ΟΗΕ- Έκθεση: Αυξήθηκε η σύγχρονη δουλεία- 50 εκατ. άνθρωποι εξαναγκάστηκαν σε γάμο ή εργασία πέρυσι

ΟΗΕ- Έκθεση: Αυξήθηκε η σύγχρονη δουλεία- 50 εκατ. άνθρωποι εξαναγκάστηκαν σε γάμο ή εργασία πέρυσι Facebook Twitter
Φωτ.: AP/Αρχείο
0

Η σύγχρονη δουλεία αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αποκαλύπτει νέα έκθεση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Διεθνούς Οργάνωση Εργασίας (ILO), που δόθηκε στη δημοσιότητα, περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι εξαναγκάστηκαν σε εργασία ή σε γάμο τον περασμένο χρόνο.

Κρίσεις όπως η πανδημία του COVID-19, ένοπλες συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή έχουν διαταράξει άνευ προηγουμένου την εργασία και την εκπαίδευση επιτείνοντας την ακραία φτώχεια και την αναγκαστική μετανάστευση, σύμφωνα με την έκθεση.

Σε σχέση με τα τελευταία στοιχεία που αφορούσαν το έτος 2016, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας έχει αυξηθεί κατά περίπου 9, 3 εκατομμύρια.

Από τα 50 εκατομμύρια σύγχρονους σκλάβους περίπου τα 27,6 εκατομμύρια είναι άνθρωποι που εξαναγκάστηκαν σε εργασία το 2021 -εκ των οποίων πάνω από 3,3 εκατομμύρια είναι παιδιά- και 22 εκατομμύρια είναι γυναίκες που υποχρεώθηκαν να παντρευτούν χωρίς την θέλησή τους.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα των ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν σε γάμο και σχεδόν τέσσερις στους πέντε ανθρώπους βρίσκονται σε καθεστώς σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την έκθεση. Συνολικά, εκπροσωπούν το 54% των περιπτώσεων της σύγχρονης δουλείας.

Η Οργάνωση διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν σε εργασία προέρχονταν από χώρες ανώτερου μεσαίου εισοδήματος ή υψηλού εισοδήματος, με εκείνους που είναι πιθανό να πλήττονται έως και τρεις φορές περισσότερο να είναι οι μετανάστες εργάτες.

Η έκθεση επικαλείται το παράδειγμα του Κατάρ, το οποίο έχει δεχτεί ευρείες καταγγελίες για παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων σε σχέση με τους μετανάστες που εργάζονται εκεί ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που ξεκινάει τον Νοέμβριο.

Αλλά από τότε που η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας άνοιξε γραφείο στην πρωτεύουσα Ντόχα, τον Απρίλιο του 2018, έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες στη χώρα ακόμη και αν παραμένουν τα προβλήματα ως προς την επιβολή της νέας νομοθεσίας για τα εργασιακά, επισημαίνεται στην έκθεση.

Ο επικεφαλής της διοργάνωσης Νάσερ Αλ Χατέρ Κατάρ δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του έχει δεχτεί πολλή άδικη κριτική για την φιλοξενία του Παγκόσμιου Κυπέλλου, η οποία δεν βασίζεται σε γεγονότα.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη τις ανησυχίες για την αναγκαστική εργασία σε τμήματα της Κίνας.

Σε μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον επίτροπο της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στις 31 Αυγούστου, γίνεται λόγος για «σοβαρές παραβιάσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που έχουν διαπραχθεί στην Κίνα ενώ για την κράτηση των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων στην Σινγιάνγκ ενδεχομένως να συνίστανται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Κίνα έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις αυτές.

Με πληροφορίες Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ: Τον Απρίλιο στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη
LIFO NEWSROOM
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Διεθνή / «Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου σχολιάζουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, με κάποιους να το απορρίπτουν πλήρως και άλλους να δηλώνουν πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράγμα»
LIFO NEWSROOM
Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM