ΟΗΕ: Υπό ακραία φτώχεια 9 στις 10 οι οικογένειες Σύρων προσφύγων στον Λίβανο

ΟΗΕ: Υπό ακραία φτώχεια 9 στις 10 οι οικογένειες Σύρων προσφύγων στον Λίβανο Facebook Twitter
ΟΗΕ: Υπό ακραία φτώχεια 9 στις 10 οι οικογένειες Σύρων προσφύγων στον Λίβανο (Pixabay)
0

Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ζουν εννέα στις δέκα οικογένειες Σύρων προσφύγων στον Λίβανο, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η χώρα αναφέρει ότι φιλοξενεί 1,5 εκατομμύριο Σύρους, εκ των οποίων σχεδόν ένα εκατομμύριο είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΗΕ ως πρόσφυγες που διέφυγαν από τη σύγκρουση στη γειτονική Συρία.

Σύμφωνα με την έκθεση των υπηρεσιών του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και τα παιδιά (Unicef) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), το 89% των οικογενειών Σύρων προσφύγων στον Λίβανο ζουν σήμερα σε ακραία φτώχεια, έναντι 55% το 2019.

«Η οικονομική κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός, o κορωνοϊος και, τέλος, η έκρηξη στη Βηρυτό, ώθησαν τις ευάλωτες κοινότητες του Λιβάνου, ανάμεσά τους οι Σύροι πρόσφυγες, στα πρόθυρα της κατάρρευσης», επισημαίνει η έκθεση, κάνοντας αναφορά στην έκρηξη της 4ης Αυγούστου κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι και καταστράφηκε μέρος της πρωτεύουσας.

Ο Λίβανος έχει εγκλωβιστεί στη μεγαλύτερη οικονομική του κρίση εδώ και δεκαετίες, με μια ιστορική υποτίμηση του νομίσματός του, υπερπληθωρισμό, μαζικές απολύσεις και αυξανόμενη φτώχεια.

Οι Σύροι πρόσφυγες ζουν πλέον με λιγότερες από 309 λίρες Λιβάνου ανά άτομο μηνιαίως. Αυτό σημαίνει περίπου 167 ευρώ στην επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά περίπου περίπου 31 ευρώ με την τρέχουσα τιμή συναλλάγματος στη μαύρη αγορά.

Το μέσο ποσό χρέους μιας οικογένειας Σύρων προσφύγων έχει αυξηθεί κατά 18%, με την "αγορά τροφίμων" να είναι ο πρώτος λόγος συσσώρευσης χρέους, σύμφωνα πάντα με την έκθεση που διευκρινίζει ότι οι τιμές των τροφίμων στον Λίβανο "σχεδόν τριπλασιάστηκαν" από τον Οκτώβριο του 2019.

Οι μισές από τις οικογένειες που μελετήθηκαν υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια, αύξηση 28% σε ένα χρόνο.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν για τις "στρατηγικές προσαρμογής" στις οποίες καταφεύγουν οι οικογένειες, όπως ο πρόωρος γάμος παιδιών ή η διακοπή της φοίτησής τους στο σχολείο για να πάνε να δουλέψουν.

«Η κατάσταση των Σύρων προσφύγων στον Λίβανο επιδεινώνεται εδώ και χρόνια, αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν δραματικά πόσο δύσκολη έχει γίνει γι' αυτούς η επιβίωση», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στον Λίβανο, Μιρέιγ Ζιράρ.

Με πληροφορίες του AFP/ΑΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM