Ολλανδία: Εν αναμονή πρωθυπουργός ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Ολλανδία: Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών θα γίνει πρωθυπουργός Facebook Twitter
Ντικ Σχοφ - Φωτ.: Facebook
0

Ένας κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NOS, πέντε μήνες αφότου το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας» (PVV) του Γκερτ Βίλντερς κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Ντικ Σχοφ, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, θα προταθεί επίσημα ως ο προτιμώμενος υποψήφιος από τα τέσσερα κόμματα που απαρτίζουν τη ακροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Ολλανδίας, ανέφερε το NOS. Ο 67χρονος Σχοφ, πρώην εθνικός συντονιστής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών και μετανάστευσης, θα τεθεί επικεφαλής ενός «επιχειρηματικού» ή «εξωκοινοβουλευτικού» υπουργικού συμβουλίου με ίσο αριθμό πολιτικών διορισμένων και εμπειρογνωμόνων.

Το κόμμα του Γκερτ Βίλντερς, PVV, έχει δεσμευτεί προεκλογικά για την διενέργεια δημοψηφίσματος «Nexit» σχετικά με την αποχώρηση την Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις συνθήκες της ΕΕ και του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και για την πλήρη κατάργηση του ασύλου. Σημειώνεται ότι η Ολλανδία είναι ένα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ. 

Το PVV, στο μανιφέστο του οποίου περιλαμβάνονταν εκκλήσεις για απαγόρευση των τζαμιών, σκληρή αντιμεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή ατζέντα, κέρδισε το 26% των ψήφων στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Όμως οι 37 έδρες του το άφησαν πολύ μακριά από την πλειοψηφία στη συνέλευση των 150 εδρών και θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια συμμαχία με το φιλελεύθερο-συντηρητικό VVD, το αγροτικό κόμμα διαμαρτυρίας BBB και το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC), μια κεντροδεξιά πολιτική εκκίνηση.

Ο Βίλντερς εγκατέλειψε τις ελπίδες του να γίνει πρωθυπουργός τον Μάρτιο, μπροστά στην απροθυμία των εταίρων του στον συνασπισμό να τον προτείνουν για τη θέση. Τα τέσσερα κόμματα κατέληξαν αυτό το μήνα σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης που περιλαμβάνει σχέδια για ριζική αυστηροποίηση της πολιτικής για τους αιτούντες άσυλο και τη μετανάστευση, αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου και χαλάρωση των «πράσινων» κανονισμών.

Οι συνοριακοί έλεγχοι θα ενταθούν, οι διαδικασίες εισδοχής θα συντομευθούν και οι άνθρωποι στους οποίους θα αρνούνται το άσυλο σε άλλη χώρα της ΕΕ θα απελαύνονται, ενώ θα περιοριστούν επίσης η μετανάστευση εργατικού δυναμικού και η ροή ξένων φοιτητών στα ολλανδικά πανεπιστήμια.

Όσον αφορά το περιβάλλον, οι ημερήσιες ταχύτητες στους αυτοκινητόδρομους -που μειώθηκαν στα 62 μίλια/ώρα σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ρύπανση από το άζωτο- πρόκειται να επανέλθουν στα 80 μίλια/ώρα "όπου είναι δυνατόν", και το επιδοτούμενο "κόκκινο ντίζελ" θα επανέλθει για τους αγρότες από το 2027.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο της Ολλανδίας αναμένεται στις αρχές Ιουλίου.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΑΡΧΕΙΑ CNN

Διεθνή / CNN: Ο Έπσταϊν είχε προσπαθήσει να συναντηθεί με τον Πούτιν - Με ποιους Ρώσους μιλούσε

Το ενδιαφέρον του Έπσταϊν να αναζητά μοντέλα από τη Ρωσία και άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης είχε έρθει στο φως και στο παρελθόν, ωστόσο τα νέα αρχεία αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΛ ΛΑΓΚΕΡΦΕΛΝΤ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Διεθνή / Μάχη για την κληρονομιά €200 εκατ. του Καρλ Λάγκερφελντ: Τη διεκδικεί άγνωστος, τι θα ακολουθήσει

Επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Καρλ Λάγκερφελντ, μια δικαστική προσφυγή απειλεί να ανατρέψει τα τελευταία του σχέδια για το ποιοι θα κληρονομήσουν την περιουσία του
THE LIFO TEAM
Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Διεθνή / Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Στόχος των κυρώσεων είναι, μεταξύ άλλων, αρκετές κινεζικές εταιρίες καθώς και εταιρίες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Παναμά
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: H UBS

Διεθνή / H UBS διαχειριζόταν για χρόνια τα χρήματα της Γκιλέιν Μάξγουελ, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν

Έγγραφα δείχνουν ότι η ελβετική τράπεζα άνοιξε για τη Μάξγουελ προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς με μετρητά, μετοχές και επενδύσεις σε hedge funds
THE LIFO TEAM