέρνηση δεν μπορούν να λάβουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Και επειδή η ανυπαρξία κυβέρνησης έχει αναβάλει και τις τοπικές εκλογές, υπάρχουν προβλήματα στους δήμους με τις πληρωμές των υπαλλήλων και τη λειτουργία των σχολείων.


Ωστόσο η εισαγγελία προτίθεται να συνεχίσει τις έρευνες, παρόλο που η ομάδα Γκρουέφσκι θέλει να την εμποδίσει πάση θυσία. Παράλληλα ο Γκρουέφσκι επιδιώκει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, με την ελπίδα να κερδίσει το VMRO περισσότερες από τις 51 έδρες του Δεκεμβρίου. Άλλωστε η παλιά κυβέρνηση ελέγχει ακόμη ένα μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν για νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων.


Δεκάδες αστυνομικοί παρατάχθηκαν σήμερα από το μεσημέρι έξω από το κοινοβούλιο και φρουρούν το κτίριο μετά τα χθεσινά επεισόδια.


Οι διαδηλωτές ωστόσο δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν και σήμερα ραντεβού όπως κάνουν τους τελευταίους δύο μήνες, αν και η αστυνομία είναι αποφασισμένη να τους κρατήσει σε ακτίνα αρκετών εκατοντάδων μέτρων από το κτίριο της Βουλής, φοβούμενη επανάληψη των χθεσινών επεισοδίων.

πηγές: Deutsche Welle/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Ξεκίνησε η επιστροφή των Παλαιστινίων στον βορρά - «Δεν έχει μείνει τίποτα»

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Ξεκίνησε η επιστροφή των Παλαιστινίων στον βορρά - «Δεν έχει μείνει τίποτα»

Ένα συνεχές ρεύμα ανθρώπων, στην πλειονότητά τους πεζοί, πλημμύρισε σήμερα τον παραλιακό δρόμο στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, κατευθυνόμενο προς τον βορρά για να δει τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM