Ολλανδία: Εν αναμονή πρωθυπουργός ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Ολλανδία: Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών θα γίνει πρωθυπουργός Facebook Twitter
Ντικ Σχοφ - Φωτ.: Facebook
0

Ένας κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NOS, πέντε μήνες αφότου το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας» (PVV) του Γκερτ Βίλντερς κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Ντικ Σχοφ, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, θα προταθεί επίσημα ως ο προτιμώμενος υποψήφιος από τα τέσσερα κόμματα που απαρτίζουν τη ακροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Ολλανδίας, ανέφερε το NOS. Ο 67χρονος Σχοφ, πρώην εθνικός συντονιστής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών και μετανάστευσης, θα τεθεί επικεφαλής ενός «επιχειρηματικού» ή «εξωκοινοβουλευτικού» υπουργικού συμβουλίου με ίσο αριθμό πολιτικών διορισμένων και εμπειρογνωμόνων.

Το κόμμα του Γκερτ Βίλντερς, PVV, έχει δεσμευτεί προεκλογικά για την διενέργεια δημοψηφίσματος «Nexit» σχετικά με την αποχώρηση την Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις συνθήκες της ΕΕ και του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και για την πλήρη κατάργηση του ασύλου. Σημειώνεται ότι η Ολλανδία είναι ένα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ. 

Το PVV, στο μανιφέστο του οποίου περιλαμβάνονταν εκκλήσεις για απαγόρευση των τζαμιών, σκληρή αντιμεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή ατζέντα, κέρδισε το 26% των ψήφων στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Όμως οι 37 έδρες του το άφησαν πολύ μακριά από την πλειοψηφία στη συνέλευση των 150 εδρών και θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια συμμαχία με το φιλελεύθερο-συντηρητικό VVD, το αγροτικό κόμμα διαμαρτυρίας BBB και το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC), μια κεντροδεξιά πολιτική εκκίνηση.

Ο Βίλντερς εγκατέλειψε τις ελπίδες του να γίνει πρωθυπουργός τον Μάρτιο, μπροστά στην απροθυμία των εταίρων του στον συνασπισμό να τον προτείνουν για τη θέση. Τα τέσσερα κόμματα κατέληξαν αυτό το μήνα σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης που περιλαμβάνει σχέδια για ριζική αυστηροποίηση της πολιτικής για τους αιτούντες άσυλο και τη μετανάστευση, αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου και χαλάρωση των «πράσινων» κανονισμών.

Οι συνοριακοί έλεγχοι θα ενταθούν, οι διαδικασίες εισδοχής θα συντομευθούν και οι άνθρωποι στους οποίους θα αρνούνται το άσυλο σε άλλη χώρα της ΕΕ θα απελαύνονται, ενώ θα περιοριστούν επίσης η μετανάστευση εργατικού δυναμικού και η ροή ξένων φοιτητών στα ολλανδικά πανεπιστήμια.

Όσον αφορά το περιβάλλον, οι ημερήσιες ταχύτητες στους αυτοκινητόδρομους -που μειώθηκαν στα 62 μίλια/ώρα σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ρύπανση από το άζωτο- πρόκειται να επανέλθουν στα 80 μίλια/ώρα "όπου είναι δυνατόν", και το επιδοτούμενο "κόκκινο ντίζελ" θα επανέλθει για τους αγρότες από το 2027.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο της Ολλανδίας αναμένεται στις αρχές Ιουλίου.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείπνο κολακείας στον Λευκό Οίκο: Οι τεχνολογικοί τιτάνες υποκλίνονται στον Τραμπ

Διεθνή / Δείπνο κολακείας στον Λευκό Οίκο: Οι τεχνολογικοί τιτάνες υποκλίνονται στον Τραμπ

Σε μια βραδιά γεμάτη επαίνους, ο πρόεδρος Τραμπ άκουσε κορυφαίους ηγέτες τεχνολογικών κολοσσών όπως Apple, OpenAI και Google να τον ευχαριστούν για τη στήριξή του στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα
LIFO NEWSROOM
Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Διεθνή / Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο στον σταθμό Gravelines, όπου η αιφνίδια εμφάνιση ενός τεράστιου σμήνους μεδουσών είχε προκαλέσει προσωρινή παύση της παραγωγής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Διεθνή / ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Η ιδέα περιορισμού της οπλοκατοχής θεωρείται ιστορικά «κόκκινη γραμμή» για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς πολλά στελέχη και οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής αντιτίθενται ακόμη και σε νόμους που αφαιρούν τα όπλα από άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Διεθνή / Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη, ενώ επιζώντες αποκαλύπτουν σοκαριστικές μαρτυρίες βιασμών και βασανιστηρίων
LIFO NEWSROOM