ΟΗΕ: Η Βόρεια Κορέα παραβίασε κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΟΗΕ: Η Βόρεια Κορέα παραβίασε κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα Facebook Twitter
EPA
0

Η Βόρεια Κορέα συνέχισε να ενισχύει το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της πέρσι, παραβιάζοντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με μια απόρρητη έκθεση του ΟΗΕ.

Εξάλλου, η Πιονγιάνγκ εισήγαγε παράνομα διυλισμένο πετρέλαιο και εξήγαγε άνθρακα αξίας περίπου 370 εκατομμυρίων δολαρίων, με τη βοήθεια κινεζικών φορτηγίδων.

Η έκθεση, έκτασης 67 σελίδων η οποία περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, απευθύνεται στην επιτροπή κυρώσεων της Βόρειας Κορέας του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναζωογονήσουν τις τελματωμένες συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση.

«Το 2019 η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας δεν σταμάτησε τα παράνομα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματά της, τα οποία συνέχισε να ενισχύει, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» αναφέρουν οι ανεξάρτητοι παρατηρητές για την εφαρμογή των κυρώσεων.

Ο ΟΗΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα από το 2006. Με τα χρόνια, το Συμβούλιο Ασφαλείας τις ενίσχυσε, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη χρηματοδότηση των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ.

Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι προσπαθώντας να παρακάμψει τις κυρώσεις, η Βόρεια Κορέα εξάγει εκατομμύρια τόνους πρώτων υλών (κάτι που απαγορεύεται από το 2017) χρησιμοποιώντας φορτηγίδες. «Σύμφωνα με μια χώρα μέλος, η Βόρεια Κορέα εξήγαγε 3,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους άνθρακα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2019, εκτιμώμενης αξίας 370 εκατομμυρίων δολαρίων», αναφέρει η έκθεση. «Σύμφωνα με μια χώρα μέλος, οι περισσότερες εξαγωγές άνθρακα, 2,8 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, έγιναν μέσω μεταφορών από πλοίο σε πλοίο, από σκάφη υπό σημαία Βόρειας Κορέας σε κινεζικές φορτηγίδες», συνεχίζει το κείμενο αυτό.

Η μη κατονομαζόμενη χώρα μέλος ανέφερε εξάλλου ότι οι φορτηγίδες παρέδωσαν τον άνθρακα σε τρία λιμάνια, στον κόλπο Χανγκτσόου της Κίνας και στον ποταμό Γιανγτσέ.

Επίσης, μια χώρα μέλος ανέφερε ότι έγινε εξαγωγή από τη Β. Κορέα στην Κίνα τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου τόνων άμμου από βυθοκόρηση ποταμών, αξίας 22 εκατ. δολαρίων.

Το Πεκίνο έχει διαβεβαιώσει κατ' επανάληψη ότι εφαρμόζει τις κυρώσεις.

Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι η Βόρεια Κορέα συνέχισε να εισάγει παρανόμως διυλισμένο πετρέλαιο, μέσω μεταφορών από πλοίο σε πλοίο στη θάλασσα αλλά και με άμεσες παραδόσεις. Από το 2017, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως ανώτατο όριο τα 500.000 βαρέλια για τις ετήσιες εισαγωγές διυλισμένου πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι πέρσι, από τις αρχές του έτους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οι εισαγωγές της Πιονγιάνγκ ξεπέρασαν από το όριο «πολλές φορές».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Διεθνή / Λίβανος: Πότε οι συνομιλίες με Ισραήλ, το μήνυμα της Χεζμπολάχ - Έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Αφού τέθηκε σε εφαρμογή κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, το Ισραήλ υποστήριξε- αντίθετα με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν που ήταν ο μεσολαβητής «κλειδί»- ότι ο Λίβανος δεν συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία
THE LIFO TEAM