ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες «ανησυχεί ιδιαιτέρως» για τις εξουσίες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες «ανησυχεί ιδιαιτέρως» για τις εξουσίες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης Facebook Twitter
EPA
0

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι του προκαλούν «ιδιαίτερη ανησυχία» οι εξουσίες των εταιρειών των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο κ. Γκουτέρες εκτίμησε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί που να ρυθμίζουν αποφάσεις όπως ο αποκλεισμός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από το Twitter.


Ο επικεφαλής του Twitter Τζακ Ντόρσι έχει δηλώσει ότι ο αποκλεισμός του Τραμπ μετά τα βίαια επεισόδια στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου ήταν «σωστή απόφαση», αλλά παραδέχτηκε ότι δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο.


Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Γκουτέρες απάντησε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί «ένα ρυθμιστικό πλαίσιο με κανόνες που θα επιτρέπουν να γίνεται κάτι τέτοιο με βάση τη νομοθεσία».


«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο στον οποίο θα έχει δοθεί υπερβολική εξουσία σε έναν περιορισμένο αριθμό εταιρειών», επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Και πρέπει να πω ότι ανησυχώ ιδιαίτερα από τις εξουσίες που ήδη διαθέτουν».

Στις αρχές του μήνα, και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε την απόφαση του Twitter να μπλοκάρει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση της πλατφόρμας «προβληματική» ρήξη του θεμελιώδους δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση.

To Twitter ανέστειλε «επ' αόριστον» τον λογαριασμό του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο της εισβολής όχλου στο Καπιτώλιο, επικαλούμενο «επανειλημμένες και σοβαρές» παραβάσεις των κανονισμών και των πολιτικών λειτουργίας του. Το Facebook επέβαλε παρόμοιο απαγορευτικό.

Μέσω του εκπροσώπου της, η Άνγκελα Μέρκελ σχολίασε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας, υιοθετώντας νόμους για τον περιορισμό της υποκίνησης (σ.σ βίας) μέσω Διαδικτύου, αντί να επιτρέπει σε πλατφόρμες όπως το Twitter και το Facebook να καθορίζουν αυτόνομα τους κανόνες τους.

Σε γενικές γραμμές, στις ΗΠΑ οι τεχνολογικές εταιρείες μπορούν να διαμορφώνουν το δικό τους πλαίσιο κανονισμών για τις πλατφόρμες τους, αν και τελευταία εντείνονται οι κινητοποιήσεις για τον περιορισμό των ρυθμιστικών τους ελευθεριών.

Αρκετά μέλη του Κογκρέσου επεξεργάζονται νομοθετικές προτάσεις για τον περιορισμό της «προστασίας» που απολαμβάνουν οι εταιρείες των social media απέναντι σε μηνύσεις από τρίτους για περιεχόμενο που αναρτάται στις πλατφόρμες τους. Ορισμένοι μάλιστα πιέζουν για ένα νέο ομοσπονδιακό νομοσχέδιο που θα μοιράζεται παραπλήσιο πλαίσιο με το αντίστοιχο GDPR της ΕΕ.

Η μετοχή του Twitter έπεσε περισσότερο από 7% όταν οι επενδυτές θορυβήθηκαν από το νέο ντιμπέιτ που έχει ξεκινήσει, σχετικά με την προοπτική πιο αυστηρών κανονισμών στα social media.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε πως η ελευθερία του λόγου είναι «θεμελιώδες δικαίωμα ζωτικής σημασίας» που μπορεί να περιοριστεί, «αλλά μόνο σε συμφωνία με τους νόμους και εντός πλαισίου ορισμένου από νομοθέτες - όχι από την απόφαση των διοικούντων στις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM