Κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για 30 ημέρες υπό όρους συμφώνησαν οι ΗΠΑ με το Κίεβο

Οι ΗΠΑ επαναφέρουν τη ροή πληροφοριών στην Ουκρανία για τον πόλεμο με τη Ρωσία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα άρουν αμέσως την παύση στην ανταλλαγή πληροφοριών και θα επαναλάβουν τη βοήθεια ασφαλείας προς την Ουκρανία», αναφέρει κοινή δήλωση των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, την οποία κοινοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με τη σειρά του, το Κίεβο δηλώνει έτοιμο να αποδεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ για προσωρινή κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, μετά τη συνάντηση Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

«Η προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός θα μπορεί να παραταθεί με αμοιβαία συμφωνία των δύο μερών και υπόκειται στην αποδοχή και την εφαρμογή της από τη Ρωσία», προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε: «Ευχόμαστε να συμφωνήσει η Ρωσία. Η μπάλα είναι τώρα στο δικό τους γήπεδο. Η Ουκρανία αποδέχθηκε την βάση του σχεδίου μας».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τη σχέση Τραμπ και Ζελένσκι, ο Ρούμπιο του απάντησε: «Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα, δεν πρόκειται για Mean Girls, δεν πρόκειται για κάποιο επεισόδιο σε τηλεοπτική σειρά. Σήμερα, άνθρωποι θα πεθάνουν σε αυτόν τον πόλεμο, πέθαναν χθες και - δυστυχώς - αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, θα πεθάνουν αύριο» και επισήμανε, ότι ο Τραμπ θέλει να το τελειώσει αυτό και γι' αυτό γίνονται αυτές οι συνομιλίες.

Μετά την επεισοδιακή συνάντηση Ζελένσκι και Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο τον περασμένο μήνα, ο Μάρκο Ρούμπιο, και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μάικ Γουόλτς, συναντήθηκαν με την ουκρανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον ανώτατο σύμβουλο του Ζελένσκι και υπουργό Εξωτερικών, Αντρίι Σιμπίχα και τον υπουργό Αμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ.

«Θέλουμε να έχουμε μια πολύ εποικοδομητική, βαθιά, φιλική συζήτηση», δήλωσε ο κ. Γέρμακ πριν από την έναρξη των συνομιλιών. Βγαίνοντας για ένα διάλειμμα μετά από δύο ώρες συνομιλιών, ο Γουόλτς αρκέστηκε απλά να πει: «Πλησιάζουμε» χωρίς, να μοιραστεί περισσότερες λεπτομέρειες.

Λίγο αργότερα, ο Γιέρμακ, προχώρησε μια σύντομη ενημέρωση, διαδικτυακά. Με ανάρτηση στο Χ, λέει ότι η προστασία των συμφερόντων του Κιέβου είναι το «πιο σημαντικό ζήτημα», ενώ η «δίκαιη ειρήνη είναι το κλειδί», καταλήγοντας να ευχαριστήσει τους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας για μια «εποικοδομητική συνάντηση».

Με πληροφορίες από BBC, AFP

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΕΤΕ ΜΑΡΙΤ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Διεθνή / Μέτε-Μάριτ: Σχεδόν το 50% των Νορβηγών αμφισβητεί το αν πρέπει να γίνει βασίλισσα

Τα πρόσφατα σκάνδαλα της οικογένειας, ενισχύουν τη δυσπιστία των Νορβηγών απέναντί της και καθιστούν αβέβαιο αν θα μπορέσει να κερδίσει την πλήρη στήριξη του λαού ως μελλοντική βασίλισσα
THE LIFO TEAM
ΣΤΙΒΕΝ ΚΟΛΜΠΕΡΤ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Στίβεν Κόλμπερτ: Θα γράψει νέα ταινία στον κόσμο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» μετά το τέλος του Late Show

Η νέα ταινία αναμένεται να προσφέρει στους θαυμαστές μια φρέσκια ματιά σε ιστορίες που δεν είχαν δει το φως της μεγάλης οθόνης, συνδέοντας αρμονικά το παλιό με το νέο σύμπαν της Μέσης Γης
THE LIFO TEAM